ADANA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; KHK’li kanser hastası Ramazan Çınkır, 180 gün boyunca kemoterapi ilaçlarının kendisine verilmediğini, itiraz ve girişimleri sonucu aralıklarla verilmeye başlanan ilacın yeniden kesilmesinin endişesini yaşıyor. Çınkır, ilacı kesilen günler için de SGK ve Sağlık Bakanlığı'na "Neden 8 milyon TL'yi çöpe attınız" diye sordu.
672 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilen Ramazan Çınkır, 20 Ağustos 2018’den 20 Ocak 2019’a kadar kemoterapi ilacının verilmediğini belirterek, SGK ve Sağlık Bakanlığı’nın kendisine neden ilaç verilmediğinin açıklamasını istedi. Aynı zamanda Adana KHK Mağdurları Platformu Üyesi olan Çınkır, bakanlığa "Neden 8 milyon TL'yi çöpe attınız" diye sordu.


‘İHBAR SONUCU KHK’Lİ OLDUM!’


2000 yılında Antep İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde hizmetli olarak göreve başlayan Çınkır, 2010’da görevde yükselme sınavına girerek memur oldu. 22 Temmuz 2016’da “FETÖ bağlantısı olduğu” gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan Çınkır, 672 Sayılı KHK’yle ihraç edildi. Adana’da Diyanet İşler Başkanlığı’nda A.S. isimli görevlinin kendisi “FETÖ’cü” diye istihbarata ihbar ettiğini açıklayan Çınkır, A.S.’nin görevli olduğu camide sosyal faaliyetlerde bulunduğunu anlatarak, “A.S. ihbarıyla KHK’li oldum ve işimden edildim. Hakkımda dava açıldı” dedi. Çınkır, hakkında Adana 13’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan dava sürüyor.


'13 YILDIR TEDAVİ GÖRÜYORUM’


Paroksismal Noktürnal Hemoglobinüri (PNH) hastası olduğunu belirten Çınkır, 2006 yılında AA Aplastik Anemi (yüksek risk) hastası olarak tedaviye başladığını ve 2012 yılında Akım Sıtometresi sonucunda PNH kolonu pozitif çıkmasından dolayı hastalığının ilerlediğini anlattı. Çınkır, "2014 yılında Çoklu İnfizyon Kemoterapi tedavisini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Hemotoloji Polikliniği ve kliniğinde aldım. Soliris adlı 300 mg filokon (soğuk zincir) ilacını aldım” dedi.


'6 AY İLACIM VERİLMEDİ'


SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından 20 Ağustos 2018’den 20 Ocak’a kadar kemoterapi ilacının verilmediğini ifade eden Çınkır, 21 Ocak’tan sonra aralıklarla kendisine ilaç verilmediğini söyledi. Çınkır, “21 Ocak’ta bir doz verildi, bana. 28 Ocak bana ret geldi. Tekrardan sıfır hasta olarak 14 Şubat 2019’da ilacım verildi. 14 Mart’ta verilmesi gereken dozum, görevliler bana, '21 Mart’ta ilaç günün. Bir hafta sonra başvuru yapacaksınız’ dediler. 15 Mart’ta SGK’ye yapmış olduğum başvurular neticesinde aynı gün ilacım verildi. Daha sonra hiç kesilmedi. Ancak 14 günlük başvurularda Sağlık Bakanlığı tarafından ret verilmesi halinde ilaçlar hastaya verilmemektedir. Bugün için ilaç almam gerekli. Kabul görülürse verilecek. Ret verilirse eğer verilmeyecek” diye konuştu.


‘8 MİLYONU ÇÖPE ATTILAR’


İlacının kesilmeyeceğinin garantisinin olmadığını dile getiren Çınkır, SGK'nin Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) "Kanamalı hastalara ilaç verilmez" kararının olduğunu ve buna rağmen ilaç verildiğini vurguladı. Çınkır, "SGK ve Sağlık Bakanlığı’nın neden bana ilaç verilmediğinin açıklamasını istiyorum. Bu tedavimin engellenmesinde önceki yapılan tüm tedavilerin ücretleri SGK tarafından çöpe atılmıştır. Yaklaşık 8 milyon TL’dir. Hiç kimsenin tedavisinin engellemesini istemiyoruz. Bunlar hukuk önünde bu 8 milyon TL neden çöpe attıklarının hesabını verecekler” diye konuştu.


MA / Hamdullah Kesen 
Editör: Haber Merkezi