ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Serviks (rahim ağzı) kanseri nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir? Nasıl korunabiliriz? Tedavisi nasıldır? Herkes aşı yaptırabilir mi?




Dünyada meme kanserinden sonra kadınlarda en çok görülen kanser türü Serviks, yani rahim ağzı kanseridir. Dünyada her 100 kadından en az 2’sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanserine yakalandığı biliniyor. Dünyada yılda yaklaşık yarım milyon kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuyor. Bununla birlikte rahim ağzı kanserine karşı alınan önlemlerle kadınların hayatları boyunca bu kanserle karşılaşmama oranı da çok yüksek.

Peki rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır, aşısı işe yarıyor mu, hastalığa neden olan HPV virüsü nedir?
BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kadınlarda önemli organlardan birisi rahimdir. Rahim ağzı, rahmin girişinde bulunan küçük bir alandır. İşte bu küçük alana yerleşen çeşitli virüslerin bazıları siğile sebebiyet verirken bazıları kansere yol açmaktadır. Serviks (rahim ağzı) kanseri belirtilerinden en önemlisi cinsel ilişki sırasında ve sonrasındaki kanamalardır. Bunun yanı sıra sürekli tekrarlanan vajinal akıntılar, rahim bölgesindeki ağrılar rahim ağzı kanserinin belirtileridir. Gelişim sürecine baktığımızda ise; uzun bir süreç seyredebilir.
NASIL BULAŞIR?

HPV virüsünün küçük yaralar, sıyrıklarla da bulaştığı gözlemlense de çoğunlukla cinsel yolla bulaşır. Bir kez vücuda girdiğinde hücrelerin içine yerleşir, hücrelerin genetik yapısını etkiler ve uzun yıllar boyu sessiz kalabilir ya da zaman zaman ortaya çıkar. Gün geçtikçe bu şikayetlerle başvuran hem kadın hem de erkek sayısı ya da smear sonucunda HPV görülmesi artıyor. Önemli olan bu hastalığa yakalandıktan sonra tedavi olmak değil, yakalanmamak için tedbir almaktır. Virüs kolay girer, zor çıkar ya da çıkmaz. Bu yüzden tüm insanların bu virüsü yakından tanıması, vücudunun herhangi bir yerinde bu virüsle ilgili lezyonlardan şüphelenirse beklemeden doktora başvurması gerekmektedir.
NASIL ÖNLEM ALABİLİRİZ?

Serviks (rahim ağzı) kanserinden korunmak için aşılar var. Bu aşılarla rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalık türü olmuştur. HPV aşısı 9 ile 46 yaş arası her kadın ister öncesinde HPV virüsüyle karşılaşsın ister karşılaşmasın bu aşıyı yaptırabilir. Aşının başarı oranı yüzde 100 olduğundan özellikle erken yaşlarda kadınların bu aşıyı yaptırmasını öneriyoruz.HPV aşısı üç dozdan oluşuyor, birincisi yapıldıktan bir iki ay sonra ikinci doz ve altı ay sonra üçüncü doz, koldan uygulanıyor. HPV aşısı uygulandıktan sonra ise kadınların en az yılda bir kez doktor kontrolüne gitmeleri ve gerek HPV virüsüne gerek başka hastalıklara yol açabilecek virüslere karşı önlem almaya devam etmesi gerekmektedir.

* Ekmek ve Gül Dergisi Eylül 2010 sayısında yayımlanmıştır.


Editör: Haber Merkezi