DİYARBAKIR - Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin durdurulması ve özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle gerçekleştirecekleri eylem programlarını açıklayan Amed Sağlık Platformu, 26 Ocak-4 Şubat tarihlerinde nöbet eylemlerinde bulunup, 8 Şubat da ise greve gidecek.

Amed Sağlık Platformu, sağlık çalışanlarına dönük şiddetin durdurulması ve özlük haklarının iyileştirilmesi gibi taleplerle sağlık meslek örgütleri tarafından 26 Ocak-8 Şubat tarihlerinde Türkiye genelinde yapılacak eylemlerle eş zamanlı olarak gerçekleştirilecekleri programlarını açıkladı. 

'KADINLARIN YAŞAMI KUŞATMA ALTINDA'

Eylem planı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şube binasında düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıda konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, sözlerine 20 Şubat’ta İstanbul’da hemşire Ömür Erez’in, görevli olduğu Aile Sağlık Merkezi’nde katledilmesine tepki göstererek başladı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en ağır sonuçlarından biri olan kadına yönelik şiddetin, gün geçtikçe kadınların yaşamını daha fazla kuşatma altına aldığını dile getiren Turan, mevcut iktidarın ise kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikaların geliştiricisi ve sürdürücüsü olmaya devam ettiğini ifade etti.

KADIN DÜŞMANI ÜLKE 

İktidarın uyguladığı cezasızlık politikasından ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından cesaret alan erkeklerin her gün en az 3 kadını katlettiğini belirten Turan, “İktidarın uyguladığı kadın düşmanı politikalara karşı mücadele yürüten kadın kurumları ve kadınlar da iktidarın hedefinde olmaktadır. Her gün kadın mücadelesi yürüten kadın kurumlarına ve kadınlara yönelik gözaltı, tutuklama ve hapis cezalarıyla cezalandırma ve sindirme politikası yürütmektedir.  Kadın kırımı ve kadın katliamlarına varan bu politikalarla, Türkiye dünyada en kadın düşmanı ülke konumundadır” dedi.

Asıl failin “erkek-devlet sistemi” olduğu bir ülkede konumu, statüsü, sınıfı ne olursa olsun hiçbir kadının can güvenliği bulunmadığını vurgulayan Turan, sözlerine şöyle devam etti: “Tüm bunlara karşın Aile ve Sosyal Hizmet Bakanının gerekli tedbirleri almak yerine kadınlara ‘dikkatli olun, önlemlerinizi alın’ telkinlerinde bulunması, toplum vicdanını rahatsız etmiş ve kadınların yaşadığı şiddet karşısında kendi kaderlerine bırakıldığını göstermektedir.”

Bu ülkede sağlık emekçileri korunmadığı için hem üzgün, hem de öfkeli olduklarını belirten Turan,  iktidarın içinde bulunduğu “yönetememe” haliyle, uyguladığı politikalar sonucu yaşanan toplumsal şiddetten başta sağlık alanı olmak üzere herkesin nasibini aldığının altını çizdi.

SİYAH KURDALE TAKTILAR

İktidardan kadınları, emekçileri, sağlıkçıları koruyan politikaların hayata geçirilmesini beklediklerini söyleyen Turan, bu amaçla Amed Sağlık Platformu başlattıkları eylem programları kapsamında bugün yakalarına siyah kurdele takarak çalıştıkları iş yerlerinde taleplerimizi içeren bildiriler dağıttıklarını belirtti.

26 Ocak’tan itibaren Meclis’in açık olduğu günlerde kentteki sağlık kurumları önünde nöbet eylemleri yapıp, 8 Şubat’ta ise emekten gelen güçlerini kullanarak hizmet üretmeyeceklerini duyuran Turan, tüm sağlık emekçileri ve kent halkının desteğini beklediklerini dile getirdi.

Platformun eylem programı şöyle: 

* 26 Ocak Çarşamba günü 12.30’da Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi poliklinikleri önünde basın açıklaması yapılacak, akşam 17.00’den sonra ise Tıp Fakültesi’nde nöbet eylemi yapılacak.

* 27 Ocak Perşembe günü Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde nöbet eylemi, 

* 28 Ocak Cuma günü Dağkapı Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde nöbet eylemi, 

* 31 Ocak Pazartesi günü Dağkapı Devlet Hastanesi’nde nöbet eylemi, 

* 1 Şubat Salı günü Kadın Hastalıkları Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde nöbet eylemi, 

* 2 Şubat Çarşamba günü 12.30’da Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması, akşam 17.00’den sonra nöbet eylemi, 

* 8 Şubat Salı günü ise tüm sağlık kurumlarında greve gidilecek.”

Editör: Haber Merkezi