MÜSTERİH OLUN! BUNLAR GİDİYOR

Ülkede yaşanılanlara, ülke halklarının gösterdiği tepkilere, yaşanan işsizliğe, yoksulluğa, hayat pahalığına bakıldığında AKP gidiyor, MHP ise bitiyor. İç ve dış siyasette, ekonomide, eğitimde, sağlıkta yaşanan krizlerin sorumlusu ve nedeni iktidarda ki; siyasi bloktur. Yani AKP ve MHP’dir.

Her yurttaşa açık olması gereken kamu kurumlarının kapılarına kilit vurulması, ana muhalefet partisinin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun kamu kurumlarına alınmaması; hukuksuzluğun, nezaketsizliğin ta kendisidir. İktidar kanadında kibir ve nefretin arttığı, mutlak iktidar şiarı ile her türlü hukuksuzluğa zemin oluşturulduğu, bir süreci yaşamaktayız.

Emekçilerin taleplerinin önüne barikat, halkın iradesine ipotek koyan siyasi iktidar bloğunun alenen suç işlediği bu süreç, gidişlerini elbette hızlandıracaktır. Kış mevsiminde halklara yaşatılan çaresizliğe, yoksulluğa, işsizliğe saraydan bakanların sorumluluklarını hasıraltına süpürürken, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın İmamoğlu’nu karalayarak algı oluşturma çabalarına ise halk artık inanmıyor.

Evet, seçmen yoksul, seçmen çaresiz, seçmen geçinemiyor. Doğaldır ki bu seçmen AKP’yi gönderecektir. Ve yine bu seçmen son dönemlerini yaşayan ateşten kızgın, adalet yoksunu, güç zehirlenmesi yaşayan külhanbeyi politikalarının sahibi; siyasi iktidarın küçük ortağı MHP’yi ise sıfırlayıp tarihin çöplüğüne göndermeye hazırdır.

Barınma sorunu yaşayan öğrenciler, atanamayan öğretmenler, borç batağına saplanan çiftçiler, şiddete tacize, tecavüze maruz kalan kadınlar ve çocuklar, iradelerine kayyum atanmış kentler, kürsüleri ellerinden alınmış akademisyenler, tutuklu bulunan aydınlar, yazarlar, gazeteciler müsterih olun! Bunlar gidiyor.

Adaletsizliğe direnen KHK’liler, kamusal, parasız, bilimsel, laik ve anadilinde eğitim haktır diyenler, liyakatsizliğe karşı duranlar, toprağına, deresine, ormanına sahip çıkanlar, mezarda emeklilik için bekletilen EYT’liler, değerlerine, inançlarına küfredilenler, Tükler, Kürtler, Aleviler, faili meçhul cinayetleriyle evlatlarını yitirmiş anneler, cemaat ve tarikat yurtlarında bedenleri yanarak kömürleşmiş öğrencilerimizin velileri; müsterih olun! Bunlar artık gidiyor.

Evet, AKP’yi halk sandığa gömerek gönderiyor. MHP’yi ise bitiriyor. Bu iki partinin akıbeti böyle… “Geliyor gelmekte olan” ise geliyor. Gelmekte olanlar, halkların taleplerini karşılayacak planlara, projelere ve kadrolara sahip olmak zorundadırlar. Kamu kaynaklarıyla halklar üzerinde yıllardır tahakküm kuranlardan, saltanat sürdürenlerden farklı olmak zorundadırlar. Demokratik işleyişi esas almaları, eleştiri ve öz eleştiri mekanizmasını çalıştırmaları, çıkar çevrelerine teslim olmamaları, parti içi demokrasiyi işletilmeli ve yoksul emekçi halklarla dayanışma içinde olunmalıdır. Aydın, sol sosyalist, sosyal demokrat seçmen, sadece AKP ve MHP karşıtlığı üzerinde kimseye oy vermez. Oy vereceği insanları kendileri belirlemek ister, yaşadığı kentle ilgili alınan karar süreçlerinde söz sahibi olmak ister, seçilenlerin insan hak özgürlüklerini savunmalarını beklerler, sokakların sesine kulak vermelerini isterler.

Seçilenlerin ötekisi olmamalı, liyakati, bilimi, pedagojiyi esas almalı, şeffaf ve hesap verebilir olmalı. Siyaseti zenginleştirme aracı olarak görmemeli, mütevazi ve tevazu sahibi olmalı. Sevgi ve şefkat sahibi olmalı, kin, nefret ve kibirden arınmalıdır. Paylaşmasını bilmeli, anlamaya çalışmalı, insanlara güvenmeli, davranış ve pratiğiyle güven aşılamalıdır. Dostlara el uzatmalı, ezilen halkların- mücadelesine omuz vermeli, adil ve adaletli olmalıdır.

Yirmi yıllık iktidarları süresince halklara zulmü reva gören AKP iktidarından bir farkı olmalıdır; geliyor gelmekte olanların. Bu fark, umut ve barış olmalıdır. Barışla, umutlar yeniden yeşertmelidir. Yağma, talan düzenine son verilmelidir. Yargının bağımsızlığı sağlanmalı, adalet yeniden tesis edilmelidir. Darbe yasaları nedeniyle yaşanılan mağduriyetler giderilmeli, devlet adına Türkiye halklarında özür dilenmelidir. Mağduriyetlerin yaşatılmasında sorumlulukları olanlardan hukuksal düzlemden hesap sorulmalıdır.

Geliyor gelmekte olanlar, buyursun gelsinler, emek için, barış için, demokrasi için, adalet için gelsinler. Halklar için hizmeti şiar edinmek için gelsinler. Muhalif kimlikleri nedeniyle yıllardır cezaevlerinde bekletilen siyasi tutuklular için gelsinler. Parasız eğitim, parasız sağlık hakkı için gelsinler.

Sevgi ile kalın.

Ahmet Karagöz