Halkın gündemi ekmek, aşı, barış, eşitlik ve özgürlük…

AKP ve MHP ayakta kalmak için baskıyı ve hukuksuzluğu yayıyor… Kürt sorunu üzerinden toplumu bölüp parçalamak istiyorlar. Kürt halkına ve siyasi temsilcilerine saldırarak muhalefeti bölmek, parçalamak istiyorlar. Son yerel seçimlerde ortaya çıkan tabloyu terse çevirmek için olmadık hesaplar arayışındalar.

Halklarımız, Kürt sorunun demokratik çözümü ve demokratik Türkiye istiyor. Ve Newroz öncesi bir sağanağa dönüşen faşizan saldırganlığın sadece Kürt halkına değil, tüm Türkiye halklarına olduğu da biliniyor. Türkiye halkları eğer Newroz’u barış, emek ve demokrasi mücadelesinin bir vesilesi sayabilirse bir adım daha ilerleyecek ve AKP-MHP oyununu kökünden bozacaktır.

HDP Milletvekili Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü… HDP hakkında kapatılma iddianamesi hazırlandı, yüzlerce sayfalık saçma iddialarla, benim de içinde yer aldığım 687 kişi hakkında siyaset yasağı isteniyor. İHD Eş Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan ve insan hakları savunucuları gözaltına alındı. Baskı, hukuksuzluk, açlık, işsizlik, yoksulluk her gün çoğalıyor, yayılıyor yaygınlaştırılıyor.

Yasama, yürütme, yargı gaspıyla yol alacaklarını sanıyorlar. Oysa ne yaparlarsa yapsınlar sonları kaçınılmazdır. Bunu görüyoruz… Boğaziçi Üniversitesi direnişiyle gençlerin, 8 Mart’ta kadınların sesi yayıldı, yankılandı… Newroz’da Kürt halkı ve tüm Türkiye halkları barış ve eşitlik diyecek… Newroz halkların el ele vererek geleceğe yol açtıkları bir gün olabilir. Gelecek günler bizi işçi sınıfının mücadele gününe, 1 Mayıs’a taşıyacak…

AKP-MHP ne kadar baskı ve şiddet uygularsa uygulasın, ne denli adaletsiz, hukuksuz davranırsa davransın, demokratik bir Türkiye yaratma mücadelesini asla bastıramayacaktır.

Bu ülke ne darbeler gördü, onca diktatör geldi geçti. Ancak bu halk hep direndi, her zaman bir direniş yolu buldu. Yine direnecek, direniyor ve direniş bizi özgür günlere taşıyacaktır.

İşçi sınıfı, emekçiler ve Türkiye hakları bu baskı rejimine, bu halkı açlığa, işsizliğe, yoksulluğa mahkum eden iktidardan kurtulmak için baharı yaza çevirme mücadelesi içinde olacak. Newroz da bu mücadelenin bir safhası olacaktır.

“Yeter artık!” sesleri her geçen gün yükseliyor, uğultu yayılıyor ve mücadelenin yeni bir boyut kazanacağına olan umut daha da büyüyor. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bunu gösterdiler, mücadele dinmeden sürüyor. Dayanışmayı ve ortak mücadele selinin yatağına sığmayan bir nehre dönüşeceğini göreceğiz. Bunu Newroz’da bir kez daha göreceğiz. Newroz İstanbul seçimlerini kazanan birlik ruhuyla, Ankara’nın, Adana’nın, kayyumları parçalayan bölgenin direnciyle kutlanacak. Newroz, Gezi ruhuyla… Newroz 8 Marttaki kadın direnişiyle, Boğaziçi Üniversitesi ruhuyla kutlanacaktır… Grev alanlarında, direniş meydanlarında 1 Mayıs ruhuyla, halkların eşit, özgür kardeşliği için kutlanacaktır.

Bugün, Newroz sadece Newroz değildir, Newroz bu iktidardan kurtuluş mücadelesidir. Muhalefetin birleştirilmesi, halkların kardeşliğinde güçlü bir adım attığımız bir mücadele günü olmalıdır. Newroz aynı zamanda HDP’nin kapatılması çabalarına yanıt olacaktır. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin hukuksuzca düşürülmesine yanıt, sıradaki fezlekelere yanıt, hapse doldurulan vekillere, belediye eş başkanlarına, muhaliflere selam olacaktır.

AKP-MHP faşizanlığının gemi azıya almış saldırganlığın hedefi demokratik Türkiye’dir. Kürt sorunun eşit halklara dayalı demokratik, barışçı çözümünden tüm Türkiye halklarının yararınadır. Bundan korkanlar, ırkçılar, savaş ve çatışmadan beslenenlerdir.

AKP ve MHP bunu “terör”, terörizm” demagojisi ile gizleme çabasındadır.

Bu yalanı boşa çıkarmanın yolu Türkiye halklarının ortak tutumundadır.

Diyarbakır’dan, İstanbul’a, İzmir’e, Adana’dan, Hakkari’ye, Dersim’e… Türkiye halkları, kadınıyla, genciyle, Kürdüyle, Türküyle, Arabı, Çerkesiyle, Alevisi, Hrıstiyanı… Yani her dilden ve her inançtan halklarıyla iş, barış ve özgürlük istediğini bir kez daha beyan edecek. Pandemi sürecinin katmerleştirdiği açlık, işsizlik, yoksulluk ve baskıya karşı birlik Newroz’da da gösterilmelidir. Türkiye halkları bu kötü tablonun sorumlusu olan AKP ve MHP’den kurtulmak istediğini hep birlikte Newroz’da gösterebilir… Bu yağma düzenine, bu baskı rejimine son vereceğini “Yaşasın hakların eşit, özgür kardeşliği” diyerek gösterebilir.

Newroz Kutlu Olsun!

Newroz Piroz Be!