ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Dünya Aşı Haftası dolayısıyla zatürreye ilişkin bilgi veren AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özlem Sezen, zatürrenin ölüme yol açan hastalıklar arasında 5’inci sırada olduğunu belirterek, aşılamanın önemine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) girişimiyle 24-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Dünya Aşı Haftası, toplumun aşılama konusunda bilgilendirilmesini amaçlıyor. Pnömokok bakterisi, özellikle 65 yaş ve üstü kişilerde zatürre, kan iltihabı, menenjit gibi ciddi ve yaygın enfeksiyonlara neden oluyor. Bakteriden korunmanın en önemli yolu ise aşılanmaktan geçiyor.


Aşılanma toplum sağlığı açısından önemli


Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özlem Sezen, özellikle 65 yaş ve üstü kişilerde zatürre gibi tehlikeli hastalıklara sebep olan pnömokok bakterisine karşı bağışıklanmanın altını çizerek şu bilgileri paylaştı: “Bağışıklama hizmetlerinde temel amaç; toplumda, yaşlılarda, risk grubu yetişkinlerde ve özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bağışıklama hizmetleri, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve en düşük maliyetli toplum sağlığı müdahaleleri arasında kabul edilmektedir.”


‘Zatürre, Türkiye'deki ölüm sebepleri arasında 5’inci sırada’


Dr. Özlem Sezen, tüm dünyada ve Türkiye’de hastane başvurularının en sık nedenleri arasında yer alan ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında bulunan zatürre hastalığının ciddiyeti ve belirtileri ilgili de şöyle dedi: “Zatürre, tüm dünyada ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir. Türkiye'deki ölüm sebepleri arasında ise 5’inci sırada bulunuyor. Özellikle yaşlılarda ve eşlik eden ciddi hastalıkları olan kişilerde zatürre daha ağır seyredebilmekte ve ölümcül olabilmektedir. Zatürre hastalığının belirtileri şunlardır; Ateş ya da titreme, öksürük, hızlı solunum ya da nefes alma zorluğu ve göğüs ağrısı. Boğazında pnömokok bakterisi bulunan kişilerin öksürük ya da hapşırmaları yoluyla yayılabilen hastalık, solunum sekresyonları ile temas ve/veya büyük damlacıkların yayılımı ile de kişiden kişiye bulaşabilir. Bazı hasta olmayan çocuk veya yetişkinler de burun ve boğazlarında bulunan bakteriler sebebiyle hastalığı yayabilirler.”


Zatürre aşısında dikkat edilecek noktalar


Özlem, Pnömokok aşısının uygulanması gereken grubun bebek ve 5 yaşından küçük çocuklar, sağlıklı 65 yaş ve üzerindeki yetişkinler, 5 yaş ve üzerinde olup pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklar için riski artıran rahatsızlıkları bulunanlar olduğunu açıkladı. Riski artıran bu rahatsızlıklar ise şöyle sıralanıyor: “Bağışıklık sistemi normal olup kronik kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastalığı, şeker hastalığı, alkolizm gibi sağlık sorunları olanlar, dalağı alınmış olan ya da beyin-omurilik sıvı kaçağı olan bireyler, kan hastalığı olanlar, organ nakli yapılmış olanlar ve HIV taşıyıcısı erişkinler.”


‘Zatürreye karşı ücretsiz aşılanabilir’


Zatürre geçirme riskinin 65 yaş üstü sağlıklı bireylerde 5 kat arttığını belirten Özlem, “65 yaş ve üstü bireylere Konjuge pnömokok aşısı ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarında, özellikle Aile Sağlığı Merkezleri'nde uygulanıyor. Aşılama şemaları sağlıklı olma ya da eş zamanlı riski artıran bir hastalık bulunma durumuna göre farklılaşmaktadır. Bu aşılarla ilgili bilgi sahibi olmak ve risk grubunda iseniz aşılanmak için aile hekiminize başvurabilirsiniz” dedi.
Editör: Haber Merkezi