İSTANBUL - Demokrasi İçin Birlik, seçim güvenliğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, bütün muhalefete "ortak hareket etme" çağrısı yaptı.  

Demokrasi İçin Birlik (DİB) Meclisi, çok sayıda kurum ve yurttaşın katılımıyla yaptığı toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, iktidar bloğu dışında kalan bütün güçlere çağrı yapılarak, gelecek seçimlerin kritik olduğu belirtildi. Bildirgede, “DİB Meclisi, Emek ve Özgürlük İttifakının ve ittifak dışında kalan diğer sol ve demokrat kesimlerin yok sayılmasının bu ülkenin onlarca yıllık barış demokrasi özgürlük, eşitlik taleplerinin, kaybedilen binlerce canı yok saymak olduğunu ifade etmektedir. Bu yok sayma topraklarını korumak için jandarma dipçiği yiyen köylülerin, yarı aç yarı tok grev yapan işçilerin, erkekler tarafından öldürülmemek için hayatımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz diyen kadınların, LGBTİ+ ların, eşit yurttaşlık talep eden Alevilerin ve Kürtlerin ve cümle halkların, barınamayan, beslenemeyen yarı aç yarı tok yaşayan toplum kesimlerinin yok sayılmasıdır” denildi.

ORTAK HAREKET VURGUSU

İktidar karşısında ortak hareketin vazgeçilmez olduğu ifade edilen bildirgede, “İktidarın Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) ve muhalif güçlere dönük çok önceden başlamış siyasi saldırganlığı, bugün parti kapatma, hesaplara blokaj, siyaset yasağı, medya sansürü, trol ordusu, tehdit ve suikast girişimleri ve benzeri boyutlarıyla sürerken, benzer yöntemlerin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Millet İttifakına da yöneldiği görülmektedir. Dolayısıyla demokratik haklar ve özgürlükler tanımayan iktidar bloku karşısında ortak hareket vazgeçilmezdir” ifadelerine yer verildi.

SANDIK GÜVENLİĞİ

Ülkenin her alanında sandık güvenliğini sağlamak için meclislerin kurulacağı vurgulanan bildirgede, “Taleplerini ve itirazlarını her baskıya rağmen dile getirmekten vazgeçmeyen toplum kesimlerini birleştirecek, sinerji yaratacak, ortak aklı ortaya çıkaracak ve besleyecek bu meclisler aynı zamanda halkın özneleşmesinin de yoludur. 2016 Referandumundaki Hayır Meclisleri gibi yurttaşların inisiyatifiyle kurulacak bu meclislerin hızla hayata geçirilmesi acil bir adımdır” denildi.

HALKIN UMUDU

Bildirgede, devamla şu ifadelere yer verildi: "Bu süreçten ancak iktidar dışında muhalefet bloğunun en küçük ortaklaşma imkânını değerlendirmesi, demokrasi güçleriyle diyalog halinde temel talepleri gözeten ortak adaydan sandık güvenliğinin sağlanmasına kadar her konuda ortaklaşmasıyla çıkılabilir. DİB Meclisi, iktidar bloğu dışında kalan bütün muhalefeti bir adayda ortaklaşabilmek için şartsız ve koşulsuz müzakere etmeye, en temel demokratik çerçevede uzlaşmaya, tek adam rejimini tarihin çöplüğüne göndermek için halkın değişim enerjisini güçlü bir biçimde açığa çıkaracak ortaklaşmayı mutlaka yaratmaya davet etmektedir. Halkın umudu ve beklentisi bu yoldadır.”

(MA)

Editör: Haber Merkezi