ANKARA- SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, sendika hakkında devam eden davanın duruşmasında çıkan karar sonrası tutuklandı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Selma Atabey’in de aralarında bulunduğu ve önceki dönem Eş Genel Başkanı Gönül Erden’in tutuklu bulunduğu 8 SES yöneticisinin “örgüte üye olmak”, “örgütü yönetmek” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandıkları davanın 2’nci duruşması Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Avrupa Kamu Hizmeti Sendikaları Federasyonu’ndan (EPSU) bir grup temsilcinin yanı sıra, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, HDP Ankara İl Örgütü yöneticileri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) eş genel başkan ve temsilcileri ile KESK’e bağlı sendika temsilcilerinin yanı sıra demokratik kitle örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Yargılanan kimi sendika yöneticilerinin mazeretli olduğu duruşmaya çok sayıda avukat katıldı. 

ATABEY İÇİN TUTUKLAMA KARARI ÇIKTI

Dosya tanıklarının dinlenmesi beklenen duruşmada, tanıklar getirilmezken, yargılanan sendikacılar ile avukatları beyanlarda bulundu. Beyanların ardından ara karar kuran mahkeme, tutuklu yargılanan Gönül Erden’in tutukluluk halinin devamı ile SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey’in tutuklanmasına karar verdi. Tutuksuz yargılanan sendika yöneticilerinin adli kontrol tedbirlerinin devamına karar veren mahkeme bir sonraki duruşmayı 3 Ekim’e erteledi.

Duruşma sonrası kararı protesto eden kitle, adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Polisin müdahalesine maruz kalan kitle, polis müdahalesi ve yargı kararını “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı ve alkışlarla protesto etti. 

ATABEY TUTUKLANDI

Mazeretli olduğu için duruşmaya katılamayan Atabey, hakkında verilen tutuklama kararı üzerine tutuklandı.

Duruşma sonrası Twitter üzerinden açıklama yapan SES Genel Merkezi, “Her dönem doğruları söylemekten imtina etmeyen sendikamız ve yöneticilerinin hukuksuz bir yargı süreci ve asılsız iddialar ile yıpratılmak istenmesine karşı mücadeleden bir adım geri atmayacağız!” vurgusu yaptı.

NE OLMUŞTU?

25 Mayıs 2021 tarihinde aralarında Eş Genel Başkanı Selma Atabey ve önceki dönem Eş Genel Başkanı Gönül Erden’in de bulunduğu SES yöneticileri Fikret Çalağan, Belkıs Yurtsever, Rona Temelli, Bedriye Yorgun, Erdal Turan ve Ramazan Taş Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. 8 gün gözaltında tutulan SES üye ve yöneticileri 1 Haziran’da çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı. Ardından yeniden gözaltına alınan SES önceki dönem Eş Genel Başkanı Gönül Erden 22 Eylül’de tutuklanarak Sincan Kadın Kapalı Cezaevine gönderilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Altun tarafından yürütülen soruşturmanın tamamlanmasıyla 8 SES üyesine yönelik 305 sayfadan oluşan iddianame Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu. İddianamenin mahkemece kabul edilmesiyle 6 Nisan’da davanın ilk duruşması görülecek.

SES’li yöneticilerin yargılandığı SES davasının iddianamesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanlarının da aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası’nın iddianamesini hazırlayan soruşturma savcısı Ahmet Altun tarafından hazırlandı. 305 sayfadan oluşan iddianame, “örgüte üye olmak”, “örgüt yöneticisi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hazırlandı. Yine iddianamenin Kobanê Davasının açık tanığı Kerem Gökalp ve gizli tanığı Ulaş’ın beyanları üzerine kurulması dikkat çekti. Dava, Sincan Cezaevi Kampüsü duruşma salonunda görülen Kobanê Davası’nı yürüten Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Ankara Adliyesi’ndeki heyeti tarafından görülüyor.

Editör: Haber Merkezi