Değerli uzmanlarımızın saağlık dönük bilgilendirici yazıları ve röportajları sitemizin sayfalarından zaman zaman siz değerli okurlarımızla buluşacak…
Özel Tatvan Can Hastanesi Psikoloğu Sayın Cengiz Şimşat’ın kaleminde Evdeki Yabancı!  

Evdeki Yabancı!

Evvelden şunu kabullenmek lazım kent hayatı yaşıyorsak bu teknolojik ürünler hayatımızda bir şekilde olacak. Bu durumda karşımıza iki soru çıkıyor;
• Bu ürünler hayatımızda tutup aynı zamanda zararlarından vermelerinin önüne nasıl geçeceğiz?
• Çocuklarımızda hem otokontrolü sağlama hem de onlarda zararlı durumlara karşı farkında lığı nasıl geliştireceğimiz?

Çocuklar, bir şeyler ile zaman geçirirken , yararlı veya zararlı olup olmadıklarına bakmaksızın daha çok keyif alıp almadıklarına odaklanırlar yani biz yetişkinler gibi basit sebep-sonuç ilişkisi kurmazlar daha çok haz odaklı düşünür ve bu doğrultuda davranış geliştirirler.Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar kendilerini kontrol etmeleri veya denetlemeleri çok mümkün değildir. Bu çağdaki çocukların kontrolünü ancak biz ebeveynler sağlayabiliriz. Okul çağındaki ve daha büyük çocuklarda otokontrol ve kendini denetlemeyi biz yetişkinler tutum ve davranışlarımızla çocuklara öğretebiliriz.
Öncelikli olarak teknolojik ürünleri, bebekleri ve çocukları susturma ve yemek yedirme aracı olarak görmemeliyiz daha çok yapılan yanlışların başında televizyon izleterek veya eline telefon, tablet vererek çocuğa yemek yedirmektir. Bir süre sonra çocuk bunu kullanmaya başlar ve onu elde etmek için yemek yememeyi veya ağlamayı tercih edecektir. Çocuğun aç kalması tv. veya tabletle yedirilmesinden daha az zararlıdır. İlk önce aile bu duyarlılığa sahip olmalı.
Ve tabi ebeveynin rol model olduğunu dikkate alacak olursak, teknolojik ürünler evde sürekli açık ve her fırsatta ebeveynin elinde olmamalı, yetişkinler her fırsatta bu ürünler ile vakit geçirmemeli, çünkü bir süre sonra evde kişiler arası iletişim bitme noktasına gelir. İletişimin olmadığı yerde duygu yoktur çatışma vardır. Ve aile olma mefhumu giderek kaybolur. Ebeveynler çok zaruri değilse çocuklar uyuduktan sonra bu ürünler ile vakit geçirebilirler tabi bu da sınırlı olmalı.
“Florida Devlet Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden araştırmacılar, Türkiye’den 270 ve ABD’den 131 ebeveynle çocuklarının dijital medya kullanımı üzerine bir anket gerçekleştirdi. Türkiye’de 0-6 yaş çocukların yüzde 63’ü tableti tek başına kullanırken yüzde 57’si bir ebeveyniyle birlikte kullanıyor. Bu çocuğun sansürsüz ve kontrolsüz bir mecrada tek başına kalması ve oradakilere maruz kalması demektir. Türkiye’de çocuklar tableti yüzde 72 oranında en çok video izlemek için kullanıyor. Bunu sırasıyla oyun oynamak, resim yapmak, eğitsel amaçlar ve fotoğraflara bakmak takip ediyor. Tabi video veya oyun sitelerine girdiklerinde ekranın kenarlarında hangi reklamın veya hangi iletinin gelebileceğini kontrol edemezsiniz. Sadece olumsuz bir görsellik bile çocuğun duygu dünyasını darmadağın etmesi için yeterli olabilir.Türkiye’de ebeveynler yüzde 55 oranında indirilecek uygulamaları kendi seçerken ABD’de bu oran yüzde 91. Birlikte indirilen uygulamaların oranı ise Türkiye’de yüzde 32. Araştırmacılar, kültürlerin ebeveynlik yaklaşımlarının bu rakamlar üzerinde etkili olabileceğinin de altını çiziyor. Türkiye’de çocukların yüzde 52’si hafta içi tabletle bir saat veya daha az zaman geçiriyor. Hafta sonu ise oran biraz daha artıyor. Bu oranlar ABD’deki yaşıtlarıyla da benzerlik gösteriyor.”
Anne-babalar şunu der;” telefonu tableti elinde aldığımızda veya televizyonu kapadığımızda çocuk hırçınlaşıyor ve ağlıyor.” Öncelikle yukarıda yazılanlar dikkate alınarak çocuk yetiştirilmiş ise böyle bir sorun olmayacaktır şayet olsa da EBEVEYNLER SALT REDÇİ BİR TUTUM SERGİLEYEREK ÇOCUKLARIN HAYATINDAN TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİ ÇIKARAMAZLAR! elinden tablet aldığınız çocuğa ALTERNATİF bir şey sunmalısınız. Mesela evde herkesin dahil olacağı oyunlar (saklambaç, körebe veya özgün oyunlar) oynana bilir. Çocuk bu oyunlarda hem daha çok eğlenecek hem oyun içine anne baba dahil olduğu için onlarla kaliteli zaman geçirmiş olacak. Muhakkak çocuğumuza alternatif çözümler sunmalıyız, aksi taktirde çocuğun hırçınlaşması, sizin gerilmenizi sonucu çocuğa sözel veya fiziksel şiddet uygulamanıza neden olabilir.
“Çocuğu bir ortamda tabletle telefonla veya televizyonla baş başa bırakmak onu tanımadığınız biriyle yalnız bırakmamızla eş değerdir.”
Evet belki kontrollü filtre ile programlanmış bir şekilde tablet tv veya telefon çocuklara verilebilir, ancak bu sınırlı bir sürede olmalı bu süre çocuğun yaşına bağlı olarak hafta içi günde bir saat hafta sonu maksimum bir buçuk saati geçmemek kaydıyla verilebilir. Ama burada da yine anne baba kontrolünde olmalı yani aynı ortamda olmalısınız.
Televizyon konusunda da yetişkinler asla onlar uyanıkken diğer tv programlarını (Haber,dizi,film)izlememeli.
Unutulmamalı ki çocuklar için biz yetişkinler ideal modelleriz bu bağlamda muhakkak çocuğa ve aile zarar veren her türlü araç veya faaliyet ailenin hayatına girmemeli veya çıkarılmalı.

SEVGİ, İLGİ, OYUN İLE
Editör: Haber Merkezi