DİYARBAKIR - DİK Eş Sözcüsü Hüda Kaya, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarına karşı uluslar arası kurumlara çağrıda bulunarak, "Kendi ülkelerindeki zulme karşı da hiçbir ayrım gözetmeksizin ses çıkarmak vicdani bir görevdir" dedi. 





Demokratik İslam Kongresi (DİK) Kudüs'te ABD Büyükelçiliği'nin açılışını protesto eden Filistinlilere dönük İsrail askerinin müdahalesini ve 60'tan fazla insanın yaşamını yitirmesini kınadı. Diyarbakır'daki DİK binasında yapılan basın toplantısına DİK Eş Sözcüsü Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve DİK üyeleri katıldı.


'Saldırıyı Nakba Günü'ne denk getirdiler'


Toplantıda konuşan Hüda,  ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini resmen Kudüs'e taşıdığını söyleyerek, "Bu taşımayı Nakba Günü diye bilinen işgal nedeniyle 70 yıldır evlerinden, yurtlarından uzaklaşmak zorunda kalan Filistin halkının geri dönüş günü olarak andıkları güne denk getirdiler" dedi.


İsrail Başbakanı'na yanıt


Filistin halkının birçok yerde yaptıkları eylemlerle bu kararı protesto ettiklerini dile getiren Hüda, eylemlerde, en az 59 kişinin katledildiği, 2 binin üzerinde de yaralı olduğunu kaydetti. Hüda, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğuna dair sözlerine karşılık, "Bu ifade Birleşmiş Milletler(BM)'nin iki devletli çözüm kararına bir reddiyedir" yanıtını verdi. Türkiye'nin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü başkent ilan etme kararına itiraz eder gibi görünmeye çalıştığını ifade eden Hüda, Mavi Marmara için yapılan tazminat anlaşması ile Türkiye'nin resmen Kudüs'ün başkent olduğunu kabul ettiğinin altını çizdi.


'Katliama sessiz kalmayın'


Uluslar arası İslami kurum ve kuruluşları, katliama karşı sessiz kalmamaya çağıran Hüda, "Yeryüzünün mazlum halklarından Filistin'e sahip çıkmak nasıl insani, vicdani ve aynı zamanda İslami bir sorumluluk ise, yurdumuzda yaşanan şiddeti ve nefreti hiçbir ayrım yapılmadan bütün ezilenlere sahip çıkmakla aynıdır. O yüzden kendi ülkelerindeki zulme karşı da hiçbir ayrım gözetmeksizin ses çıkarmak vicdani bir görevdir" dedi. (Kaynak:Jinnews)

Editör: Haber Merkezi