"20 SORU” KÖŞEMİZE DAİR

Merhabalar,

"Ötekilerin Gündemi" olarak sanatçılarımıza, yazarlarımıza ve duruşlarıyla dünyayı güzelleştirmeye çalışanlara "20 Soru" adlı bir köşe hazırladık.

Bir ülkenin gerçek gelişmişliğini o ülkenin yazarları, sanatçıları ve filozofları belirler. Savaşlar biter, devri devran değişir, geriye yazı kalır ve yazılan romanlar, şiirler, öyküler ve çizilen resimler toplumların gerçek tarihini oluşturur.

Hep klasikleşen “20 Soru” gibi bir köşede ısrarcı olmamızın nedeni, yazarlarımıza ve sanatçılarımıza, dünyayı güzelleştirmek için emek harcayanlara ve direnenlere selam ederek, onların soluğunu duyurmak, kelimelerle onların dünyasını anlayabilmek ve anlatabilmek. Birbirinden değerli sanatçılarımızla, gazeteci, politikacı ve aktivistlerimizle yüreklerinize ve bilinçlerinize dokunmak istiyoruz. Bu köşeyi seveceğinizi umuyoruz.

Her anlamıyla tarihsel ve zorlu bir süreçten geçerken, heyecanı, ilgiyi, dahası umudu artırmak için desteğinize ihtiyacımız var.

Ekte 20 soru var, her soruya kısa yanıtlar vererek katılırsanız seviniriz.

Hepinize sevgi ve saygılarımızla…

Ötekilerin Gündemi

SANATÇILARIMIZ VE YAZARLARIMIZLA 20 SORU

1- Varlık sözcüğü sizde neyi çağrıştırır?

“İrade”. İradesi olmayanın varlığından söz edilmez.

2- Geçmiş, şimdi ve gelecek dersek…?

Geri dönüşü olmayan bir yolculuk. Ama öyle bir yolculuk ki aslında her şey “şimdi” de olup bitiyor. Geçmişe ve geleceğe, her birimiz yaptıklarımız ya da yapamadıklarımızla katkı sunuyoruz.

3- En çok etkilendiğiniz roman, film ve tiyatro?

“En çok” tanımına uyan bir ayrım yapmak çok zor. Ayrıca altmış yıllık ömrümün farklı dönemlerinde farklı eserlerden etkilendim. Cezaevinde okuduğum romanlar arasında José Saramago’nun “Körlük” ve “Görme” eserlerini ayrı bir yere koyabilirim.

4- İlk gençliğinizde kime öykündünüz, kahramanınız kimdi?

O yılların önde olan devrimleri tabi ki çok etkileyiciydi. Ama kahramanım bir kişi değil, bir semboldü. Haykıran kadın sembolü.

5- Nerede yaşamak isterdiniz? Coğrafya kader midir?

Doğduğum coğrafyada yaşamaktan memnunum. Coğrafya toplumsal hayata rengini veren en önemli etkendir. Bir zamana ve mekana doğar insan. Yaşamına tercihleri yön verir. Tercihler de zaman, mekan ve içine doğduğu toplumdan bağımsız değildir. Mesele coğrafyanın kaderini olumlu yönden değiştirecek tercihlerde bulunabilmektir.

6- Yeniden doğsaydınız hangi mesleği seçmek isterdiniz?

Yine gazeteci olmak isterdim. Demokratik toplumun vazgeçilmezlerinden ikisi şeffaflık/bilgi akışı ve toplumsal denetimdir. Bunların vazgeçilmezi de gazeteciliktir. Tabi ki mesleğin onuru korunursa, anlamı tam tersine çevrilmezse.

7- En sevmediğiniz ve en sevdiğiniz yanınız?

En sevmediğim yönüm harekete geçmekte geç kalmak. Tüm olasılıkları düşünür, doğru olanı bulurum ama yine de “acaba” demekten vazgeçmem. Bu nedenle “böyle olacağını biliyordum” dediğim çok olmuştur. En sevdiğim yönüm ise biriktirmek. Geçmişe fazla takılmadan geleceğe bakmak ve geride bırakmayı bilmek.

8- Aşka inanır mısınız? Aşk mı özgürlük mü?

Aşk olmazsa, sevgi dahil her şey çok vasat olur. Aşk ve özgürlük arasında tercih yapmak ise her ikisini de öldürür.

9- İnsan sözcüğü sizde neyi çağrıştırır?

