HABER MERKEZİ- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 10 Mart’ta seçimlerin yenilenmesi kararını imzalayacağını duyurmasının ardından gözler ittifaklara ve yol haritalarına döndü. SGB’yi oluşturan Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH), SOL Parti ve Devrim Hareketi’nin görüşme trafiği de hızlandı.

SGB’nin seçimleri de kapsadığı ancak seçim odaklı olmadığı, “laiklik, antiemperyalizm ve sermaye karşıtlığı” temel ilkeleri üzerinden seçim sonrasında da birlikteliğin devam edeceği belirtilirken, milletvekili seçimlerine yönelik temel politikanın sonuca yaklaştığı kaydediliyor.

‘SOL’ BİRLİKTELİK

Bu kapsamda SGB, parlamento için temel ilkeler ışığında sol, sosyalist ve komünist parti ve hareketlerle görüşmeler yapacak. Amaç ise SGB’yi genişletip, parlamento seçimlerine geniş katılımlı “sosyalist blok” olarak girmek. Eğer anlaşma sağlanırsa birlikteliğin genişleyeceği ancak sonuç alınamazsa da SGB’nin yoluna devam edeceği belirtiliyor ve “İttifakın kurulması için elimizden geleni yapacağız. Hem ilkeli hem kapsayıcı olacağız. Hedef, Türkiye’nin yeniden kuruluşunda sosyalistlerin güçlü bir odak olarak rol almasıdır. Türkiye’nin devrimci dönüşüme ihtiyacı var” değerlendirmesi yapılıyor. Partilerin ise kendi isimleriyle seçime girmesi eğilimi bulunuyor.

‘OLASILIK YOK’

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise henüz alınmış bir karar yok. Birlikteki bazı bileşenlerin, daha önce aday çıkarılması yönünde görüş belirttiği biliniyor. Ancak seçim sürecinin hızlanmasıyla birlikte bu görüş değişmiş durumda. Tüm bileşenlerin artık “Erdoğan iktidarının yenilmesi düşüncesiyle aday çıkarmama eğiliminde olduğu” kaydediliyor. “Cumhurbaşkanı adayı çıkarma olasılığı neredeyse yok” denilirken, yakın zamanda karara varılması bekleniyor. 

( Kaynak: Cumhuriyet-Sefa Uyar )

Editör: Haber Merkezi