İSTANBUL - Kimyasal silah kullanımına dair yaptığı değerlendirmelerden ötürü hedef gösterilip tutuklanan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın ilk duruşması öncesi adliye önünde yapılan açıklamada, meslektaşları “Hocamızı bugün karanlığa karşı beyaz önlüklerimizle karşılayacağız” dedi.

JINNEWS'nin haberine göre; Türkiye’nin Güney Kurdistan’a yönelik saldırılarında kimyasal silah kullanımına ilişkin araştırma yapılması çağrısında bulunan ve AKP- MHP iktidarı tarafından hedef gösterilip tutuklanan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla suçlandığı davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı. Duruşma öncesinde İstanbul Tabipler Odası öncülüğünde çok sayıda meslektaşı adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yoğun katılım

Açıklama öncesi adliye önü ve çevresi, binlerce polis ve gözaltı araçlarıyla kapatıldı. Açıklamaya ise sağlıkçılar, hukukçular, sanatçılar, kadın örgütü temsilcileri, siyasetçiler, insan hakları savunucuları, emek ve meslek örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada sık sık, “Susmuyoruz korkmuyoruz hiçbir yere gitmiyoruz”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “TTB susmadı, susmayacak” sloganları atılırken, “Şebnem hocaya özgürlük”, “Şebnem de Mücella da biziz, gerçekler için mücadele edeceğiz”, “Gerçekleri karartamazsınız” dövizleri taşındı.

‘Şebnemi serbest bırakın’

Açıklamada ilk olarak söz alan Avrupa Daimi Hekimler Komitesi İkinci Başkanı Ole Johan Bakke Şebnem’in ifade özgürlüğünü kullanması nedeniyle tutuklanmasını protesto ettiklerini ifade etti. Ole, “Şebnem’in derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

‘Mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz’

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz da,  mesleki bilgileri doğrultusunda kimyasal silah değerlendirmesi yaptığını ve hukuksuzca tutuklandığını dile getirdi. Emin, “Şunu bilsinler ki bizlere ne zaman saldırırlarsa saldırsınlar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi. Mücella Yapıcı ve TMMOB üyelerinin de bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunan Emin, saldırıların çok yönlü olduğunu ifade ederek, “Sanatçılara, belediye başkanlarına toplumun tüm önde gelenlerine saldırı var. Birlikte mücadele ederek kazanacağımızı belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

‘Beraat etmeli’

Ardından TTB 2’nci Başkanı Ali İhsan Ektan basın metnini okudu. Ali, Şebnem’in hukuki bir dayanağı olmadan tutuklanmasına tepki göstererek, “Tamamen siyasi hedeflerle ve açık bir hukuksuzlukla sürdürülen bu sürecin bugün sonlandırılmasını umut ediyoruz. TTB ve tabip odalarımızın örgütsel bütünlüğü ile buradayız ve Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını ve hakkındaki suçlamaların düşürülerek ilk duruşmada beraatını bekliyoruz” dedi.

‘Beyaz önlüklerle karşılayacağız’

“İnanıyoruz ki hocamızı bugün karanlığa karşı beyaz önlüklerimizle karşılayacağız” diyen Ali, hekimlik değerleri, bilimsel düşünce özgürlüğü, mesleki bağımsızlık, meslek örgütü özerkliği ve toplumun sağlık hakkı için hep birlikte mücadele edeceklerini vurguladı.

Açıklama, “Şebnem hoca onurumuzdur” sloganı atılması ardından son buldu. Kitle, duruşmayı takip etmek üzere adliyeye girdi.

Salona alınmadılar

Duruşmayı yüzlerce avukat gönüllü takip etmek isterken, çok sayıda hukuk örgütü, sanatçılar, kadın örgütü temsilcileri, siyasetçiler, insan hakları savunucuları, emek ve meslek örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi de duruşma salonunda yer almak istedi. Ancak yüzlerce kişi duruşma salonuna alınmadı. Bekleyen kitle ise bu durumu alkış ve “Şebnem hoca yalnız değildir” sloganı ile protesto etti.

Zafer işareti ile salona girdi

Ardından duruşmaya geçildi. Şebnem, duruşmaya sol yumruğunu havaya kaldırarak barış işareti yaparak geldi. Salondakiler Şebnem’i alkışlarla karşıladı.

11 jandarma etrafını sardı

Bu sırada Şebnem'in etrafında 11 askerin durması dikkat çekerken, salondakiler bu duruma tepki gösterdi. 

Editör: Haber Merkezi