ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- ÖTEKİ TV’de Pozitif Dil Programında Gazeteci Hamza ÖZKAN’ın konuğu olan Gazeteci Yazar Hatice ÖZHAN, Kadın yazarlığa dair aktarımlarda bulundu.

‘Çifte Yalnızlık’ erkek gibi yetiştirilmek ve yaşamak zorunda bırakılan kız çocuklarının; “erkek gibi kız!” söylemiyle onure edildiği sanılan kadınların, erkekliğin yüceltildiği kadın olmanın ise tali bir durum olmak bir yana tamamen görünmezleştirildiği bir gerçeğin kitabıdır. Âdem’in kaburga kemiğine hapsedilen Havva’nın silikleştirilen varlığına iç burkucu bir atıftır bir yandan da. Kitabın başkahramanı Arman ve Anahita tek bir kişilerdir. Hermafrodit bir durum Arman için de Anahita için de söz konusudur. Anahita bir Afgan kızıdır. Bir Baça Poş’tur. Baça Poş yüzyılları bulan bir gelenek olarak halen de Afganistan’da ve Pakistan’da yürütülmektedir. Erkek kılığındaki kızlara ve onların ebeveynlerine sözüm ona toplumsal saygınlık kazandırmak için icat edilen Baça Poş, Afganistan ve Pakistan'da kızları erkek olarak yetiştirme geleneğidir. Bu gelenek, tüm çocukları sadece kız olarak doğan ve yerel geleneklere göre aile için neredeyse utanç verici olan aileler tarafından kullanılıyor.

"Bacha posh"a erkek denir, erkekler giyinir ve saçları kısa kesilir. Ayrıca toplumda daha görünür olma, okula gitme ve spor yapma fırsatına sahip. Ancak ergenlik çağına geldiğinde tüm erkek haklarından mahrum kalır ve hayatına geri döner ve ardından evlenir. Genellikle kötü eşler çünkü yemek yapmak, dikiş dikmek gibi bir kadının yapması gereken işleri yapmaya zorlanmıyorlar. Ve doğanın hiçbir hükmü yokmuşçasına, doğanın hakikatini er ya da geç dayatacağına inandırılan insanın yapay kontrolünde yürütülen bu uygulama binlerce kız çocuğu hayatı, derin bir kimlik karmaşasının içinde kaybolmayı tanımakla başlıyor. Romanda Arman/Anahita ve ailesi, Hamid, Nigar; Saleh ve ailesi, şehir Badgis, Kabil; Taliban zulmü bir arada işleniyor. Hepsi aynı elin parmakları kadar birbirlerine yakın ancak her bir parmağın işleviyse birbirinden apayrı. Kimisi kötürümken kimisi de canlı ve işlerliğe sahip. Ancak tüm bu parmakların bir araya gelince yaptığı nihai şey Anahita’nın,Arman’ın ve tüm Baça Poş’ların yüzünde patlayan bir elin tokadına yol açmalarıdır.

“….Arman’la Anahita son nefeslerine kadar aynı bedeni paylaştı. Tek bir bedende iki kişiydiler. Kavgayla, retle, inkârla başlayan bu birliktelik uyum içinde yürütülen, yalnızlıklarını paylaştıkları bir beraberlikle son buldu.

Öfke ve sevincin bir arada yaşandığı bu beden ve içi boş bir mahfaza olan ruhları bir hermafroditinki gibiydi. Ne peri kızı Salmakis’in aşkının kurbanıydı ne de tanrıların lanetine uğradı Afgan hermafrodit. Kaynağı belli olmayan bir cilvenin eseriydi sadece. Ölecekleri son güne dek de aldıkları nefes iki kişilik olarak kaldı.”

Hatice Özhan kimdir?

1984 yılında Doğubayazıt’ta doğdu. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Radyo-Televizyon Yayımcılığı bölümünü okuyan yazar eğitiminin ardından Dicle Haber Ajansı’nda(DİHA) haber muhabirliği yaptı. Van, Diyarbakır, Ağrı, Iğdır şehirlerinde haber muhabiri olarak faaliyet gösterdi. 2014 yılında İstanbul merkezli BASHABER Gazetesi’nde de muhabir olarak görev yaptı. Bu sürede Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Sosyoloji lisans eğitimini de tamamlayan yazarın Özgür Gündem’de ve Gazete Duvar’da bir dönem yazıları düzenli olarak yayınlanmıştır. Ayrıca düzenli olarak yazıları İsviçre merkezli Sonhaber.ch yayın organına yayınlanan yazar akademik eğitimini İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünde sürdürmektedir. Yazarın ilk romanı İzan Yayınları etiketiyle çıkan Çifte Yalnızlık’tır.

ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ

Bu yıl 4.yaşına giren Ötekilerin Gündemi, ÖTEKİ TV Youtube kanalında 2 yeni program ile yayında.

Güncele Bakış ve Pozitif Dil programları ile ülkenin sıcak gündemini ötekilerin sesinden ekrana taşıyoruz.

ÖTEKİ TV Resmi Web Sitesi ► https://www.otekileringundemi.com/

ÖTEKİ TV Sosyal Medya Hesapları:

Twitter ► https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook ►https://www.facebook.com/otekileringundemii

Instagram ► https://www.instagram.com/otekilerin_gundemi/

YouTube►https://www.youtube.com/channel/UCmKlsa826_a9G30R7r884Xw

Editör: Haber Merkezi