BODRUM- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ SÖYLEŞİ; KHK'lı Öğretmen Hülya Bayar Gazeteci Hamza ÖZKAN’a Türkiye’deki mevcut KHK, Hayvan, Doğa, İnsan sevgisi ve yaşam tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bir kediyi bir köpeği bir kuşu kendisine herhangi bir faydası olmayan herhangi bir canlıyı sevmeyen insanları sevmez. Sevmek parayla aldığımız bir şey değil ki. Satılan bir şey de değil. Doğayı da seveceğiz hayvanları da seveceğiz çünkü biz doğaya karşı borçluyuz. Doğaya elimizden gelen her kötülüğü yaptık. İnsanlar önce kendileri sevmeyi öğrenirlerse kendi kendine mutlu olduklarını da öğrenirlerse etraflarına karşı daha duyarlı olur. Kimse hayvan beslemek zorunda değil ama ha bir kadını öldürmüşsün ha bir ağacı oldurmuşsun ha bir kediyi öldürmüşsün hayvana bunu yapan insana da yapar. Canilik böyle bir şey çünkü. Sevmek çok zor bir şey değil.  Tahammül etmek çok zor değil dedi.  Bayar'ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle;

https://youtu.be/nEOjWY2p-jw

Her an her şey değişebilir.

‘’hayatım sırdan bir hayat, bizimkini birazcık değiştiren, bu hukuksuz yere yaşadığımız ihraçlardır. Onun ağırlığını çok yaşıyoruz. Sadece ben değil herkes yaşıyor. Herkesin atlatma şekli bir birinden çok farklıdır. Atlatmaya çalışıyorum’’  ‘’diğer taraftan da yeniden kansere yakalandım. Kanserle mücadele ediyorum. Meme kanseriydim on yıl önce. İhraçtan hemen sonra kemiklerime metastas yaptı. Yaklaşık üç yıldır da kemik iliği kemik metastası tedavisi görüyorum. Tedaviden sonraki vakitlerimi bulduğum her işte çalışarak, kedilerle sokak hayvanlarıyla, onlara besleme yaparak, geçiriyorum. Son dört yıldır işsizliğinde getirdiği bir şeydi, onlara daha faydalı olmaya adadım kendimi. Sokakta bulduğumu eve getiriyorum, tedavi ettiriyorum. ‘’

‘’ Mutsuz muyum mutsuz değilim. Ama çok yorgunum. ‘’ sabah çıkıyorum akşam eve geri geliyorum. Hayvanlarla ilgileniyorum. Benim mücadelem bu şekilde. Belki alanlara inmedim. Bu ortak bir kararımızdı. Bodrum da ki diğer ihraç arkadaşlarla aldığımız karardır’’ Zaman zaman eleştiriliyorum alanlara neden inmiyorsunuz diye. Benim mücadele anlayışım bu. Sağlıklı olursam bu mücadeleye daha çok katkım olacak. Ama bir eksilirsek olmayacak. Ben tercihimi böyle kullandım.‘

’ En büyük isteğim bir an önce işime dönmek. Bu hukuksuzluk bitsin istiyorum. Biz başka işler yapmayı bilmiyoruz. Aldığımız ücretler bizi tatmin etmiyor, yetmiyor.



 

 

Bir öğretmen olarak bir eğitimci olarak ihraç olduktan sonra. Neler yaptınız ne gibi işlerde çalıştınız sorusuna verilen yanıt:

