ANKARA - TTB 2’nci Başkanı Ali İhsan Ökten, “Beyaz Reform”un seçim yatırımı olduğunu belirterek, sorunlara çözüm olmadığını söyledi. 

AKP iktidarı, koronavirüs salgınıyla çöken sağlık sistemini, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın devamı niteliğinde olan “Beyaz Reform” ile toparlama arayışlarına girdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Ağustos'ta duyurduğu “Beyaz Reform” ile dünyada hizmet anlayışının değiştiğini ve buna bağlı olarak sağlık sisteminde de değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi. 12 Kasım’da yaptığı yeni açıklamayla Koca, 7 binden fazla hekimin tekrar kamuya dönme talebinde bulunduğunu iddia etti ve bu talebin “Beyaz Reform” ile gerçekleştiğini savundu. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2’nci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, reformun geçmişte iktidarın gurur duyduğu ancak hekimlerin sorunlarına çözüm olmayan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın devamı olduğunu belirtti.

‘SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM TAHRİBATTIR’ 

Koca’nın “7 bin hekim kamuya dönme talebinde bulundu, 6 binin atmasını yaptık” açıklamasına değinen Ökten, bakanlığın birtakım iyileştirmeler yaparak, bu şekilde rakamlar verdiğini söyledi. “Beyaz Reform”un bir sorun olduğunu ve reform olmadığını dile getiren Ökten, “Sağlıkta Dönüşüm Programı, hem ülke hem sağlık hem vatandaş hem sağlık emekçileri ve hekimler açısından tahribattır. Bakan aslında sağlıkta dönüşümün artık iyi bir program olmadığını kabul ediyor. Onu iptal edip, ‘Beyaz Reform’ açıklıyor ama bize göre reform değil. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir devamıdır” şeklinde konuştu.

SEÇİME YÖNELİK YATIRIM

“Beyaz Reform”un ne kadar süreceğinin meçhul olduğunu, seçime yönelik yatırımlar olduğunu vurgulayan Ökten, “Çünkü geçmiş dönemlerde iktidar sağlık politikalarıyla kendilerine oldukça belli oranda oy getiriyordu. Ama şimdi tersine dönmüş durumda. Şu an sağlıktan oy kaybına uğruyorlar, bunu telafi etme peşindeler. Bu ne kadar sorunu çözer; sorunu çözecek bir şey değil. Sistemi değiştirmediğiniz sürece bu sorunu çözmeniz mümkün değil. Aksine artarak devam edecektir” ifadelerinde bulundu.

‘ÇABALAR AÇIĞI KAPATMAYA YETMİYOR’

Daha önce 10 bin hekimin kamudan ayrıldığını, 7 bin hekimin kamuya dönmesinin açığı kapatmadığını belirten Ökten, “Bakan ne kadar çabalasa da kamudaki açığı kapatabilmiş değil. ‘Beyaz Reform’ bunları çözebilmiş değil. Tabi bakan işin o yönünü söylemiyor. Kamuda hekim azaldığı için şikâyet de birazcık azalıyor. 7 bin hekim başladığı zaman şikayetlerde bununla paralel olarak artacaktır. Bakan işin kendince uygun taraflarını görüp söylüyor” dedi. 

BAKANIN KAPILARI HEKİMLERE KAPALI

Sağlık alanında sorunların uzun süredir artarak devam ettiğine ifade eden Ökten, “Bir yıldır sahalardayız. İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş yaptık, Beyaz Forum yaptık, beyaz eylemler gerçekleştirdik, iş bırakma eylemleri yaptık. Açıkçası bakanlık bizim ‘beyaz’ kelimesini çaldı. Aldı ‘Beyaz Reform’ dedi. Beyaz bizim, reform onların olsun. Ortada bir reform falan da yok. Bizim yaşadığımız sorunlar var. Öncelikle bunların çözülmesi gerekiyor. Yaptığımız etkinliklerle de bunları dile getirdik. Bunları bakana anlatmak için 2 yıldır randevu istiyoruz ancak bize randevu vermiyor” diye aktardı. 

BEYAZ REFORM: DAHA FAZLA ÇALIŞIN

Ökten, hekimlerin kamuda çalışma isteğinin oluşması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Şiddet ve şikâyet çok fazla bunu azaltacak önlemlerin alınması gerekir, diğeri çalışma şartlarımız çok kötü, hekim arkadaşların bir günde poliklinikte 80 ile 100 hasta bakıyor. 150 hasta bakan meslektaşım var. 5 dakikaya bir hasta bakıyoruz. Bize daha rahat çalışma koşulu sağlayın derken, onlar bize mesaiden sonra da poliklinik yapın, ameliyat yapın diye zorluyorlar. ‘Beyaz Reform’da bunlar var, daha fazla çalışın diyorlar. Kovid-19 tüm dünyada meslek hastalığı sayılırken, bizde sayılmadı. Yeni bir etkin şiddet yasası istiyoruz, şiddet yasasını değiştirdiler ama bizi koruyucu tarafı yok. Yine şiddet uygulayan tutuksuz, herhangi bir cezai yaptırım yok.”

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi