İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in sert açıklamalarıyla kriz yaşayan Millet İttifakı’nın liderleri bugün saat 16.00'da Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde toplandı.

cumhuriyet.com.tr'in haberine göre;  Akşener, İmamoğlu ile Yavaş için düşünülen "icracı cumhurbaşkanı yardımcılığı" formülünün ardından masaya geri döndü. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ittifakın “en yaşlı lideri” olduğu gerekçesiyle Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun açıklaması bekleniyor.

Öte yandan Millet İttifakı destekçisi binlerce yurttaş, genel merkez önünde toplandı.

TOPLANTI SONA ERDİ: LİDERLER KURMAYLARIYLA

Halk TV'de aktarılan bilgilere göre saat 19.15 itibarıyla altılı masa toplantısı sona erdi. Liderlerin şu sıralarda kendi kurmaylarıyla ayrı ayrı toplantılar yaptığı aktarıldı.

Toplantıların ardından liderlerin açıklama yapması ve cumhurbaşkanı adayının ilan edilmesi bekleniyor.

ATATÜRK VE TÜRK BAYRAĞI ASILDI

Saadet Partisi Genel Merkezi'ne Atatürk, Türk bayrağı ve 'Birlikte Başaracağız' yazılı pankartlar asıldı.

NE OLMUŞTU?

Millet İttifakı bugün cumhurbaşkanı adayını açıklamak için Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde toplanmıştı.

Saat 14.00'te yapılacak olan toplantı, İYİ Parti'yi masaya döndürmek için formül arayışları sebebiyle saat 16.00'ya ertelenmişti.

AKŞENER'İN RESTİ: 6'lı masanın son toplantısında, Kılıçdaroğlu'na karşı cumhurbaşkanı adayı olarak İmamoğlu ve Yavaş isimlerini önerdiğini açıklayan Akşener, "Görüş ve önerilerimiz kesin bir biçimde reddedildi, bu aşamada 6'lı masa bir ortak akıl platformu olmaktan çıktı" diyerek İmamoğlu ve Yavaş'a "Millet sizi göreve çağırıyor" diye seslenmişti.

Bu çağrının ardından da Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu, Twitter hesaplarından art arda yaptıkları paylaşımlarla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteklerini bildirmişti.

6 MART İŞARET EDİLMİŞTİ: Millet İttifakı'nın İYİ Parti dışında kalan 5 siyasi parti, Saadet Partisi ev sahipliğinde cumartesi günü toplanmıştı.

4,5 saat süren toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, "Hiç kimsenin kalbini kırmadan, güvenini boşa çıkarmadan yolumuza devam edeceğiz. Hedefimiz kaybedeni olmayan bir zaferdir" denilerek, cumhurbaşkanı adayının ve geçiş süreci yol haritasının daha önce kararlaştırıldığı gibi 6 Mart Pazartesi günü kamuoyu ile paylaşılacağı kaydedilmişti.

Perşembe akşamı başlayan adaylık krizinin ardından CHP ve İYİ Parti Genel Merkezlerinde üst üste toplantılar düzenlenmişti.

AKŞENER'DEN MASAYA YENİ TEKLİF: Bugün de Millet İttifakı cephesinde hareketli saatler yaşandı.  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Merkezi'ne ziyarette bulundu.

Ziyaretin amacı ise İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu'nun açıklamasıyla netleşti. Zorlu, Meral Akşener'in Yavaş ve İmamoğlu'nun Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcıları olmaları önerisini sunduğunu bildirdi.

İKİ LİDER GÖRÜŞTÜ: CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Akşener bugün, JW Marriot Otel'de bir araya geldi. Kılıçdaroğlu ve Akşener'in görüşmesi, 15 dakika sürdü.

AKŞENER MASAYA DÖNDÜ: Görüşmeye ilişkin İYİ Parti Genel Merkezi'nde açıklama yapan Parti Sözcüsü Zorlu, Akşener'in milletin iradesi ve isteği doğrultusunda en başından bu yana verdiği mücadelenin gereği olarak bir öneri getirdiğini aktardı.

Zorlu, şunları kaydetti:

"İki değerli Büyükşehir Belediye Başkanımızın icracı, yetkili cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları konusunda, az önce Sayın Genel Başkanımızla Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bir görüşme gerçekleştirdiler. Şu an itibarıyla Genel Başkanımız birazdan Saadet Partisi'nde gerçekleşecek Millet İttifakı toplantısına katılma kararı almışlardır. Milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

VE İYİ PARTİ LİDERİ SAADET PARTİSİ'NDE: DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Millet İttifakı toplantısı için Saadet Partisi Genel Merkezi'ne gelen ilk lider olmuştu. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ikinci lider, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise üçüncü isim olmuştu. Krizin aşılmasının ardından Kılıçdaroğlu ve son olarak da İYİ Parti lideri Akşener binaya giriş yapmıştı.

Güçlendirilmiş Parlamenter sisteme geçiş vaat eden ve Millet İttifakı çatısı altında bir araya gelen CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayını ilan etmek üzere Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde toplandı. 

Millet İttifakı genel başkanlarının saat 14.00’de başlaması planlanan toplantısı Meral Akşener'in kararının beklenmesi nedeniyle yaklaşık 2 saat ertelendi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral  Akşener'in geçen cuma günü yaşanan adaylık krizinin ardından masadan kalkması üzerine sorunun çözümü için yeni formül arayışına gidildi. Bu kapsamda, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanı yardımcısı olması teklif edildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından da teklifin kabul görmesinin ardından İYİ Parti lideri masaya döndü.

Krizin bu formülle aşılması üzerine Millet İttifakı, saat 16.00'da yeniden 6 liderle bir araya geldi. Türkiye'nin gözlerini çevirdiği toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.

ADAY RESMEN İLÂN EDİLDİ

Millet İttifakı Saadet Partisi'nin merkez binası önünde yaptığı açıklamayla Cumhurbaşkanı adayını duyurdu.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. 

Liderler Saadet Partisi Genel Merkezi'nden kalabalığın önüne çıktı.

KILIÇDAROĞLU CUMHURBAŞKANI ADAYIMIZDIR

İlk konuşmayı yapan Karamollaoğlu kalabalığı selamladı. SAADET Lideri, "On binlerce kardeşimiz hayata veda etti. Birçok şehirde neredeyse bina ayakta kalmadı. Allah vefat edenlere rahmet eylesin. Bugün burada bir araya gelmemizin sebebini biliyorsunuz. Hava biraz soğuk. Ben bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı duyurmayı bir görev addediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanı adayımızdır. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum."

Karamollaoğlu sözü Kılıçdaroğlu'na bıraktı. 

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Saadet Partisi Genel Merkezi'nin önünden açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

* Sevgilim halkım, değerli kardeşlerim. Yunus Emre bölüşürken tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. Biz Türkiye'nin bütün renklerini buluşturmak için yola çıktı. Bu sofra Halil ibrahim sofrasıdır.

* Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı oalrak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

*Millet İttifakı'na dahil partilerin Genel Başkanları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ AYRINTISI

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası" yazılı olarak paylaşıldı. 

Herkesin merakla beklediği ve krizin çözülmesine neden olan Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin ayrıntı 12. maddede yer aldı.

12. maddede şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanınınuygun gördüğü zamanda ve tanımlamış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır."

Editör: Haber Merkezi