“Erdem”. Belki de bu kelimeye sözlük karşılığından daha fazla anlam yüklüyorum. Benim için “erdem”, “onur, irade, sorumluluk, özgürlük ve adalet” kavramlarının kesişim alanına denk geliyor.

10- Dayanamadığınız insan tipi?

Çevresine hükmetmeye çalışan, egemen otoriter tip.

11- Koku dersek; kentlerin kokusu nedir sizin için?

Her kentin de insanlar gibi birden fazla kimliği vardır. Tarihsel kimlik, kültürel kimlik, politik kimlik vb. Bence kentlerin kokusu o kentin duygusal kimliğidir. Kentler acı-tatlı yaşanmışlıklara ev sahipliği yapar. Bir kentin duygu yükü, o kentin kokusudur.

12- Şimdinin kokusu?

“Gerilim”. Umut ile umutsuzluk arasında gidip gelen bir sarkaç gibi. Bir denge bulacak mı, sorulacak mı belirsiz ve gergin.

13- En çok dinlediğiniz müzik?

Halk müziğini, otantik müzikleri severim. Ama dört yılı aşkın bir zamandır “TRT Müzik” neyi çalarsa onu dinlemeye mecbur olduk. İyi ki sesi güzel arkadaşlar var, arada bir farklı bir melodi duyuyoruz. O da tabi 10m yüksekliğindeki havalandırma duvarlarını aşıp gelebilirse.

14- Şu an neler okuyorsunuz?

Ağırlıklı olarak kadın ve ekoloji okuyorum. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve ekolojinin, toplumsal mücadeleye yön veren iki ana dinamik olduğunu düşünüyorum. Bu iki mücadelenin kesişim alanında otoriteye-hiyerarşiye karşı özgürlük, sömürüye karşı eşitlik arayışı bulunuyor. Felsefe ve siyasal tarih de okumaya çalışıyorum. Ama bilindiği gibi iki ayda sadece üç kitap alma hakkımız var. İstediğimiz kitaplara ulaşamıyoruz. Daha çok elimize geçeni okuyoruz.

15- Pişmanlıklarınızdan üçü…

- Zamanın, hafızanın düşmanı olduğunu unutarak yaşanmışlıklara dair günlük tutmamış olmak.

- İmkânlarımı zorlayıp Kürtçe’yi iyi öğrenmemek.

- Bir müzik enstrümanı çalmayı öğrenmemiş olmak: Bunun kıymetini cezaevinde anladım. Ne yazık ki sanata dair toplum olarak daha çok tüketici olmayı, seyretmeyi, dinlemeyi tercih ediyoruz.

16- Ölümden ve yaşlılıktan korkar mısınız?

Ölümden değil ama bakıma ihtiyaç duyacak kadar yaşlılıktan korkarım.

17- Yalnızlık?

Yalnızlık, kendini çoğaltmaktır. Bazen yalnız kalıp iç sesini dinlemeyi tercih eder insan. Özellikle zorlu problemlere çözüm arayışı ve yaratıcılık süreçlerinde yalnızlık kişinin potansiyelini açığa çıkartır. Ama bir mecburiyet ise yalnızlık; bilye oynayan çocukların, zılgıt çeken kadınların, bastonuyla Azrail-i kovalayan dedeyi, alın teri döken ırgatı, fabrikadaki işçiyi, çiçeklerden bal toplayan arıları, nesneyi, kederi bil cümle hayatı kendinde çoğaltarak yaşamayı bilmelisin. Bilmelisin ki, yalnızlık utansın.

18- En büyük hayaliniz?

Ölümlerin, acıların sona erdiği, toplumsal barışın sağlandığı günleri görmek.

19- Hayatınızda olmazsa olmaz dediğiniz üç şey!

Sevgi, umut, mücadele. Sevgisiz bir hayat cehennem, umutsuz bir hayat tükeniş, mücadelesiz bir hayat baştan kaybetmektir.

20- Evrene neyi fısıldamak istersiniz?

Özgürlüğü… Evrenin bize fısıldadığı gibi.

ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ

YouTube kanalında ülkenin sıcak gündemini ötekilerin sesinden ekrana taşıyoruz.

ÖTEKİ TV Resmi Web Sitesi https://www.otekileringundemi.com/

ÖTEKİ TV Sosyal Medya Hesapları:

Twitter https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook https://www.facebook.com/otekileringundemii

Instagram https://www.instagram.com/otekilerin_gundemi/

YouTubehttps://www.youtube.com/channel/UCmKlsa826_a9G30R7r884Xw

Sizler de kanalımıza abone olabilir ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz!

Editör: Haber Merkezi