VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Van Barosu ve ÖHD, ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın "adil yargılama" taleplerinin karşılanması için Adalet Bakanlığı'na mektup gönderdi.


Van Barosu ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın durumuna dikkat çekmek amacıyla Adalet Bakanlığı'na mektup gönderdi. Avukatlar, sonrasında Van Barosu Avukat Tahir Elçi Konferans Salonu'nda açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda avukat katıldı.


‘KRİTİK’ UYARI


Van Baro Başkan Yardımcısı Hamza Çiftçi, Yargıtay’ın dosyayı incelemesini isteyerek, “adaleti tesis et” çağrısı yaptı. Meslektaşlarının durumunun kritik aşamaya geldiğine dikkati çeken Çiftçi, "Meslektaşlarımız adil yargılanma istedikleri için bedenleri her geçen gün eriyor, vahim bir sonuç oluşmadan meslektaşlarımızın adil yargılanma haklarının tesisi için gerekli incelemeleri yapmaları hususunda Adalet Bakanlığı’na bir kez daha çağrı yapıyoruz" diye seslendi.


https://www.facebook.com/otekileringundemii/videos/626686361298765/
MEKTUP


Gönderilen mektupta, Adli Tıp Kurumu’nun “hapishanede kalmaları uygun değil” raporu anımsatılarak, “Meslektaşlarımızın hastanelere kaldırılarak zorla müdahale tehdidi altında bekletildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Açlık grevi veya ölüm orucuna katılan kişinin bilincinin açık olduğu durumlarda, kişinin sözlü ve yazılı beyanına aykırı bir müdahalede bulunulamayacağı, hukuken tartışılamayacak açıklıkta olup hayati tehlikenin varlığı öne sürülerek, hükümlülerin kendi istemi dışında, zorla beslenmesi ya da tedavi edilmesi ‘insanlık dışı veya onur kırıcı nitelikte muamele’ anlamına gelecektir. İşkence, insanlık dışı ve onur kırıcı muameleye tabi olmama hakkı mutlak bir haktır ve hiçbir koşulda ihlal edilemez” denildi.


Bakanlığa “adil yargılama hakları tesis edilmeli” çağrısı yapılan mektupta, şu ifadelere yer verildi: “Meslektaşlarımızın adil yargılanma talebi bu ülkede yaşayan 84 milyon vatandaşın talebidir. Zira ülkemizde adil yargılanma olmadığı yargıya duyulan güven oranı ile de sabittir. Bakanlığınızın avukatların yargılandığı dosyada, ölüm orucunda kritik eşiği geçmiş avukatların sağlıklarına ilişkin vahim bir sonuç oluşmadan, var olan apaçık onlarca hukuksuzluğun karşısında sessiz kalmaması gerekmektedir.”

( haber MA )
Editör: Haber Merkezi