Ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alan inmenin sigara içenlerde 2 ila 5 kat daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, sigarayı bırakanlarda bu riskin 5 yılda belirgin derecede azaldığını aktardı.


JINNEWS'in haberine göre; Türkiye'de yılda yaklaşık 200 bine yakın inme vakası görülürken, ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. İnme (beyin felci), beyin atardamarlarının herhangi bir nedenle tıkanması sonucu bireyin hareket, his ve/veya algılama yetilerinin bir kısmını ani olarak kaybetmesi olarak tanımlanıyor. 29 Ekim Dünya İnme Günü dolayısıyla görüş bildiren Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, risk faktörleri hakkında önemli şu bilgileri verdi: “Yaşlanma, cinsiyet, yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), yüksek kolesterol düzeyi, aile hikayesi, hareketsiz yaşam tarzı, kilo fazlalığı, sigara kullanım gibi risk faktörleri kalp hastalığını hazırlayan başlıca etmenlerdir. İnme geçiren hastaların dörtte üçü 60 yaş civarındadır. İnme riski 60 yaş sonrasında her 10 yılda 2 kat daha artar. 55 yaş üzeri erkeklerde kadınlara göre daha yaygın görülür. Yaş ilerledikçe ötelenmiş risk nedeniyle inme oranı kadınlarda da artar. Daha önce geçirilmiş iskemik inme ve geçici inme sonrası tekrarlanma riski oldukça yüksektir.”


‘Engellemek tedaviden daha önemli’ 


Uzun süren ciddi sakatlıklara yol açması nedeniyle, inme oluşumunu engellemenin tedaviden daha fazla önem arz ettiğinin altını çizen Halil, şöyle devam etti: “Yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol ve sigara inmenin en önemli risk faktörleridir.  Bununla birlikte yaşla birlikte artan atriyal fibrilasyon riski inmenin en önemli nedenlerindendir. Sigara iskemik inme riskini yüzde 25 ila yüzde 50 oranında artırır. Sigarayı bırakanlarda ise inme riski 5 yılda belirgin derecede azalır.


‘Sigara içenlerde risk daha yüksektir’ 


Sigaranın içerisinde 4 binden fazla kimyasal bileşik bulunuyor. Bu kimyasalların yüzde 60'ı kanserojen. Katran ve karbon monoksit, kalp hastalığından sorumlu başlıca kimyasallar. Sigara kalp hastalıklarının başlıca sebebidir. Sigara içenlerde kalp hastalığı riski, içmeyenlere göre 2 ila 5 kat fazladır. Sigara içenlerde içmeyenlere oranla atriyal fibrilasyon riski daha yüksektir. Sigarayı bırakanlarda ise bu oran azalmaktadır.”
Editör: Haber Merkezi