ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  SES Eş Genel Genel Başkanı Gönül Erden, çalışan sayısı, mevcut iş yükü ve çalışma koşullarıyla Kovid-19 salgın sürecinin atlatılamayacağını belirterek, ihraç edilen binlerce sağlık emekçilerinin işe geri iade edilmesi, güvenlik soruşturmasına takılanların ise atamaların yapılmasını istedi.
Koravirüs (Kovid-19) tanısı konulan hasta sayısının artmasıyla sağlık emekçilerinin iş yükü artmaya başladı. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2018 yılı Sağlık İstatistikleri Yıllığı’na göre devlet, özel ve üniversite hastanelerinde çalışan doktor sayısı 153 bin 128.  Toplam personel sayısı ise 1 milyon 16 bin 401.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Mahmut Tanal’ın soru önergesine verdiği yanıta göre ise 1 Ocak 2020 itibarıyla Türkiye’de toplam doktor sayısı 164 bin 594 iken, toplam hemşire sayısı 198 bin 465. Buna göre Türkiye’de bir doktor başına düşen kişi sayısı 498 bin iken, hemşire başına düşen kişi sayısı ise 431 bin.


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, sağlık çalışanlarının durumlarını ve sağlık alanında alınan önlemleri değerlendirdi. Her gün yeni genelgelerle koronavirüs etkisinin giderilmeye çalışıldığını ancak sağlık alanındaki hazırlıklara geç başlandığını ifade eden Erden, “Hazırlıklar yetersiz, bu nedenle şuan sağlık kuruluşlarında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin hastane acil eylem planı çok geç yayınlandı” eleştirisinde bulundu.


Virüsün 2019 yılının Aralık ayından bu yana dünya gündeminde olduğunu dile getiren Erden, Türkiye’de önlemlerin alınması için Mart ayının beklenmesine gerek olmadığını vurguladı. Erden, “Çalışmalar erkenden yapılsaydı, bugün hastanelerde sıkıntılar yaşanmazdı” dedi.


‘TEDBİRLER YETERZSİZ’


Sağlık çalışanlarının kendilerini korumalarına yönelik alınan önlemlerin yetersiz olduğuna işaret eden Erden, “Sağlık çalışanlarının sağlığını koruyamadan toplumun sağlığını koruyamayız. Hastanelerde kişisel koruyucu ekipman çok az. Oysa ki Dünya Sağlık Örgütü’ne, Anayasa ve Çalışma Kanuna göre bu tür durumlarda öncelikle sağlık çalışanlarının korunmasının sağlanması gerekiyor. Ama bugün maalesef cerrahi eldivene, maskeye, el antiseptiklere ulaşmada bile sorun yaşanıyor” diye belirtti.


Sağlık çalışanlarına da virüs tanısının konulmaya başlandığını belirten Erden, “Şu an sağlık çalışanlarının bu önlemler alınmadan çok ciddi bir risk altında çalıştıklarını ifade edebilirim. Bu kritik döneme dönük bir tedbir yok. Virüsten dolayı başka ülkelerde sağlık çalışanı arkadaşlarımızı kaybettik, bu durumun Türkiye’de de yaşanmasını istemiyoruz” diye konuştu.


‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI DOĞRU BİLGİLENDİRİLMİYOR’


Hastanelerde sağlık çalışanlarına doğru bilgilendirmelerin yapılmadığını söyleyen Erden, “Arkadaşlarımız, yeterli malzeme eksikliğini, iş yoğunluğunu, belirsizliği, bilgilerin kendileri ile doğru paylaşılmaması gibi sıkıntılar yaşıyorlar. Hastanede Kovid-19 tanılı hastaların ya da şüpheli kaç kişinin olduğu bilgisini vermezseniz çalışan kendisini nasıl koruyacak, nasıl tedbir alacak? Bu yüzden bilgilerin doğru bir şekilde sağlık çalışanları ile paylaşılması gerekiyor. Paylaşılmaması ciddi bir risktir” şeklinde konuştu.


‘İHRAÇ EDİLENLER İŞE İADE EDİLSİN’


Sağlık alanında ciddi bir çalışan eksikliğinin yaşandığına değinen Erden, salgınla açığa çıkan iş yükünün zorluğuna dikkat çekti.  Erden, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) sağlık çalışanları için “Mesai saatlerini kısaltın, mola sürelerini uzatın, 24 saat nöbetlerini iptal edin, fazla çalışma kaldırın, sağlık çalışanlarının dönüşümlü işe gidiş gelişlerini, dinlenmelerini sağlayacak izinler verin” önerilerini anımsatarak, “Ama şuan bu çalışan eksikliği ile bu mümkün değil” dedi.


Çalışan sayısındaki eksikliğe karşı çözüm önerisinde bulunan Erden, şunları söyledi. “Kanun Hükmünde Kararname’lerle (KHK) arkadaşlarımız haksız hukuksuz bir şekilde ihraç edildi. Arkadaşlarımızın hepsinin işe iade edilmesi gerekiyor. Ataması yapılmayan, KHK’lerle ihraç edilen ve hala güvenlik soruşturması sonucunu bekleyen binlerce sağlık emekçisi var. Hızlıca bu arkadaşlarımızın yeni bir planlama ile atamalarını, işe iadelerini yapın. İş yükünü ve çalışan eksikliğini buradan çözelim. Bu süreci daha güçlü yönetelim istiyoruz. Bu olmadan bu virüsü kaldırmamız mümkün değil.”


TALEPLER


Erden, ayrıca ekipman eksikliği, çalışma saatleri gibi sağlık çalışanların sorunlarının çözümü için şu taleplerde bulundu:


* Kronik hastalığı olan sağlık çalışanlarının idari izinli sayılmalıdır.


* Sağlık çalışanlarının evden işe gelirken, bu virüsü hastaneden dışarıya, dışarıdan hastaneye taşımaması için toplu taşıma araçlarını kullanmaması, kurumlar tarafından servislerin ayarlanması gerekiyor. Bu servislerin de kurumlar tarafından dezenfekte bakımı yapılmalıdır.


* Sağlık çalışanlarına Kovid-19 testlerinin yapılması lazım.


* Sağlık emekçilerinin virüsten korunmasına yönelik önemler artırılmalı, sağlık emekçilerinin eldiven ve maske gibi en çok ihtiyaç duyduğu eşyalara ulaşımı konusundaki sıkıntılar derhal ortadan kaldırılmalıdır.”


MA / Zemo Ağgöz
Editör: Haber Merkezi