MERSİN - Dayanışma ve mücadeleyi geliştirmek amacıyla kurulan Mersin Kadın Emeği Kolektifi, kadınları istihdam etmek amacıyla kooperatifleşti.



Mersinli kadınların dayanışma ve mücadeleyi geliştirmek amacıyla bir araya gelerek kurduğu Mersin Kadın Emeği Kolektifi, kadınları hem istihdam etmek hem de çalışma yaşamında görünür kılmak amacıyla kooperatifleşme kararı aldı. Kolektif üyesi Yüksel Kapıkıran, faaliyetlerini başlattıkları günden bu yana kendilerini politik olarak örgütlediklerini belirterek, kadın politikalarıyla ilgili eğitim verilen bir yer olduklarını söyledi. Şimdiye kadar ekonomik anlamda bir çalışmalarının olmadığını ifade eden Kapıkıran, kolektifi üretim alanına çevirdiklerini aktardı.

Kapıkıran, "Burada kadınlara üretme imkânı sunuyoruz. Bu imkanı sağlamak için kadın emeği olarak gidip ilk başlarda 4 dikiş makinesi ve bir ovarlok makinesi aldık. Arkadaşlarımız bugün az da olsa üretmeye başladı” dedi.

‘SURİYELİ MÜLTECİLER YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR’

Faaliyetleri başladıktan sonra birçok kadının kendilerine başvurduğunu kaydeden Kapıkıran, özellikle Suriyeli mülteci kadınların yoğun ilgi gösterdiğine değindi. 15 kadının üretim yaptığını ve bu kadınların yarısının Suriyeli mülteci olduğunu söyleyen Kapıkıran, bu kadınların önceleri evlerinde oturduğunu şimdi ise çalışmaya başladığını aktardı. Kapıkıran, şöyle dedi: "Mülteci arkadaşlarımız bizimle çalışmaya başlamadan önce ‘Kimseler bize selam vermiyordu. Komşularımız bile selam vermiyor ve bizimle iletişime geçmiyordu fakat siz öyle değilsiniz’ diyorlardı. Bugün o kadınlar bizimle olmaktan çok mutlu. O kadınlar Suriye’den sonra burada erkeklerin bulunduğu ortamları çok fazla tercih etmeyince bizimle olmaya devam ediyorlar. Burada kendilerini daha rahat hissediyorlar. O kadınlar bugün bize ‘Burada bedava hiçbir şey almadan çalışalım ama sizinle olalım’ diyorlar."

'EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜ SAĞLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ'



 

Borç üzerinden üretim yapmaya çalıştıklarını ve bireysel girişimleri ortadan kaldırmak için kooperatif kararı aldıklarını anlatan Kapıkıran, "Kadınlar üretecekleri zaman kooperatiften yardım alacak ya da kooperatif kadınlara üretmeleri için finansal destek verecek. Bu sayede birçok sipariş alabileceğiz. Bu kooperatif sayesinde yine kurumsal olarak kaç kadının çalıştığını, kaçının çalışamadığını ya da hangi kadının ne üretebileceğini, hangi kadın arkadaşımızın ihtiyaçlarını nereden sağlayabileceğimizi tartışıp çözüm bulabileceğimiz bir yer olacak. Yine dışarıda çalışma şansı olmayan iş bulamayan kadınların üretim yeri olacak. Burada kadınların ekonomik özgürlüğünü sağlamaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.(MA)



 
Editör: Haber Merkezi