ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:- Koronavirüsten kaynaklı yaşamını yitirenlerin sayısı 7 bin 174'e, vaka sayısı 182 bin 742'ye ulaştı. ABD'de ilk aşı testi yapılırken, önlemlerin arttırıldığı Avrupa ülkelerinin bazılarında virüse karşı "savaş" başlatıldı.

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yakalananların sayısı 17 Mart itibariyle 182 bin 742'yi buldu. Virüsten kaynaklı yaşamını yitirenlerin sayısı ise 7 bin 174'e ulaştı. Her geçen gün farklı merkezlere sıçrayan virüse karşı ülkeler de yeni tedbirler almaya devam ediyor.


Koronavirüs salgınına ilişkin son 24 saatte yaşanan gelişmeler şöyle:


TÜRKİYE: VAKA SAYISI 47'YE ÇIKTI


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs vakasının 47’ye çıktığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı ise, tüm illerde tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durdurduğunu duyurdu.


MED TUHAD-FED'DEN TUTUKLAR İÇİN ÇAĞRI 


TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, koronavirüs salgınına yakalanan kişi sayısının Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilerden daha fazla olduğunu savunarak, virüse karşı alınması gereken 15 maddeyi sıraladı ve Sağlık Bakanlığı'na "bu krizi beraber yönetelim" çağrısı yaptı.


MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve kimi sivil toplum örgütü temsilcileri, virüsün cezaevlerindeki tutuklular için büyük bir risk taşıdığını ve tutukluların derhal tahliye edilmesi çağrısında bulundu.


FRANSA: SALGINA KARŞI SAVAŞTAYIZ


Fransa'da virüsten kaynaklı yaşamını yitirenlerin sayısı 148, vaka sayısı 6 bin 633 oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ulusa sesleniş konuşmasında "Koronavirüse karşı savaştayız" açıklaması yaptı. Macron, ülke genelinde serbest dolaşımın en az 15 gün süreyle sınırlandırılacağını duyurdu. Macron, zorunlu haller dışında dışarı çıkılmaması gerektiğini, market, hastane ve işe gitmenin serbest olacağını söyledi.

 Macron, ayrıca ülkede tartışmalara neden olan emeklilik reformunun askıya alındığını belirtti.


HOLLANDA: HALKIN BÜYÜK BİR KISMI ENFEKTE OLACAK


Vaka sayısının bin 413, yaşamını yitirenlerin sayısının 24 olduğu Hollanda'da da virüse karşı yeni tedbirler alındı.  Hollanda Başbakanı Mark Rutte, halkın büyük bir kısmında yeni tip koronavirüse yakalanacağını söyledi.


İTALYA: 349 KİŞİ DAHA ÖLDÜ


Virüsün en çok etkilediği ülkelerden olan İtalya'da dün 349 kişinin yaşamını yitirmesiyle birlikte ölenlerin sayısı 2 bin 158'e ulaştı. Vaka sayısı ise, 27 bin 980'i buldu.


İRAN


İran'da da vaka sayıları hızla artıyor. Şimdiye kadar 853 kişinin yaşamını yitirdiği ülkede vaka sayısı 15'i geçti.


ABD: AŞI İLK KEZ DENENDİ


ABD'de 7 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ölenlerin sayısı 93'e çıktı. Ülke genelinde vaka sayısı 4 bin 727'ye ulaştı.


ABD'li bilim insanları, virüse karşı geliştirilen aşının ilk dozlarını testlere katılan gönüllülere verdi. Geliştirilen aşı, ilk aşamada Washington eyaletindeki Kaiser Permanente Araştırma Merkezi'nde dört sağlıklı birey üzerinde denendi.


BREZİLYA: BİN 350 TUTUKLU FİRAR ETTİ


Vaka sayısının 234 olduğu Brezilya'da Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Marcos Jorge de Lima'nın koronavirüs testi pozitif çıktı.


Brezilya'da virüsün yayılmasına karşı alınan önlemler nedeniyle bazı cezaevlerinde isyan çıktı. Farklı kentlerde yaklaşık bin 350 tutuklu firar etti.

( Kaynak: MA )
Editör: Haber Merkezi