ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Bereketli Mezopotamya topraklarının insanlığa sunduğu en güzel bitkilerinden ışkın, güllük otu, sarızambak ve dağ pırasası olarak da adlandırılan gulik tezgahlardaki yerini aldı.





İki yılda bir, Nisan-Mayıs aylarında yüksek dağlarda doğal olarak yetişen Işkın, lezzeti kadar şeker hastalığından kolesterole bir çok rahatsızlığa iyi geldiği için de tüketiliyor.

Elazığ, Bingöl, Dersim, Erzurum, Muş ve Bitlis başta olmak üzere birçok kentte yetişen Işkın, Revas ya da 'Doğu'nun Muzu' olarak da adlandırılıyor.

Dersim'in Hozat ilçesindeki otobüs garajında kurduğu tezgahta şifalı bitkiler ve otlar satan 56 yaşındaki Yusuf Penzeroğulları, bu yılın çok yağışlı olması dolayısıyla ışkın ve gulik ile birlikte diğer doğal otların da bereketli olduğunu söyledi.


Işkın, iki yılda bir Nisan-Mayıs aylarında yüksek dağlarda doğal olarak yetişiyor.

BİLİNMEYEN ŞİFALI BİTKİLER

Işkın ve gulik’in kadın hastalıklarından hemoroid tedavisine, idrar yolları rahatsızlığından masfal ağrılarının dinmesine, şeker hastalığından kansere kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiğinin halk arasında bilindiğini belirten Penzeroğulları, “Işkın, şeker hastalığına, kolesterole ve dünyada özellikle kansere deva tek bitki olma özelliği taşımaktadır. Işkın başlı başına ilaç görevi görmesinin yanı sıra kabuğunun sıcak su da kaynatılmasının ardından aç karınla tüketilmesi vücuttaki tüm toksinleri sindirmeye yaramakta” diyor.

Penzeroğulları, diğer bitkilerin aksine iki yılda bir yeşerdiğini ifade ettiği Işkın’ın şifalı bir bitki olduğunun anlaşılmasıyla son yıllarda yurtdışından siparişler aldıklarını da belirtti.

(M.A)

Editör: Haber Merkezi