HABER MERKEZİ – Covid-19 pandemisinde can kayıpları 2 milyon 250 bine, toplam vaka sayısı da 104 milyona yaklaşıyor. Aşılamaya karşın Corona virüsünün yayılımı sürüyor, uzmanlar uyarılarını sürdürüyor. Aktif vaka sayısı da hiç olmadığı kadar yüksek bir seviyede. Aşılama kampanyasının hızla sürdüğü Türkiye’de ise son dönemde günlük vaka sayıları yeniden yükselişte. Gelişmeler sayfamızda.


Portekiz’de sağlık krizi: 850 yoğun bakım yatağından sadece yedisi boş

Fotoğraf: Victoria Jones/PA

Corona virüsü pandemisinin pençesindeki Portekiz’de yoğun bakımlardaki doluluk endişe verici seviyeye ulaştı.

Yetkililer, Cumartesi günü Covid-19 hastaları için öngörülen 850 yoğun bakım yatağından sadece yedisinin boş olduğunu açıkladı.

İlk olarak Britanya’da görülen Corona virüsü varyantının hızla yayıldığı 10 milyon nüfuslu Portekiz’de 420 yoğun bakım yatağının daha bulunduğu, ancak bunların diğer hastalara ayrıldığı belirtildi.

Portekiz Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede son 24 saat içinde 12 bin 435 yeni vaka kayda geçerken, 293 kişi ise Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Ülkede şu ana kadar ‘Corona’ya yakalananların sayısı 711 bin olurken, toplam can kaybı ise 12 bin 179’a ulaştı.

Sağlık krizinin yaşandığı Güney Avrupa ülkesine Almanya ve Avusturya’dan ise destek geliyor.

Almanya Portekiz’e yardım uçağı göndereceğini, Avusturya da ülkeden hasta kabul edeceğini açıkladı.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

DSÖ ekibi Çin’de: Corona virüsünün kaynağını arıyorlar

Fotoğraf: AFP

Yeni tip Corona virüsünün (SAR-CoV-2) nerede ve nasıl ortaya çıktığını araştırmak için Çin’e giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyeti, ilk vakaların tespit ediliği Wuhan kentindeki Huanan Balık Pazarı’nda incelemelerde bulundu.

Huanan Balık Pazarı, salgının başladığı geçen yılın Ocak ayından bu yana kapalı durumda.

DSÖ’nün uzman ekibi için balık pazarının kilitli kapılarının bir süreliğine açıldığı, ekibin içeri girmesinin hemen ardından ise yeniden kapatıldığı bildirildi.

Araştırma ekibi yaklaşık iki hafta önce Wuhan’a gitmiş ve kurallar gereği iki hafta karantinada kalmıştı. 14 günlük karantina süresi Perşembe günü dolan uzmanlar öncelikle ilk Covid-19 hastalarının tedavi edildiği bir hastaneyi ziyaret etmişti.

Bazı araştırmacılar Corona virüsünün, Huanan Balık Pazarı’nda yarasalardan insanlara bulaşmış olabileceği tezini savunuyor.

Ancak, hangi hayvanın virüsün insanlara bulaşmasında aracı rolü oynadığı henüz bilinmiyor.

DSÖ ekibinin Çin’deki araştırmalarının bu sorunun yanıtının bulunmasına katkı sağlaması bekleniyor.


İşsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemeleri 5 Şubat’ta

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ocak ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemelerinin 5 Şubat’ta hesaplara yatırılacağını duyurdu.

Ödemelerin banka hesaplarına yatırılacağını, IBAN bilgileri bulunmayanlara ise PTT üzerinden ödeme yapılacağını söyleyen Selçuk, “İşsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemelerini 5 Şubat 2021 tarihinde hesaplara yatıracağız” diye belirtti.

Asgari ücretin 2021 için net 2 bin 825 lira 90 kuruş olmasıyla birlikte kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşı yükselmişti.

En düşük işsizlik maaşı bin 431 lira olurken, en düşük kısa çalışma ödeneği de 2 bin 146 lira 50 kuruşa çıkmıştı.

Kısa çalışma uygulaması

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

(Gazete karınca)

Editör: Haber Merkezi