İSTANBUL ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Mori Kitap Kafe  sahibi Fırat Ronî, Kitap Kafe kültürüne ilişkin Ötekilerin Gündem'ine konuştu. 

1-Mori Kitap Kafe Kendinizi tanıtır mısın?

Mori Kitap Cafe: Adım Fırat Ronî, yaklasik 4 aydır Morî Kitap Cafe'yı işletiyorum

2- Mori Kitap Cafe`nin hikayesi nedir?



Morî Kitap Cafe: Morî Kitap Cafe nın kısaca hikayesi söyle: uzun bir zamandır böyle bir cafe açma düşüncemiz vardi. Fakat fırsat bulamadık. Veysel Tekin arkadaşımla var olan imkânlarımız zorlayarak açtık. Özellikle bu dönemde bir isletme açmak, büyük bir riskti. Ve eğer bu bir kitap cafe ise gerçekten bu daha da büyük bir risk. Biz bu zorluk ve riskleri göze alarak açtık. Çünkü yapmak istediğimiz bir iş bu.

3- İstanbul`da açtığınız kitap cafenin amacı nedir?

Mori Kitap Cafe: Kısaca amacımızı söyle izah edebiliriz; Sizin de bilginiz gibi İstanbul da bilinen klasik cafeler oldukça çok. Hatta gereğinden fazla! Biz de böyle bir cafe açabilirdik, fakat bizim amacımız bu değildi. İstedik ki insanlar hem çayını kahvesini içsin dostlarıyla güzel vakit geçirsin, hem de kitap alip okuyabilsin.

4- Yazarları, sairleri okuyucularla buluşturma çalışmalarınız olacak mi, imza günü ve söyleşi yaptınız mı? Bu yönde çalışmalarınız olacak mi?



Morî Kitap Cafe: Evet. imza ve söyleşi etkinliklerimiz de var ve yaptık da. Doğrusu bizim en temel amacımiz da bu zaten. Yani okuyucu ile yazarları bir araya getirmek. Yeni olduğumuz için bir etkinlik düzenleyebildik. 14 Ocak`ta dilbilimci Sami Tan ile bir söyleşi programımız var. Bundan böyle her ay böyle bir etkinlik yapma planımız var. Klasik bir cafe kültürünü asarak yazar ve okuyucuları bir araya getirmeye çalışacağız.

5- Kürtçe yayınlar ağırlıkta mı?
Morî Kitap Cafe: Aslında Kürtçe yayınlar çok ağırlıkta değil. Sadece Türkçe yayınlar ile eşitlemeye çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi ne devlet okullarında ne de özel okullarda Kürtçe eğitim yok. Kürtçe adeta sokağa sıkışmış durumda. Bundan dolayı ortada ciddi bir eşitsizlik var . Bizde bu durumu gözeterek hareket etmeye, Kürtçeyi yasamın her alanında görünür kılmaya çalışıyoruz.

6- -Son zamanlarda yazar ve kitaplar pek rağbet görmüyor. Sizin imza ve söyleşilerle bu durumu değiştirme gibi bir amacınız mı var ?

Morî Kitap Cafe: Bu soru bizim için çok iddialı. Ama amacımız gücümüz oranın da bu durumu değiştirmek tabi. Ne kadar basarili olacağız onu da zaman gösterecek şüphesiz.

7- Son olarak eklemek istediğin bir şey var mi?

Mori Kitap Cafe : İnsanlar okumaya çalışsınlar. Mevcut yaşadığımız tüm toplumsal sorunların tek sebebi, kitaplara gereken önem ve değeri vermediğimizden kaynaklanıyor. Özgür bireylerin ve bilinçli toplumların oluşması için yapmamız gereken önemli şey okumak !


8- Biz ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ederiz

Morî kitap Cafe: Bize yer ayırdığınız için bizde size çok teşekkür ederiz ve başarılar dileriz



https://www.facebook.com/morikitapcafe/

Editör: Haber Merkezi