Ben ihraç edildikten sonra beraber çalıştığım arkadaşlarım benimle iletişimi kestiler haklı olarak çünkü korku mekanizmasıydı aynı zamanda ve bu mekanizmayı hemen çalıştırdılar ve başarılı da oldu. Birçok arkadaşım haklı olarak görüşmedi.  İletişimini koparttı. Sosyal medya hesabından çıkaranlar oldu. Bir nevi sosyal tecritte yaşadık. Burada kamuoyu oluşturuldu terörist diye adlandırıldım.  Beni tanıyan veliler bilir ama ne oldu hoca sen terörist başısın sen sendikalı olduğun için atılmışsın. Bu ülkede kadın olmak çok zor ama aykırı olmak da çok zor. Biz doğru olduğunu bildiğimiz şeylerin mücadelesini verdik, onları savunduk, peşinden gittik. Ben yarın dönsem yine aynı şeyleri yapacağım. İşte pozitif ayrımcıymışım, çocuklara ücretsiz ders veriyormuşum. Peki, ücretli ders verseydim kraliçe mi olacaktım. Ben böyle seviyorum bu işi yapmayı. Arkadaşlarımız bize birçok konuda dayanışma içinde oldular ekonomik olarak da destek oldular. Sendikamızdan ayrılmayarak üyeliklerini devam ettirerek bize destek oldular. Bizim için çok önemli çok kıymetli. Ben bu süreçte bizimle dayanışma içinde olanlar, kurum ve kuruluşlar, sendikalar, bileşenlere, bizi doğru anlayan herkese teşekkür ederim sağ olsunlar. Başka bir şey söyleyemiyorum karşılığı yok çünkü. İhraçtan sonra temizliğe gittim çocuk baktım bir yıl kadar bulaşıkçılık yaptım. Dışarda yaptığım işleri evimde yapmadım. Dışarda çalışırken küçümseyen gözler oldu üzerimde. Çokta kırıldım üzüldüm. Özellikle öğrencilerim çalıştığım yerlere geldiğinde gerçekten samimi söylüyorum dışarı çıkmadan içerde kalayım saklanayım fikri oluştu çünkü okuma yazma öğrettiğim bir çocuğa ya da ebeveynine yapması gerekenleri söylediğim ben, şimdi orada başka bir unvanla başka bir sektöre geçmiş oldum. İstikrarlı olmaya çalışıyorum. Özel ders çıkarsa gidiyorum. On beş saat çalıştığım oldu. Ayaklarımın altları patladı.  Geceler boyu ayaklarıma kramplar girdi.  Bizim bir kurumda çalışmamız zaten mümkün değil. Çünkü bizim TC kimlik numaralarımızın önünde bir kod var. O kod hangi resmi kurum girerse bizim KHK'lı olduğumuz ortaya çıkıyor. Dolayısıyla iş talebinde bulunamıyoruz. Ailem annem diğer kardeşlerim benden hep sağlıklı olmamı istediler. Arkadaşlarım şuan okullarına gidiyorlar hazırlıklar yapıyorlar. Ben iş bulmanın beşindeyim. Bende arkadaşlarım gibi öğrencilerimle hazırlık yapmak isterdim.



Hayvanlarla olan ilişkine olan cevap:

Hayvanlar benim negatif enerjimi alıyor. Hasta olan kedileri eve getiriyorum kendilerini tedavi ediyorum. Çok masumlar insanlar gibi değiller beni bırakıp gitmiyorlar. Gidenler oluyor ama sonra tekrardan geliyorlar. Ben bırakılmayı terk edilmeyi veya yalnız bırakılmayı yalnızlaştırılmayı öğrendim bu süreçte. Nasıl yaşanılıyor çok iyi öğrendim. Onlar benim bu süreçte yalnızlığımın en büyük ortaklarıdırlar. Ben onları terk etmiyorum onlarda beni terk etmiyorlar. Onlara yardım etmek yeniden iyileştirip bana iyi geliyor. Bu hayvanlar neden gelip insanlara sığınıyor? Biz insanlar yüzünden, biz onlara doğada yaşayacak yer bırakmadık.

İnsanlar neden bu hayvan doğa sevgisinden uzaklaştılar sorusuna yanıt

Bir kediyi bir köpeği bir kuşu kendisine herhangi bir faydası olmayan herhangi bir canlıyı sevmeyen insanları sevmez. Sevmek parayla aldığımız bir şey değil ki. Satılan bir şey de değil. Doğayı da seveceğiz hayvanları da seveceğiz çünkü biz doğaya karşı borçluyuz. Doğaya elimizden gelen her kötülüğü yaptık. İnsanlar önce kendileri sevmeyi öğrenirlerse kendi kendine mutlu olduklarını da öğrenirlerse etraflarına karşı daha duyarlı olur. Kimse hayvan beslemek zorunda değil ama ha bir kadını öldürmüşsün ha bir ağacı oldurmuşsun ha bir kediyi öldürmüşsün hayvana bunu yapan insana da yapar. Canilik böyle bir şey çünkü. Sevmek çok zor bir şey değil.  Tahammül etmek çok zor değil.

Editör: Haber Merkezi