VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Van’da içme suyu kullanan çok sayıda çocuğun zehirlendiği belirtildi. Yüksek ateş ve kusma şikayetiyle hastaneye başvuran özellikle de 1-8 yaş arası çok sayıda çocuğun hastanede ‘ Bağırsak yolu enfeksiyonu’ teşhisi konularak ilgili poliklinik servisinde yatırıldığı öğrenildi.

Van’da çok sayıda çocuğun VASKİ tarafından kente verilen içme suyundan kaynaklı rahatsızlandığı ve hastaneye kaldırılan çocukların ‘ Bağırsak yolu enfeksiyonu ‘ taşıdığı ve bundan kaynaklı hastaneye yatırılmak zorunda bırakıldığı öğrenildi. Konuya ilişkin hastaneye giderek Çocuk Polikiliniği’nde görüştüğümüz aileler, çocuklarını yüksek ateş ve kusma şikayetiyle hastaneye getirdiklerini; doktorların yaptıkları tetkikler sonucunda çocuklara ‘Bağırsak yolu enfeksiyonu’ teşhisi konularak hastaneye yatırılması gerektiğinin kendilerine söylendiğini aktarda.Birçok aile çocuklarının 4 gündür hastanede tedavi gördüklerini belirtti. Aileler şuan için hastanedeki tedavi altında bulunun çok sayıda çocuğun aynı teşhis ile tedavi edildiğini fakat hiçbir yetkilinin kendilerine resmi bir açıklama yapmadığını ifade etti. Çok sayıda çocuğun aynı şikayet ile hastaneye başvurarak yine aynı ‘Bağırsak yolu enfeksiyonu’ teşhisi konularak hastanede yatırılmasının tesadüfü bir durum olmadğını belirterek söz konusu durumun içme suyundan kaynaklı yaşanmış olabileceğinden şüphelendiklerini açıkladı.

Van Su Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından Van kent merkezi olmak üzere 11 diğer ilçeye içme suyu temini yapılmakta. Dört gün önceden başlamak üzere içme suyu kullanan birçok ailedeki 1-8 yaş arası çocuğun yüksek ateş ve kusma şikayetiyle hastaneye başvurdu.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Polikiliniği’ne çok sayıda çocuğun aynı şikayetle hastaneye başvurduğu öğrenildi. Yapılan tetkikler sonucunda çocukların büyük çoğunluğuna ‘Bağırsak yolu enfeksiyonu’ teşhisi konulduğu ve bundan kaynaklı hastanenin servisine yatırıldığı öğrenildi.

‘Benzer bir durum Çaldıran ilçesinde de yaşandı’

Söz konusu iddialara ilişkin görüşmek istediğimiz hastanede, haftasonu olduğu gerekçesiyle herhangi bir yetkililinin olmadığı belirtilerek; söz konusu iddiaya cevap verilmedi. Yetkililere ulaşılmadığı için birebir hastaneye giderek ilgili poliklinikte görüştüğümüz ve isminin açıklanmasını istemeyen doktorlar; benzer bir durumun 3 hafta önce Çaldıran ilçesinde yaşandığı şimdi yine aynı şekilde çok sayıda çocuk hastanın ‘Yüksek ateş –kusma’ şikayetiyle hastaneye başvurduğunu ifade etti. Doktorlar, çok sayıda çocuğun aynı şikayetle kendilerine başvurduğunu ve yapılan tetkiklerde hepsinde ‘Bağırsak yolu enfeksiyonu’ teşhisi ile hastanaye yatırıldığını belirterek kimisinde ağır seyrfettiğini açıkladı. Mevcut durumun birebir direkt içme suyundan kaynaklandığına dönük net bir açıklama yapamacaklarını lakin biran önce içme suyu laboratuvar ortamından incelenmesi gerektiğini aktardı.

Aynı şekilde ulaşmaya çalıştığımız VASKİ’den ise ‘Mesai saatleri dışında ‘ cevabı alarak herhangi bir yetkiliye ulaşılamadı.

Haber Salih Sertkal

Editör: Haber Merkezi