DİYARBAKIR–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalmasını protesto eden Diyarbakır Sağlık Platformu, Sağlık Bakanlığı’nı sağlıkta şiddetin önlenmesi için gerçekçi adımlar atmaya çağırdı.
MA'nin haberine göre; Diyarbakır Sağlık Platformu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Dr. Kadir Sungür’ün 15 Ekim’de şiddete maruz kalması ve Diyarbakır Kayapınar ilçesindeki Yüzevler Aile Sağlık Merkezi'nde 17 Ekim’de bir doktor ve sağlık çalışanlarının saldırıya uğramasına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Diyarbakır Tabipler Odası’ndaki toplantıya, platform bileşeni sağlık örgütlerinin temsilcileri katıldı.


‘BAKANLIK NEDEN SUSKUN’


 Açılama yapan Tabipler Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, son dönemlerde sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddete ve şiddetin geldiği boyuttan rahatsız ve kaygılı olduklarını belirterek, “Sağlık Bakanlığı’nın bu dereceye gelmiş şiddet olayları karşısında neden suskun kaldığını, neden çözüm için adım atmadığını, neden önerilerimize kulak tıkadığını merak ediyoruz. Daha kaç sağlık çalışanının yaralanması, ölmesi bekleniyor merak ediyoruz. Görünen o ki, sağlık alanındaki her türlü aksaklığın ve olumsuzluğun sorumluluğunun hekimlere ve sağlık çalışanlarına yüklenmesi Sağlık Bakanlığı’nın işine gelmektedir. Kutuplaştırıcı dil ve söylemler yalnız sağlık alanında değil, toplumda şiddetin körüklenmesine yol açmakta ve gelinen düzey yaşam hakkına saldırı noktasındadır. Sağlık emek ve meslek örgütleri uzun yıllardır sağlıkta yaşanan şiddetin nedenleri, şiddete karşı alınacak önlemler konusunda kamuoyunu bilgilendirmekte, yöneticileri şiddeti durdurmak için sorumluluk almaya davet etmektedir. Bütün bu çabalarımıza karşın, Dr. Ersin Arslan, Dr. Kamil Furtun, Dr. Aynur Dağdelen ve Dr. Fikret Hacıosman’ın öldürülmeleri ve daha nice şiddet olayı ile ilgili siyasi iktidarın hiçbir adım atmadığını üzülerek görüyoruz. Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet olayı yaşanıyor. Bu sorun, bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit ederken aynı zamanda sağlık hizmeti sunumunu da engelliyor. Bu koşullarda sağlık hizmeti vermek kabul edilebilir ve daha fazla sürdürülebilir değildir” şeklinde konuştu.


‘GERÇEKÇİ ADIMLAR ATIN’


Şiddetin toplumsal sorunlarda olduğu gibi sağlık alanında yaşanan sorunların çözümünde de yöntem olmadığını hatırlatan Demir, ülkeyi yönetenleri ve Sağlık Bakanlığı’nı sağlıkta şiddetin önlenmesi için gerçekçi adımlar atmaya, TTB ve diğer sağlık örgütlerinin önerisi olan Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkarılmasını istedi.

Editör: Haber Merkezi