İSTANBUL - Nisan ayı koronavirüs raporunu açıklayan İstanbul Tabip Odası, Türkiye'de sağlık sisteminin çöktüğünü belirterek, bir ayda 21 sağlık çalışanı hayatını kaybettiğini açıkladı. 

MA'nın haberine göre; İstanbul Tabip Odası, Nisan ayı koronavirüs (Kovid-19) raporunu Cağaloğlu'nda bulunan şube binalarında yaptıkları basın toplantısı ile açıkladı. Toplantının yapıldığı salona “Böyle kapanma olmaz“ pankartı asıldı. Alınan önlemlerin yetersizliğine dikkat çekilen raporda, halk sağlığından önce sermayenin düşünüldüğüne değinildi.

SALGININ SINIFSAL KARAKTERİ

Desteksiz bir tam kapanmanın mümkün olmadığını belirten İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, salgının başından beri toplumun sağlığı için en çözüm verileri sunduklarını fakat iktidarın buna sağır kalarak ölüm oranlarıyla dünya sıralamasında ilklere girdiğini ifade etti. Ölümlerin yüzde 63 oranında arttığını paylaşan Saip, acil tedbirlerin alınmamasının halkı ölüme terk etmek olduğuna işaret etti. Saip, “Bu bir tam kapanma değildir. Uyduruk önlemlerle insanları açlığa bırakmanın tek adı özgürlükleri kısıtlama amacıdır. Halk sağlığının düşünülmediği ve halka destek sunulmaması üzerine gerçekleşen kapanma salgının sınıfsal karakteri bir kez daha ortaya koydu” dedi.

2021 NİSAN AYI SALGIN TESPİTLERİ

Ardından basın açıklamasını yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, İstanbul'da 2021 Nisan ayı içerisinde salgın nedeniyle hayatını kaybeden meslektaşlarını anarak, 2021 Nisan ayında İstanbul salgının geldiği mevcut durumu ve öne çıkan tespitleri şu şekilde paylaştı:

“* Salgın Türkiye'de olduğu gibi İstanbul'da da şimdiye kadarki en büyük pikini Nisan ayında yaptı. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalara göre 1 Nisan 2021 günü günlük vefat sayısı 176 iken ay boyunca sürekli yükselerek 30 Nisan 2021 günü 394'e çıktı.

* Nisan ayında Türkiye sağlık sistemi çöktü. Bu çöküşün en yoğun yaşandığı il ise İstanbul oldu. İstanbul'da binlerce hasta hastaneye yatması gerektiği halde yatak bulamadı.

* Kamu hastanelerinin çoğu fiili olarak pandemi hastanesine dönüştürülmesine rağmen ihtiyaca cevap veremedi. Hastalar evlerinde ya da acil servislerde yatış sırasında can verirken hekimler hastalar arasında seçim yapmak zorunda kaldı.

* Hastanelerin Kovid-19 hastalarıyla dolması nedeniyle Kovid-19 dışı hastaların maruz kaldığı mağduriyet Nisan ayı boyunca daha da arttı.

* Salgınla mücadelenin en ön saflarında görev alan hekimler, sağlık çalışanları Nisan ayı boyunca çok daha yorucu, yıpratıcı koşullarda çalışırken pandemi bahanesiyle izin, istifa, emeklilik haklarının kısıtlanması ,engellenmesi nedeniyle de mağduriyet yaşadılar.

* Kamu hastaneleri bu durumdayken özel hastane patronları kâr peşinde koşmaya devam etti.

* Nisan ayında İstanbul'da dördü hekim sekiz sağlık çalışanı, Türkiye genelinde toplam 21 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarının toplam sayısı 417'ye yükseldi.

* 13 Nisan'da açıklanan ‘kısmi kapanma’ tedbirleri hasta ve ölüm sayılarındaki artışı durduramayınca 29 Nisan'dan 17 Mayıs'a kadar "tam kapanma”ya gidileceği açıklandı. Ancak siyasi iktidar bütün uyarılarımıza rağmen çarkları durdurup insanların pandemi kurallarına uyarak bir kapanma gerçekleştirmedi.

* Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın aşı konusunda sürekli kendini yalanlayan açıklamaları yetmezmiş gibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Sağlık Bakanı'nı yalanladı."

Editör: Haber Merkezi