İSTANBUL- Evrensel gazetesi yazarı Ender İmrek’in orman yangılarına müdahale edilmemesine dair yazdığı “Türkiye yanıyor, Saray izliyor” başlıklı yazısı nedeniyle hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla iddianame hazırlandı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Evrensel gazetesi yazarı ve gazeteci Ender İmrek hakkında “Türkiye yanıyor, Saray izliyor" yazısı nedeniyle soruşturma açıldı. Açılan soruşturmada İmrek’e “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Halkı kin ve düşmanlığa teşvik” suçlamaları yöneltildi. Soruşturmanın bitmesi ardından İmrek hakkında 16 Mart’ta “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla iddianame hazırlandı. İddianamede, İmrek’e ait yazının  “Cumhurbaşkanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte olduğu” iddia edildi. İddianame, Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunulurken, davaya ilişkin henüz gün ve saat verilmediği öğrenildi.

‘GERÇEĞİ YAZANI İSTEMİYORLAR’

Hakkında hazırlanan iddianameyi ajansımıza değerlendiren İmrek, yazdığı yazının kopyalanıp iddianameye konulduğunu belirtti. İddianamede her hangi bir cümlenin veya kelimenin suçlama konusu yapılmadığını, bütün yazının kopyalanıp konulduğuna dikkat çeken İmrek, “Saçma bir şey yapmışlar. Gerçekleri yazan gazeteci istemiyorlar. Sorgulayan halk, özgür basın istemiyorlar. Tamamen Saray’ın denetiminde olan, saraya övgüler yağdıran, her şeyi tozpembe gösteren gazeteciler istiyorlar. Bu yüzden bizden rahatsızlar. Saray’ın 13, 15 uçağı varken bir ülkede çıkan yangını söndürecek uçağın olmaması anlaşılır bir şey mi? Memlekete on binlerce, yüz binlerce hektar cayır cayır yanarken, canlılar yanarken, insanlar hayatlarını ortaya koyarken devlet ise yangına müdahale etmedi” dedi.

SUSTURMA TEŞEBÜSÜDÜR

Yangınlara müdahale edilmediğini ancak saraylar yapılmaya devam edildiğine işaret eden İmrek, “Esas olarak bunu sorduğumuz, eleştirdiğimiz için özgür basından haz etmiyorlar. Özgür basını, gazetecileri susturma teşebbüsüdür. Ancak bu güne kadar olduğu gibi susmadan gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Bir gazeteci için bir aydın için bunları yazmadığında, söylemediğinde suç olması lazım. Bir memlekette bir çelişkiye dikkat çekmek en başta yurttaş olmanın gereğidir. Yurttaş olarak ‘Ormanlarımız niye yanıyor? Erkenden niye müdahale edilmiyor?’ sormamız gerekiyor. Ama Saray’ın hegemonyasına girmiş ve sinmiş bir toplum istiyorlar” diye konuştu.

‘SARAYIN KAÇ UÇAĞI VAR?’

İmrek, 30 Temmuz 2021'de yayımlanan yazısında Türkiye’de yaşanan yangınlarda çokça gündeme gelen yangın uçakları tartışmasına değinmiş “Saray’ın kaç uçağı var? 8 mi? 13 mü? Peki, yangın uçağı… Türkiye’nin kaç yangın uçağı var… Saraylara harcanan o paralarıyla kaç yangın uçağı alınırdı? 5 mi? 10 mu… Kaç? Kıbrıs’a kaç uçakla gittiler? 8 miydi?’’ ifadelerini kullanmıştı. 

Editör: Haber Merkezi