ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: 2015’te Nobel Kimya Ödülü alan  Prof. Dr. Aziz Sancar, İstanbul Şehir Üniversitesi mütevelli heyetinden istifa etti.


Prof. Dr. Aziz Sancar, İstanbul Şehir Üniversitesi mütevelli heyetinden istifa etti.

Sözcü’den Serpil Yılmaz’ın bugünkü köşesindeki yazısına göre, kendisine mail yoluyla ulaşılan Sancar şunları söyledi:
“Şehir Üniversitesi’nin nerede olduğunu bile bilmiyorum. Sayın Ahmet Davutoğlu’nun isteğiyle mütevelli heyetine katılmayı 2016’da kabul ettim. Eğer beni takdir ediyor ve gençlere ilham verdiğimi düşünüyorsanız lütfen beni politikadan uzak tutun.“

Yılmaz’ın yazısına göre Sancar, istifasını “Son yılda sorunlar çıkınca istifa ettim, hem yazılı olarak ve hem de avukatım vasıtasıyla…” sözleriyle açıkladı.

Aziz Sancar hakkında


Sancar, 1946’da Mardin’in Savur ilçesinde doğdu.

İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi ve 1977’de Dallas’taki Teksas Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı.

Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türkiyeliden biri oldu.

Sancar, kanser tedavisinde kullanılan “ritmik saat” buluşuyla da tanınıyor.

ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi olan Sancar, DNA onarımı üzerine çalışıyor.

2015’te Nobel Kimya Ödülü kazanan Sancar, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar’ın da akrabası.

Şehir Üniversitesi ile Halkbank arasında neler oluyor?




Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası’nın, üniversiteye İstanbul Kartal’daki eski TEKEL arazisinin devriyle ilgili açtığı davalar zincirinde Danıştay, bedelsiz arazi devri gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

Bu arazi, üniversite tarafından Halkbank’tan kredi alınırken teminat olarak gösterilmişti.

Bunun üzerine Halkbank, Danıştay’ın kararına da dayanarak önce üniversitenin kredi teminatlarını durdurdu sonra da tüm bankalardaki varlıklarına tedbir koymuştu.

Bu durum, üniversiteyi mali olarak hareket edemez noktaya getirdi.

Üniversiteyle ilgili bu kararın zamanlaması, kamuoyundaki bazı kesimlerde “Erdoğan-Davutoğlu geriliminin yansıması” olarak değerlendirildi.

Halkbank ise Şehir Üniversitesi ile banka arasında yaşanan sorunlarla ilgili yaptığı açıklamada, “yürütülen sürecin hukuki ve ticari temellere dayandığını” belirtti ve aldığı kararın gerekçelerine dair şu detayları verdi:
“Bu konuyu farklı alanlara çekerek, bir grubun, bir kişinin ya da bir zümrenin mağduriyetine yol açıldığı izlenimi oluşturma girişimleri boşunadır. Bankamız tarafından yürütülen süreç tamamen hukuki ve ticari temellere dayanmaktadır.”

Erdoğan ne demişti?


AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurucularından olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi ve Halkbank arasında yaşanan sorunlara ilişkin şunları söylemişti:
“Meselenin bir tarafında benim bir tarafında malum zatın olduğu söyleniyor. Tahsisini başbakanlığım döneminde ben yaptım. Malum zat başbakan olunca bunu mülkiyet devrine dönüştürdü. Bu yapılamaz. Türkiye’de hiçbir üniversiteye tapu devri yoktur, olmamıştır. Bunlar dürüstlüğü kimseye bırakmıyor değil mi?

“Öksüz yetimin hakkını hiçe sayarak tapu devrini yapıyor. Yanında da sayın Babacan var, Mehmet Şimşek, Feridun Bilgin var. Kimin ne olduğunu öğrenen bunlar Halkbank”ı da dolandırmaya çalışıyor. Banka ciddi bir kredi veriyor. Şehir Üniversitesi’nin bankaya olan borçları 417 milyon noktasında. ‘Yapılandıralım’ diyorlar. Bunu nasıl yapacaksınız? Bankaya teminat bile vermediniz.”

Davutoğlu ne demişti?


Davutoğlu ise, Erdoğan’ın kendisiyle ilgili “Bunlar Halkbank’ı dolandırmaya çalışıyor” sözlerine Twitter üzerinden yanıt vermişti.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil olmak üzere ‘yaşayan eski cumhurbaşkanları ve başbakanların ailelerinin mal varlıkları araştırılsın’ önerisinde bulunmuştu.

Şehir Üniversitesi’nden Erdoğan’a yanıt


Erdoğan’ın “Bunlar Halkbank’ı dolandırmaya çalışıyor” sözlerine Şehir Üniversitesi, “Halkbank tarafından bankacılık mevzuatına uygun olarak kullandırılan yatırım kredisi, bütünüyle kampüs inşaatı için harcanmıştır” yanıtı verilmişti.







Şehir Üniversitesi’nden “Bunlar Halkbank’ı dolandırmaya çalışıyor” diyen Erdoğan’a yanıt


Davutoğlu’ndan Erdoğan’ın “Bunlar Halkbank’ı dolandırmaya çalışıyor” sözlerine yanıt


Erdoğan’dan Şehir Üniversitesi’ne ilişkin açıklama

Editör: Haber Merkezi