ANKARA – Kronik hastalıkları olmasına rağmen “gel çalış” baskısına uğrayan engelli sağlık emekçisi E.D., çareyi heyet raporu almakta buldu. E.D., idari izinli sayılmak için yaptığı başvurulardan yanıt alamadı. 

Kronik hastalığı olan engelli sağlık çalışanları, “idari izinli” sayılmak için çalışma zorundalar kalıyorlar ve yaşamları risk altında. İş güvencesi kaygısıyla isminin ve iş yerinin yazılmasını istemeyen E.D., risk grubunda olduğu için “idari izin” talebiyle çalıştığı hastane yönetimine iki kez dilekçe verdiğini ancak sonuç alamadığını ifade etti. Aynı taleple Sağlık Bakanlığı’na dilekçe yazan E.D., iki ay geçmesine rağmen henüz yanıt alamadı.

E-Nabız sisteminde risk grubunda olduğunu ifade eden E.D.’nin kronik kalp ve böbrek yetmezliği, Akdeniz ateşi, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkları bulunuyor. 

HEYET RAPORU VAR İDARİ İZNİ YOK

İdari izinli sayılabilmek için tüm alanları zorladığını kaydeden E.D, muhatap bulamamaktan yakındı. Heyet raporu aldığı için şu anda çalışmayan E.D., “Amirlerimden biri bana ‘git rapor al’ diyor, rapor yoksa da ‘gel çalış’ diyor. Doktorlarım bana heyet raporu verdi ama nereye kadar bu raporları alabileceğimi bilemiyorum. Şu anda evdeyim. Ama rapor süresi bitip, hastane ortamında gittiğimde, Kovid-19 kapacağımı biliyorum. Hastalanırsam atlatacağımı düşünmüyor. Tedavisi ağır oluyor, onlarca kronik hastalığım var, kaldıramam” diye konuştu.

DİNLENMEYE İHTİYAÇLARI VAR

E. D., “Sağlık emekçileri izin hakkını kullanamadığı için yıpranıyor. Sürecin ne kadar devam edeceği belirsiz. Bir an önce sağlık çalışanlarının dinlenmesi gerek. Engelli, kronik hastalığı olan ve hamile sağlık çalışanları idari izin hakkını bir an önce kullanmalı” talebinde bulundu.

Sağlık sisteminde personel eksikliğinin olduğunu ancak atamaların yetersiz olduğunu belirten E.D.,  şöyle konuştu: “İşinden edilen binlerce KHK’li sağlık çalışanı neden geri alınmıyorlar? Yüzlerce sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin enfekte olduğu biliniyor. Biz arkadaşlarımızı neden kaybediyoruz? Sağlık sisteminde durum iyi değil. Daha kötüsünün yaşanmaması için acil çözümler gerek. Sağlık emekçilerinin dinlenmeye ihtiyacı var.”

MA/ Emrullah Acar

Editör: Haber Merkezi