ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Meclis’te görüşmeleri devam eden bekçilerin yetkilerini genişletmeyi içeren yasa teklifine HDP, “paralel kolluk” diye tanımlarken, CHP ise “1 milyona yakın silahlı kolluk neden yetmiyor?” diye sordu.
Bekçilerin yetkilerini genişletmeyi öngören 18 maddelik “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi”nin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri bugün de devam edecek. Bekçilik yasa teklifinin görüşüldüğü Genel Kurul’da muhalefet itirazlarda bulundu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, söz konusu teklifin getirildiği dönemin manidar olduğunu vurgulayarak, “Türkiye genelinde, kolluğun yurttaşlara uyguladığı açık şiddetin her geçen gün arttığı bir dönemde bu tasarıyı görüşüyoruz. Daha geçen Ramazan ayında kolluğun yurttaşa yönelik şiddetini ortaya koyan onlarca görüntüyle karşılaştık. Mardin Nusaybin, Ankara Etimesgut, Tekirdağ Çorlu, İstanbul'da Kadıköy, Sultanbeyli, Eyüp Sultan, Zeytinburnu, Adana, Şırnak Cizre'de, Gaziantep'te otoban gişelerinde yaşanan polis ve bekçi şiddetine dair ortaya çıkan görüntüler, kolluğun açık şiddetini bütün çıplaklığıyla ortaya koymuştur” dedi.


TOĞRUL: PARALEL KOLLUK REJİMİ


Toğrul, teklif ile bekçilerin genel kolluğun tüm yetkileri ile donatıldığını belirterek, “Bu durumda sorulması gereken soru şudur: ‘Genel kolluk varken, hemen hemen de aynı yetkilerle donatılmışken, alternatif, daha doğrusu paralel bir kolluk rejimi oluşturmanın amacı nedir?’ Bu devasa büyüklükteki kolluk sayısının yanında yardımcı kuvvetlere ihtiyaç duyması, iktidarın açık bir şekilde siyasal programını devreye koymasıdır. Toplumsal yaşam bir gerilim sahasına dönüştürülmüş, hak ihlalleri, iktidar kaynaklı şiddet ve ölüm üretmiştir. Bu teklif bizim için ne ifade ediyor, biliyor musunuz? Polisin yetişemediği yerde bekçinin şiddeti ve kötü muamelesiyle, işkencesiyle karşılaşacağımızı ifade ediyor” şeklinde konuştu.


AYDIN: 1 MİLYON SİLAHLI KOLLUK YETMİYOR


CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, bekçilerin işe alımları ile ilgili düzenlemeye ilişkin konuştu. Aydın, şunları söyledi: “İçişleri Bakanlığı’nın yapacağı bir sınavda, 50 puan alma şartına bağlı. 50'yi aldınız yazılı sınavda, sonra mülakat, sağlık raporu, ,spor daha sonra 41 günlük bir eğitim; 40 ile 45 gün arasında. Bunu ne olarak veriyorsunuz? Beline silahı veriyorsunuz, ‘Çık kardeşim sokakta nasıl istiyorsan, yetkin olmamasına rağmen kimlik sor, makul sürede istediğini alıkoy.’ Senin görevin bunlar değil. Bu yetkileri verdiğin zaman da asıl kolluk kuvvetlerinin yapması gereken işi adam kendine vazife ediniyor. Ve kolluk kuvvetlerinde sayı ne? 500 bine yakın polis, 60 bine yakın korucu, gene 500 bine yakın özel güvenlik kuvvetleri, özel görev yapan, beline silah alan güvenlik güçleri var. Yani 1 milyona yakın silahlı bir kolluk varken yetmiyor, şu anda 30 bin olmuş, 40 bin mi, 50 bin mi alacak; ne olduğu belli olmayan bir sayıya doğru giden kolluk güçleri. Tipini beğenmediğini, gece yaşam tarzını beğenmediğini ya da önceden husumeti olan birini çağırıp, yolda çevirip, kimlik sorup, alıkoyup, darp edebiliyor.”


ÇULHAOĞLU: HUZUR KALICI OLMAZ


İyi Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu ise ülkede huzurun silahlı güçlerle değil, adalete olan güveni arttırmakla kalıcı olacağının altını çizerek, “Böyle olması gerekirken, siz ne yapıyorsunuz, yeni bir kolluk kuvveti yaratıyorsunuz, yani silahlı gücü arttırıyorsunuz. Bir ülkede güvenlik silahla değil, Hazreti Ömer gibi adaletli yönetimle tesis edilebilir. Genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere atanan bekçilerin, genel kolluk kuvvetleri kadar silah kullanma yetkisine sahip olmasının sakıncalı olacağı öngörülmekte olup, silah kullanma yetkisi ancak somut olayla orantılı olacak şekilde ve zaruri görülen hâllerde verilmelidir. Hâlihazırda durdurma ve kimlik sorma yetkisi genel kolluk kuvvetlerinde iken, tekrardan bu yetkinin genel kolluk kuvvetlerine yardımcı kolluk olarak istihdam edilen bekçilere verilmesi sakıncalı ve gereksizdir. Uygulamada basına düşen çirkin olayların yaşandığını görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

( MA)

Editör: Haber Merkezi