HABER MERKEZİ - Olof Palme 2023 Ödülü, Eren Keskin, Marta Chumalo ve Narges Mohammedi’ye verildi.

Olof Palme Uluslararası Anlayış ve Ortak Güvenlik için Anma Fonu'nun 1987 yılından bu yana her yıl verdiği Olof Palme Ödülü, bu yıl Ukrayna ve İran'da iki aktivist kadın ile birlikte İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı ve Avukat Eren Keskin’e verildi. 

Kuruluşun internet sitesinden Ukraynalı psikolog Marta Chumalo, İranlı gazeteci ve hak savunucusu Narges Mohammadi ve Eren Keskin için, "İnsan haklarının savaş, şiddet ve baskı tehdidiyle karşı karşıya olduğu bir çağda kadınların özgürlüğünü güvence altına almak adına yürütülen mücadele için gösterdikleri çabalardan ötürü ödüle layık görüldü” paylaşımı yaptı. 

Ödül töreni 1 Şubat 2023 Çarşamba günü Stockholm konser salonunda yapılacak.

FEMİNİST PSİKOLOG MARTA CHUMALO

Marta Chumalo feminist, toplumsal cinsiyet uzmanı ve psikologdur. Kadın Bakışları Merkezi'nin kurucularından biri olarak yirmi yıldır şiddete uğrayan kadınlara destek olmak için çalışıyor. Chumalo, 2014’ten bu yana ve özellikle Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinden bu yana, savaşın etkileri hakkında farkındalık yaratma ve zarar görenlerin ihtiyaçlarını ele alma konusunda yoğun bir şekilde çalıştı. Chumalo, savaşta cinsel şiddet mağdurlarını desteklemek için İstanbul Sözleşmesi’nin etkili bir şekilde uygulanmasını talep ediyor.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU EREN KESKİN

Eren Keskin, onlarca yılını Türkiye’de ayrımcılığa uğrayanları, yani etnik azınlıkları, LGBTIQ+’ları ve mültecileri savunan bir insan hakları avukatı. Yüzlerce kovuşturmanın yanı sıra suçlamalara ve ölüm tehditlerine maruz kaldı. Ayrıca, Uluslararası Af Örgütü’nün onu düşünce mahkumu ilan etmesiyle inançları nedeniyle hapse atıldı. Cinsel Şiddete Karşı Adli Yardım Derneği’ni kurarak, yıllar boyunca birçok üst düzey askeri ve yetkili kişinin yargılanmasını sağladı.

GAZETECİ VE İNSAN HAKLARI AKTİVİSTİ NARGES MOHAMMADİ

Narges Mohammadi, İran’da kadın hakları ve ifade özgürlüğü mücadelesinde merkezi bir figür olan bir gazeteci ve insan hakları aktivisti. İran Ulusal Barış Konseyi’nin kurucularından biri ve İnsan Hakları Savunucuları Merkezi ve Legam (Ölüm Cezasının Adım Adım Kaldırılması Kampanyası) gibi kuruluşlarda etkili bir isim oldu. Aktivistliği tekrar tekrar tutuklanmasına yol açtı ve birkaç kez hapis yattı. Kasım 2021’den bu yana, ‘devlete karşı propaganda faaliyetinden’ suçlu bulunarak kötü şöhreti ile ünlü Evin Hapishanesi’nde hapsedildi.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi