İSTANBUL- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ;Sanatçı Fırat Karataç Genel Yayın Yönetmenimiz Hamza ÖZKAN’nın sorularını yanıtladı. 



Söyleşimize seni tanıyarak başlayalım, Fırat Karataç bir müzisyen olmanın ötesinde kimdir, kendini nasıl tanımlar, hayatın onun için anlamı nedir?

Hayat için mücadele eden, duygusal, mücadeleci, insanların eşit yaşadığı bir dünyayı düşleyen, hayat adına kavga veren yalnız bir adamdır Fırat Karataç.

Müziğin hayatınızdaki yeri nedir, müziğin sizin için anlamı nedir?

Müzik benim için kalp atışım, ruh halim, yaşam biçimimdir. Aldığım nefes desek yeridir.

Müzik çalışmalarınızdan bahsedelim biraz neler yaptınız, neler yapmayı planlıyorsunuz, müzik çalışmalarınızda hedefleriniz neler?

Musiki cemiyetlerinde halk müziği çalışmalarında bulunmuş olup; Türk sanat Müziği etkinliklerinde solo ve koro konserlerinde yer aldım. Yazdığım şiirlerin sözlerini müzikle birleştirip özgün besteler yapıyorum. Şuan ki albümlerimde bunlara yer vermemiş olup daha sonra çıkan albümlerimde yerini alacaktır. Çalışmalarımı bir müddet Unkapanı da ki profesyonel ortamda başladıktan sonra evindeki home stüdyo gerçekleştiriyorum

Hangi sanatçılar sizi etkiliyor, kimleri örnek alıyorsunuz?  
Protest müzik anlamında Ahmet Kaya dan etkilenmiş olup bunun yanı sıra Anadolu rock sentezlerinde Cem KARACA Barış MANÇO gibi üstatların yanı sıra yeni çıkarmış olduğumuz albümün yapımcısı olan büyük üstadımız Selda BAĞCAN gibi Uç noktalardaki sanatçılar hayat felsefemi oluşturmaktadır.


Popüler kültür ile aranız nasıl, magazin programları hayatınızın neresinde, magazin camiasından uzaksınız bildiğimiz kadarıyla, magazin camiasından uzak durmanızın nedenleri neler, bu mesafeyi koruyabileceğinizi düşünüyor musunuz?
Popüler kültür çok hızlı değişmesi, insanların hayatlarında olumsuz etkiler meydana getiriyor. İnsan duyguları popüler kültürle birlikte metalleştırıyor, eşyalaştırıyor. Eşyaların kullanılıp atıldığı gibi insan duyguları, düşünceleri de tek kullanımlık eşyalar misali çok çabuk eskiyor, atılıyor.

  Magazin programları başkalarının yaşam alanları, özel hayatlarını gözler önüne serer iken özel kalması,, korunması gereken şeyleri yok ediyor. Tüm bu nedenlerden dolayı sıcak bakmıyorum.



Ahmet Kaya ile olan ses benzerliği ile gündeme geldiniz, Ahmet Kaya ve müziği hakkındaki düşünceleriniz neler, sesinizin ona benzemesi size neler hissettiriyor ve bu benzerliğin size yansıması nasıl oldu?

Benim hiç bir zaman böyle bir iddiam olmadı. Bu benzerliği bana benim dinleyenlerim yakıştırmıştır. Bu yakıştırmadan da büyük onur, gurur duyuyorum.  Dipnot: Sesinden söyleminden yorumundan başkaldırısından etkilenmedim desem bu yalan olur. Hiç bir zaman hiç kimseyi taklit etmedim. Ben Fırat Karataç’ım. Ahmet Kaya’nın amansızca bırakmak zorunda kaldığı bu bayrağı alıp benden sonraki nesillere ulaştırmak benim en büyük vazifelerimdendir:

Ahmet Kaya’ya sesiniz bu kadar benzerken kendiniz olarak müzikte var olmayı başardığınızı düşünüyor musunuz ya da kendiniz olarak var olma çabanız sürüyor mu?

Tabi ki de düşünüyorum. Bu albümde ve bundan sonraki çalışmalarımda halkımız dinleyenlerim bunu görecektir. Sesim Ahmet Kayaya benzeyebilir fakat kendi kattığım yorumum ve bazı nüansları dinledikçe daha iyi anlayacaklar ve çalışmalarımız genelde özgün protest ve Anadolu Rock müzik sentezli çalışmalardır.

Ahmet Kaya sol kimliği ile tanınan bir sanatçı, bu konuda da Ahmet Kaya ile benzerlik gösteriyor musunuz?

Tabi ki de gösteriyorum. Bende aynı şekilde halkaların eşitliğinden barıştan özgürlükten demokrasiden herkesin eşit, ayrımcılığa uğramadığı bir dünyada yaşamaktan yanayım. Bu anlamda şuna siyasi kimliğimle değil de sanatçı kimliğimle sesimle ön planda olmak istiyorum. Zaten sanat ve yaşam için bir mücadeleniz varsa tam da siyasetin ortasında buluyorsunuz kendinizi aslında.

Sanat ve sanatçı deyince siz hangi özellikleri taşıması gerekir diye düşünüyorsunuz, sanatçı olmak hangi sorumlulukları beraberinde getiriyor?

Toplumun gerçeklerini sanat ile yansıtmak ulusal kimliği omuzlayıp evrenselliğe doğru adım atmaktır. Kendi kültürünü geliştirip insanlara sesini duyurabilmektir.

Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ederiz…

Ben teşekkür ederim.
Editör: Haber Merkezi