İSTANBUL – Yüzbinlerin bir araya geldiği Bakırköy Halk Pazarı’nda, Erdoğan’ın Yenikapı mitingine yanıt verildi. Yüzbinlerce kişi, 24 Haziran gecesi “tekçi”lerin değil, halkların kazanacağını haykırdı.


Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleştirdiği büyük İstanbul mitingi, son yıllarda gerçekleştirdiği en görkemli miting oldu. Yüzbinlerce kişinin bir araya geldiği mitingde 24 Haziran’da zaferin sözü verildi.


HDP’nin Bakırköy Halk Pazarı’ndaki mitinginden notlar şöyle:


*Gün boyu yağan yağmura rağmen yüzbinlerce kişi saatler öncesinden miting alanında yer aldı.


*Yağmurdan kaynaklı sabah saatlerinde alanda kurulan platform çalışamaz duruma geldi. Uzun uğraşlar sonucu platform kısmen çalışabildi. Ancak sanatçıların sahne alması için alt yapı yine de yeterli olmadı. Her ihtimale karşı alanda büyük seçim otobüsü de hazır bulunduruldu.


*Alana giren her yurttaşın elinde HDP bayrak ve flamaları vardı. Ayrıca Demirtaş maskeleri ile de alanda sık sık karşılaşmak mümkün oldu.


*Newroz’da olduğu gibi bir kez daha gözaltına alınanlar oldu. Yanlarında sarı, kırmızı, yeşil bileklik, fular ya da süs eşyaları olanlar gözaltına alındı. Yine tişörtlerinin üzerinde “Kürdistan” yazılı olanlar da gözaltına alındı. Gün boyu ismi tespit edilebilen en az 16 kişi gözaltına alındı.


*PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecride de öfke büyüktü. Yüzbinlerce kişi tepkisini Öcalan lehine attığı sloganlarla gösterdi.


*Kitlenin yoğunluğundan kaynaklı alanın çevresinde bulunan yükseltilerde mitingi izleyen yurttaşlar polislerce engellendi.


*İzdihamdan kaynaklı kaybolan çocuklar platformdan sık sık anons edildi.


*Sandık güvenliği en önemli gündem oldu. Miting alanının birçok yerine kurulan stantlarda müşahit başvurusu alındı. Yapılan anonslarla da halk stantlara yönlendirildi.


*Tüm mitinglerin aksine bu mitingde halk alanı son ana kadar terk etmedi. Sabırsızlıkla beklenen Demirtaş’ın TRT konuşması anında yüzbinlerce kişi bir anda sessizliğe büründü. Demirtaş’ın konuşmasının ardından alan bir anda boşaldı.


*Alana gelenlerden özellikle çocukların elinde Demirtaş’ın posterleri yer aldı.


*Bakırköy alanı kitleye az geldi. Kitle alanın dışına taştı.


*Bakırköy hemen hemen tüm halk ve inanç kesimlerine ev sahipliği yaptı. Alevisi, Sunnisi, Ermeni, Türk, Kürt, Çerkez, Pomak, Roman, Siyahiler alanda yerini aldı.


*Demirtaş’ın TRT konuşması öncesi yazar Vedat Türkali’nin Bekle Beni İstanbul şiiri seslendirildi.


*Halk alanda coşkuyu kendi imkanları ile yarattı. Platformun kurulduğu süre boyunca halk erbaneler ve kendi seslendirdiği ezgiler eşliğinde halay çekti.


*Mitinge katılan kadınlar renkli görüntüler oluşturdu. Gençler Demirtaş’ın posterlerini alanda dolaştırdı.


*Kadınlar kundaktaki çocukları ile alanda yer aldı. Bazı çocukların kundaklarında uyuması dikkat çekti.


*Alanda yaşanan izdihamdan kaynaklı yurttaşlar ağaçlar, direkler, seyyar tuvaletlerin üzerine çıktı. Alanda bulunan ağaca halk “Halkların Demokratik Ağacı” ismini verdi.


*Alana girmek isteyen gazeteciler bir kez daha sarı basın kartı engeli ile karşılaştı. Yoğun çabanın ardından ancak gazeteciler alana girebildi.


*Demirtaş’ın konuşması sırasında tüm telefonlar kayıt için kaldırıldı. Demirtaş’ın konuşma anını hemen hemen tüm mitinge katılanlar kayıt alarak ölümsüzleştirdi.


* Onlarca kurum, siyasi parti ve sivil toplum örgütünün bayrakları da alanda dalgalandı.


* “HDP umuttur, umut dimdik ayakta” ve “HDP halktır halk burada” sloganları da alanda bir an olsun eksik olmadı.


*Miting alanına seyyar satıcılar alınmadı. Halk bariyerlerin arasında seyyar satıcılara ulaşarak, ihtiyaçlarını giderdi.


*Mitingin bitişi ile seyyar satıcılar, ellerindeki gıda ve eşyaların tüketilmesi için indirme gitti.


*Miting alana gelişler daha çok metro ve metrobüsler oldu. Miting alanına gelen tüm yollar kilometreler öncesinden trafiğe kapatıldı. Halk gruplar halinde yürüyerek alana ulaştı. Miting alanına gelişlerde renkli görüntüler oluştu.


*Miting alanına gelen yüzbinlerin mesajı ise net oldu. Mitinge katılanlar barajı aşma sözü vererek, AKP’yi başkan yaptırmayacağını sık sık dile getirildi. HDP’ye dönük yoğun baskılara rağmen, HDP’nin daha güçlendiği bu miting ile ortaya çıktı. Barajı aşma sözü veren yüzbinler, sandıkları koruma kararlılığını da ortaya koydu.


*Yenikapı’da eski Başbakan Tansu Çiller’i platforma çıkartarak alkışlatan Erdoğan’a, tepki gösterildi.


* Yüzbinler Yenikapı’da miting yapan Erdoğan’a, HDP’yi baraj altında bırakmak için deneyeceği her yolun ve provokasyonun beyhude olduğunu haykırarak, 24 Haziran gecesi kazanacak olanların “tekçi”lerin değil, halkların, renklerin olacağını dile getirdi. KAYNAK MA
Editör: Haber Merkezi