HABER MERKEZİ – Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yapan Koca, vaka sayılarındaki artışa rağmen tam kapanmayı planlamadıklarını söyledi. Koca, aşılama çalışmasını da Mayıs ayında tamamlamayı düşündüklerini belirtti. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yaptı. Aşılama sürecine ilişkin bilgi veren Koca, “Bugüne kadar aşılama çalışmalarında yaklaşık 1.5 milyonu 2. doz olmak üzere 8 milyon aşı seviyesine ulaştık. Aşılama planındaki ilk aşamanın sonuna yaklaştık. İlk doz aşıyla koruma başlamıyor 42 gün korunmak zorundayız. Aşının ilk dozunu yaptırmış olmak bizi rehavete değil tedbire sevk etmeli. Bazı illerimizde buna yönelik özel çalışmalarımız var” dedi.  

Mayıs ayına kadar aşılama çalışmalarını bitirmeyi planladıklarını belirten Koca, karantina kurallarına uyulması konusunda polislerin denetimleri arttıracağını da söyledi. 

Kentlerde vaka sayılarının oranına göre düzenlemelere gidileceğini söyleyen Koca, “Özellikle Bilim Kurulumuzun gündeminde daha çok bölgelerin sayın cumhurbaşkanımızın söylediği şekliyle düşük orta yüksek çok yüksek olarak ayrımının nasıl olması gerektiği, hangi kriterlerin esas alması gerektiği, illerde nasıl kısıtlama ya da açılım olabileceği konuştuk. Tam kapanmayı düşünmüyoruz. Vaka sayılarının giderek arttığını görüyoruz. Mutasyonun bazı illerde etkisini arttırdığını görüyoruz. (Özellikle doğu karadeniz) Daha çok İngiltere mutasyonu dediğimiz daha yaygın. Güney Afrika ile ilgili 49a yakın bir mutantın görüldüğünü söyleyebilirim. Bize özgü bir mutantın olmadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. O nedenle tedbirler daha önemli olmaya başladı. Bu bulaşıcılığın maskesiz daha çok arttığını söyleyebiliriz” dedi. 

(MA)

Editör: Haber Merkezi