Medipol Üniversitesi Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Koca, yeni sistemin ilk kabinesinde Sağlık Bakanı olarak yer aldı. Koca, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin doktoru olarak da biliniyor. Koca’nın Sağlık Bakanı olarak belirlenmesini değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, “Böyle bir bakanın devlet hastanelerini geliştirmesi, koruyucu hekimliği ön planda tutması konusunda maalesef ciddi kaygılarımız var. Umarız yeni bakan hastaya ticari ve müşteri anlayışıyla bakmaz ve sağlık alanında bilimsel verilere dayalı bir sağlık politikası izler” dedi.



‘Kurum içi demokrasi yok’

OHAL’le birlikte yapılan ihraçlar ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle hastanelerde tecrübeli personel eksikliğinin oluştuğuna dikkat çeken Eksik, bununla birlikte oluşan eksiklikleri şöyle sıraladı: “Birçok sağlık çalışanı işinden ve aşından edildi. Sağlık çalışanlarında psikolojik olarak ciddi sağlık sorunları yaşanmaya başlandı. Yine kurum içi demokrasi ortadan kalktı. Sendikalaşma iktidarın lehine tekelleşti ve sağlık çalışanlarının iş güvencesi ortadan kalktı.”



‘Devlet hastaneleri geri’

Devlet hastanelerinin yeteri kadar önemsenmediğine de dikkat çeken Eksik, birçok kentte bu hastanelerin önemsenmeyerek hastaların özel hastanelere yönlendirildiğini söyledi. Devlet hastanelerinin teknoloji ve personel bakımından yoksun bırakılarak ya da gerekli bölümler açılmayarak da bu yönlendirmenin yapıldığını kaydeden Eksik, “Örneğin Iğdır ilinde koroner anjiyografi merkezi bulunmuyor. Çoğu ilde hastalar teşhis ve tedavi için 200-300 kilometre uzaklıktaki bir başka hastaneye mahkum bırakılıyor. Bu da birçok hastanın yollarda hayatını kaybetmesine sebep oluyor” diye konuştu.

‘Hastanesiyle ilişki kesmeli’

Yeni sistemin ilk Sağlık Bakanı olan Fahrettin Koca’nın kendisine ait özel hastanelerle derhal ilişkisini kesmesi gerektiğine işaret eden Eksik, aksi taktirde hastaya müşteri anlayışıyla bakılacağına vurgu yaptı.

Kaynak. MA
Editör: Haber Merkezi