HABER MERKEZİ- CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, 6’lı masanın adayı olarak ilan edilmesiyle gözler HDP’ye çevrildi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın tebrik edip, görüşme çağrısı yaparken, CHP kanadından da bu çağrıya olumlu yanıt geldi. Aday çıkarma kararını depremden ve son siyasi gelişmelerin ardından yeniden değerlendirme kararı alan HDP’nin, Kılıçdaroğlu’nun adaylığını da artık somut olarak değerlendireceği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre 15 Mart’ta gerçekleştirilerek MYK’de, konu gündeme gelecek. HDP kaynakları, “Bu yeni gelişen durum, temel gündemlerimizden biri olacak. Bu durum değerlendirilecek. Kemal Bey’in adaylığı da konuşulacak. HDP’nin nasıl tutum alacağı görüşülecektir” bilgisini paylaştı.

"GÖRÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ"

Cumhuriyet'en Sefa Uyar'ın haberine göre;  HDP’nin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik Eylül 2021’de ilkelerini açıkladığı, bu kapsamda “ortaya çıkacak adayın ilkelerle ilgili HDP’yle görüşmesinde fayda olacağının değerlendirildiğine” işaret edilerek, şu değerlendirme yapılıyor:

“Eş genel başkanlarımız da bunu dile getirdi. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı kesinleşti. Dolayısıyla daha önce ilan ettiğimiz ilkelerimiz ışığında bizimle görüşmesini bekliyoruz. İlkelerimiz ortada. Bu ilkelere nasıl yaklaştığını, nasıl bir Türkiye hayal ettiğini konuşmak istiyoruz. Kemal Bey’in adaylığına bugüne kadar HDP cenahından ciddi bir rezerv olmadı. Bu, HDP’nin şartsız koşulsuz aday göstermeyeceği, yüzde 100 Kemal Bey’i destekleyeceği anlamına da gelmez. Cumhurbaşkanı adayıyla görüşmeden, Türkiye vizyonunu öğrenmeden bir değerlendirme yapmanız siyaseten doğru olmaz.”

"MAKUL ADAYLARDAN"

“Kılıçdaroğlu, ilan edilen ilkelere uygun isim mi?” sorusuna ise kaynaklar, “Kılıçdaroğlu, makul adaylardan biri. Daha önce hangi adayı hiçbir şekilde desteklemeyeceğimizi ilan etmiştik. Kılıçdaroğlu, diğer adaylara göre makul olarak değerlendirebileceğimiz adaylardan biri” yanıtını verdi. 

"İYİ PARTİ ETKİLEMEZ"

HDP’nin Kılıçdaroğlu’na yönelik tutumunda İYİ Parti’nin etkili olup olmayacağı da tartışılan konulardan biri. HDP açısından aslolanın ilkeler olduğuna dikkat çeken kaynaklar, İYİ Parti’nin Kılıçdaroğlu’na yönelik tutumda etkili olmayacağını kaydediyor. HDP’de, “6’lı masa içerisinde uzlaşmaya uzak, ilkelerimize uzak partilerin olduğunu biliyoruz. Bunlardan biri İYİ Parti. Ama sonuç itibarıyla aday Kemal Kılıçdaroğlu. Kılıçdaroğlu’yla ilkelerimizi konuşacağız. Bu durumu çok etkileyeceğini düşünmüyoruz. Önemli olan Kılıçdaroğlu’nun ilkelere yönelik tutumu. Bu durum, bizim de tutumumuzu belirleyecek. Konuşacağımız şey Kemal Bey’in adaylığı. İYİ Parti’yle ilgili bir değerlendirme yapmayacağız. 6’lı masadaki diğer partilerin CHP ile ilişkisi onları ilgilendirir” görüşü öne çıkıyor. 

Editör: Haber Merkezi