URFA-ÖTEKİLERİN GÜNDEM 24 HAZİRAN  2018 SEÇİM GÜNDEMİ RÖPORTAJ HAMZA ÖZKAN

HDP’nin Dilek Öcalan’dan sonra bu seçimlerde Ömer Öcalan’ı aday göstermesi bazı kesimler tarafından tartışma konusu yapıldı. Ömer Öcalan’ın PKK lideri Abdullah Öcalan’ın akrabası olması dışında kim olduğu ise neredeyse hiç konuşulmadı. Hayat ve siyaset deneyimi nedir? Neden milletvekilli adayı olmaya karar verdi? Urfa’nın Türkiye’nin sorunlarının çözümünü ilişkin neler düşünüyor?



Öcalan soyadının bazı insanlarda tedirginlik yarattığını, bazı insanların ise soyadını barışın ve özgürlüğün sembolü olarak gördüğünü söyleyen Ömer Öcalan, “Ülkenin devasa sorunları var ve bunların başında da Kürt sorunu geliyor. Bu sorunun demokratik ve eşitlikçi çözümü için herkesin yapacağı bir şey vardır. Ben de bu sorunun çözümü içinde parlamentoda mücadele etmeyi tercih ettim” diye konuştu.

Ömer Öcalan 1987 yılında Halfeti’de doğdu ama ömrünün uzun bir bölümünü Adana’da geçirdi. Babası Mehmet Öcalan’ın çok baskılara maruz kaldığını defalarca gözaltına alındığını anlatıyor. Adana’ya göç etmelerinin nedeni olarak bu baskıları gösteriyor ama özellikle ilk yıllar, Adana’da da pek rahat edememiş babası. Şunları anlatıyor: “Bir gece babamı almaya geldiler. Üveyninem yaşıyordu o zaman ve onun bağırmasıyla, komşuların gelmesiyle bırakıp gittiler babamı. O tarihlerde faili meçhul cinayetler işleniyordu, babamı alabilselerdi o gece, belki bir daha göremeyecektik

Babası Mehmet Öcalan yıllar sonra köyüne geri döndü ve çiftçilik yapıyor.

Ömer Öcalan ilk kez Adana’da katıldığı bir basın açıklaması nedeniyle gözaltına alınmış. O günleri şöyle anlatıyor: “Liseyi yeni bitirmiş, üniversite sınavlarına hazırlanıyordum. Basın açıklamasına katıldım diye gözaltına alındım ve kısa bir süre cezaevinde kaldım. Cezaevinden çıktıktan sonra Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü kazandım. 2012’de Lozan Üniversitesi’ne kaydımı yaptırdım, sosyal bilimler ve politika üzerine mastır yapacaktım. Dört ay Fransızca eğitimi de aldım. Ancak daha sonra ekonomik nedenlerle okulu bırakmak zorunda kaldım.

Editör: Haber Merkezi