DİYARBAKIR Araştırma şirketi SAMER’in Kürt seçmenin ağırlıkta olduğu 18 ilde yaptığı araştırmaya göre, HDP oyları yükselirken, AKP oyları düşüyor. AKP bölgede 1 Kasım 2015 seçimlerinde aldığı oyların yaklaşık olarak yüzde 18’ini kaybetti. Araştırma 2100 kişi ile yüz yüze gerçekleştirildi

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER), 24 Haziran’da yapılacak Genel Milletvekilliği Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ne ilişkin yaptığı araştırmada çarpıcı veriler elde etti. 1-5 Haziran tarihleri arasında 2100 kişiyle yüz yüze yapılan görüşme Erzurum, Antep, Urfa, Adıyaman, Muş, Van, Diyarbakır, Mardin, Kars, Dersim, Bingöl, Hakkari, Şırnak, Batman, Ağrı, Bitlis, Siirt ve Iğdır illerini kapsıyor.

HDP her partiden oy alıyor

“Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunu yanıtlayan seçmenin yüzde 39’u HDP, yüzde 33,7’si AKP, yüzde 8,4 CHP, yüzde 6,6 kararsız, yüzde 4,7 MHP, yüzde 3,7 İYİ Parti, yüzde 1,5’u Saadet Partisi cevabını veriyor. Bu oranlar, 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 36.5’i AKP’ye, yüzde 34,3’ü HDP’ye, yüzde 14,4, yüzde 6,7’si CHP’ye, yüzde 4,7’si MHP’ye oy verdiğini söylüyor. HDP’nin 1 Kasım 2015 seçimlerine göre oyunu 4,7 oranında arttırıyor. 1 Kasım 2015 verilerine göre, AKP seçmeninin yüzde 82,5’i tekrar AKP’ye; HDP seçmeninin yüzde 93,9’u tekrar HDP’ye, CHP seçmeninin yüzde 84,4’ü tekrar CHP’ye, MHP seçmeninin yüzde 67,7’si tekrar MHP’ye oy vereceğini beyan ediyor.
Seçmenini en fazla koruyan parti HDP iken; yüzde 4,5 gibi bir oranla en çok kararsız seçmen AKP’de ölçüldü. Oylarının yüzde 23,2’sini İYİ Parti’ye, yüzde 6,1’ini AKP’ye kaptıran MHP’nin bölgede en fazla eriyen parti olduğu tespit edildi. İYİ Parti’nin en çok seçmen aldığı ikinci parti CHP olarak görülüyor.

Demirtaş önde

“Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların, yüzde 39’u Selahattin Demirtaş, yüzde 38’i Tayyip Erdoğan, yüzde 9,5’i Muharrem İnce, yüzde 5,2’si Meral Akşener, yüzde 1,3’ü Temel Karamollaoğlu yanıtını verirken, yüzde 5,3’ü kararsız olduğunu belirtiyor.

Yoksullar ve gençler Demirtaş diyor

Gelir grubuna göre yapılan araştırmada ise, yüksek gelir grubu Muharrem İnce’yi, orta gelir grubu Tayyip Erdoğan’ı, düşük gelir grubu ise Selahattin Demirtaş’ı tercih ediyor. Buna göre, “Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy vereceksiniz?” sorusunun Hane Aylık Gelir dağılımına bakıldığında, AKP yüzde 39,6 ile 2501-3500 TL gelir grubundan en yüksek oyu alırken, HDP’nin yüzde 52,1 ile 1001-1500 TL gelir grubundan en yüksek oyu alıyor.
Genç yaş grubu Demirtaş’ı, orta yaş grubu İnce’yi, ileri yaş grubu ise Erdoğan’ı destekliyor. Buna göre, “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy vereceksiniz?” sorusunun Yaş Aralığı dağılımına baktığımızda, AKP’nin 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi yine en yüksek oy oranını 65+ yaş grubunda (yüzde 64,1); HDP’nin de yine 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi 25-34 yaş grubundan (yüzde 45,7) aldığı görülmekte.

‘Sandığa gitme kararlılığı kırılmayacak’

Gazete Karınca’nın araştırmayla ilgili konuştuğu SAMER koordinatörü Yüksel Genç, seçime katılma oranlarının yüksek olacağını belirterek, Kandil gibi operasyonun seçmenin sandığa gitme kararlılığını kırmayacağını belirti. Genç, seçmenin kararlılığı ile ilgili şunları söyledi: “AKP hükümetinin, operasyon yaparak halkın seçimlere katılımını bir biçimde engellemek istediği yönünde ciddi bir kanaat var ve buna ‘seçim operasyonu’ deniyor. Operasyon ile özel güvenlik bölgeleri kurulması ile sandık kurulmasının engellenmesi, sandık birleştirme gerçekleşebilir -ki bunlar sandığa erişimi engellemek için. Afrin’de yaşananlardan sonra bölge halkının ‘Sandığa gitmiyorum’ demesi beklenebilir. Kaldı ki tüm bunlardan sonra bu eğilim mevcuttu ve giderek yükseliyordu, ancak eğilim tersine döndü. Kandil operasyonu ile de bu eğilim yeniden canlandırılmak isteniyor olabilir. Açık biçimde dile getirmek gerekir ki çok yıkıcı faktörler ortaya çıkmaz ve tutuklama furyaları geliştirilmezse, sandığa gitme kararlılığı kırılacak gibi durmuyor.”

İkinci turda İnce

Kamuoyunda çokça tartışılan bir başka konu Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalıp kalmayacağına ilişkindir. Bu bağlamda araştırma grubuna yönelttilen “Sizce Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalır mı?” sorusuna, katılımcıların yüzde 53,2’si Hayır derken, yüzde 46,8’i Evet yanıtını verdiler.

Cumhurbaşkanlığı ikinci tura kalır diyen görüşmecilerin yüzde 46,2’si Selahattin Demirtaş’a, yüzde 23,3’ü Muharrem İnce’ye, yüzde 16,7’si Tayyip Erdoğan’a, yüzde 6,2’si Meral Akşener’e, yüzde 4,6’sı Selahattin Demirtaş kalamazsa Muharrem İnce’ye oy vereceklerini söylüyor. Selahattin Demirtaş’ın ikinci tura kalmasına dönük seçmeninin önemli bir kısmı görüş bildirmiş olmakla birlikte Demirtaş’ın kalmaması halinde İnce’ye oy verme eğiliminin çalışma sürecinde en çok dillendirilen tercih olduğu gözlenmiştir.

Cumhur ittifakı kaybediyor

Mediar tarafından 8-11 Haziran tarihlerinde 27 ilde yapılan alan araştırmasının sonuçları yayınlandı.
Anket sonuçlarına göre, AKP’nin başını çektiği Cumhur İttifakı, Meclis’te çoğunluğu sağlayamıyor.
Sonuçları şöyle şekillendi:

Cumhur İttifakı (%47.68),

Millet İttifakı (%39.42)

HDP (%12.14)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın %47.96 oyla önde olduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Muharrem İnce partisinin oy oranını aşarak %29.88 ile ikinci sırada görünmektedir.Bugünkü veriler ışığında Cumhur İttifakı’nın parlamento çoğunluğunu kaybetmesi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması beklenmelidir.

 
Editör: Haber Merkezi