BATMAN- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ-  “DIL-BIRİN” adlı şiir kitabını yazan Dilbirîn Turğut Ötekilerin Gündem'in sorularını yanıtladı. Turğut, Çoğunlukta açlık grevi konusu üzerine şiirler yazdım ama aileye ve doğaya dair özlem de var şiirlerimde… O duygularımı kâğıda döküp cezaevindeki arkadaşların da görecek olması beni çok mutlu ve huzurlu hissettiriyor” şeklinde konuştu. 

"O duygularımı kâğıda döküp cezaevindeki arkadaşların da görecek olması beni çok mutlu ve huzurlu hissettiriyor”

“Örgüt üyeliği” iddiasıyla 10 yıl hapis cezası alan gazeteci Dılbirin Turgut, geçtiğimiz sene tutuklu bulunduğu Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye oldu. 2017 yılında tutuklandıktan sonra 5 yıl cezaevinde kalan Dılbirin Turgut, bu süre içerisinde birçok hak ihlali ve baskılara şahit oldu. 2019’da cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinde de yer alan ve 5 ay grevde kalan Dılbirin Turgut, cezaevinde yaşadıklarından esinlenerek yazdığı şiirlerini kitaplaştırdı.  Grev sürecinde tutukluların yaşadıklarının yanı sıra doğaya ve aileye olan özlemlerinde konu alındığı kitap geçtiğimiz günlerde çıktı.

Şiirlerini zarflara yazdı

“DIL-BIRİN” ismiyle çıkarılan şiir kitabının 77 sayfadan oluştuğunu kaydeden Dılbirin Turgut, şiirlerini dışarıdan gelen zarfların üzerine yazarak biriktirdiğine dikkat çekti. Tutuklu bulunduğu Tarsus Cezaevi’nde yaşanan baskılardan dolayı şiirlerini bir defter ya da kâğıtlara yazamadığını söyleyen Dılbirin Turgut, konuşmasının devamında şunlara yer verdi: “Orada imkânlar dışarıdakine oranla daha kısıtlıydı. Kitaplara ya da şiirlere el konulabiliyordu. Orada hatıra defterlerimize cümlelerimize kadar her şey seçildiği için şiirlerini zarflarla korumaya çalıştım. Hem tasarruf edip hem de koğuşlar basılıp şiirler benden alınmasın diye hepsini şiirlerimi bu şekilde yazıp bir kenara koyuyordum.”

“Kitabın cezaevine gidecek olması beni çok mutlu ediyor”

Grev sürecinde yaşananların çok ağır olduğunu kaydeden Dılbirin Turgut, “ Yaşadığım duygu ve anılarımı o zarfların üzerinde bırakmamaya karar verdim. Bu şekilde de kitabımı çıkardım. Çoğunlukta açlık grevi konusu üzerine şiirler yazdım ama aileye ve doğaya dair özlem de var şiirlerimde… O duygularımı kâğıda döküp cezaevindeki arkadaşların da görecek olması beni çok mutlu ve huzurlu hissettiriyor” şeklinde konuştu.  

“Cezaevlerinde yaşananlar kelimelere sığmıyor”

Kadınların istedikleri her şeyi başarabileceklerini söyleyen Dılbirin Turgut, yazdığı şiirlerde yaşadıkları çok şeyin eksik kaldığına da dikkat çekti. Cezaevlerinde yaşananların bir şiir ya da kitaba sığmadığına yer veren Dılbirin Turğut, “Cezaevindeki arkadaşlara bunu gönderip orada yaşananlar orada kalmadı demek istiyorum. O süreçte yaşananları insanlar kelimelere sığdıramıyor. Orada tutuklu olsak dahi oranın verimli olduğu ve ceza kavramı anlamsız kalıyor. Eminim ki cezaevlerindeki arkadaşların çoğu içeride kitap yazıyor ya da bir şekilde zamanını verimli geçiriyor” şeklinde konuştu.  

“Tutuklular her şeye rağmen moralli”

Okuyucular Dılbirin Turğut’un yazdığı şiir kitabına Sitav ve Pirtuka Kurdi adlı yayın evlerinden ulaşabilir.

Cezaevinde yazılan ve kitapta yer alan şiirlerden biri şu şekilde:

BİLİR MİSİNİZ?

Ah bir bilseniz sizlere kaç baharda

Çiçeklerin arasında aradığımı

Ah bir bilseniz kaç kez

Kışın yağan kar siperlerinde bedenimin donduğunu

Ah bir bilseniz kaç kez

Tanımadığım şehirlerde çocukluğumu ararken kaybolduğu

Bazen de bir ilanda bazen de…

Ah bir bilseniz dilimizin yasak olduğu bu coğrafyada

Kaç gencin çocukluğunu ararken faili meçhul cinayete gittiğini

Ve daha doğmadan isimsiz kaldığını

Ah bir bilseniz kaç kadının saçlarıyla ölüme asıldığını

Ah bir bilseniz kaç mevsim sizinle çiçek açtığını

Ah bir bilseniz gidişlerimizden sonra kaç baharın insanlığa küstüğünü

Ah bir bilseniz bu şehirde kaç cansız bedenlerin gidişlerini

Ah bir bilseniz bu topraklarda kaç ağıt yakıldığını

Şu topraklarda annelerin çığlıklarını…

Ah bir bilseniz kaç gencin güneşe sevdalı olduğunu

NOT: Yazılı haberin bir kısmı haha önce JINHA'MEDİNE MAMEDOĞLU'nun söyleşinden alınmıştır.

Merhaba sevgili okur; dünden bugüne, bugünden yarına; emeğiniz, dayanışmanız ve duyarlığınız için bir kez daha teşekkür ederiz Ötekilerin Gündemi dezavantajlı grupların sesi oluyor. Diyarbakır'da faaliyet gösteren gazete sesi ulusal medyada duyulmayan kesimlerin haberlerini yaygınlaştırıyor. Sizler de kanalımıza abone olabilir, Sosyal Medya Hesaplarımızı takip edebilirsiniz ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz..

Sosyal Medya Hesapları:

WEP ► https://www.otekileringundemi.com/

Twitter ► https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook ► https://www.facebook.com/OtekilerinG/

Instagram ► https://www.instagram.com/otekilerin_...

YouTube► https://tinyurl.com/2kjpj5w8

Linkedin► https://www.linkedin.com/feed/

E. posta ► [email protected] [email protected]

Editör: Haber Merkezi