ANKARA - HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanlığı adayı isminde uzlaşmazlığının deprem etkisi yarattığını ifade ederek, “Altılı Masa, gidişin de dönüşün de gerçek sebebini topluma izah etmeli” dedi. 

Millet İttifakı, yaşanan uzlaşmazlık sonrası Cumhurbaşkanlığı adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu da Millet İttifakı’nda yer alan partilerin genel başkanları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Mansur Yavaş’a Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağını açıkladı.

Millet İttifakı adayını açıklasa da İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun adaylığını reddetmesi, Ankara’da kulislerini hareketlendirdi ve dengeleri değiştirdi. 

Seçimler için 14 Mayıs’ı işaret eden AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, aynı zamanda Cumhur İttifakı’nın da adayı olarak açıklanmıştı. Millet İttifakı’nın kriz sürecinden sonra adayının açıklanmasının ardından bu kez gözler seçimlerin kaderini belirleyecek olan Emek ve Özgürlük İttifakı’nda.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşeni olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakı’nda yarattığı krizi ve dönüşü değerlendirdi, halkın demokrasi talebinin kuşatılmak istendiğini söyledi. Partisinin Emek ve Özgürlük İttifakı toplantısına taşıyacağı Cumhurbaşkanı adayı çıkarma eğilimine dair Temel, HDP’nin 27 Eylül 2021’de açıkladığı Tutum Belgesi’ni hatırlatarak, isimlerin değil, ilkelerin tartışılması gerektiğinin altını çizdi.

Akşener’in Millet İttifakı’ndan yarattığı krize dair Temel, “Gidişi ve dönüşü muamma olanın ülkeyi yönetme becerisi de muammadır. Toplumun değişim iradesini baltalayan karanlık odaklar halkın demokrasi talebini kuşatmak istemektedir” dedi. 

‘DEĞİŞİM İRADESİ ÜÇÜNCÜ YOL’DUR’

Akşener’in masadan kalkmasıyla bir yıldır üzerinde tartışılan belgelerin bir saat içinde anlamsızlaştığını ifade eden Temel, “Böyle bir zihniyetin ülkeyi yönetme perspektifi güven zedeler, şüphe yaratır. Bunun için ne inkar ne de restorasyon diyoruz. Çözüm halkların radikal demokratik değişim iradesi, yani Üçüncü Yol’dur” vurgusunda bulundu. 

‘İLKELER HALKLARA KARŞI SORUMLULUĞUMUZDUR’

Tutum Belgesi’nde yer alan ilkelere işaret eden Temel, “Bizim derdimiz isimler, basit hesaplar değil; politik ilkeler ve halklarımıza karşı sorumluluğumuzdur. Biz bu bilinçle sürece yaklaştık. ‘İsimleri değil, ilkeleri tartışalım’ dedik. Ancak Altılı Masa bunun tam tersi pozisyonda olduğunu göstermiştir” dedi. 

ALTILI MASA OLANLARI HALKA AÇIKLAMADI 

Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanlığı adayı isminde uzlaşmazlığının deprem etkisi yarattığını ifade eden Temel, “Masa, uzun uzun ilkeleri tartıştığı iki temel metin kaleme aldı. Büyük bir sorun çıkmadı. Yani ilkelerde uzlaştılar. Ancak iş ne zaman ki isim belirlemeye geldi, masada deprem oldu. 2 bin 500 sayfa metin yazarken, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş mutabakat metni hazırlarken bir sorun yaşamayan Altılı Masa, sıra cumhurbaşkanı adayının ismini belirlemeye gelince neredeyse dağılma noktasına geldiğini ve gidişin de dönüşün de gerçek sebebinin topluma izah edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.  

‘HDP DENKLEM DIŞI BIRAKILARAK DEMOKRATİKLEŞME OLAMAZ’

Tüm hamlelerin demokrasi güçlerini ilgilendirdiğin işaret eden Temel, “Yapılan her türlü hamleyi HDP olarak izliyoruz. Ne tartışıldığını bilmiyor değiliz. Ne yapılırsa yapılsın biz belirleyiciyiz. Oyun kurucuyuz. HDP’yi yok sayarak gerçekten yeni, demokratik ve özgür bir gelecek kuramazsınız” diye konuştu. 

DEMOKRATİK CUMHURİYET İLE YENİ BİR DENKLEM

Temel, Cumhurbaşkanlığı aday çıkarma politikalarını gelişmelere göre değerlendirdiklerini paylaşarak, şunları söyledi: “HDP tüm siyasi mühendislik oyunları bozarak kurucu bir siyaset üreterek Üçüncü Yol’u daha da büyütecek, umudun ve değişimin adresi olmaya devam edecek. Perde arkasından siyaseti dizayn etmek isteyenlere sesleniyoruz. Bizler her şeyin farkındayız. Bu oyunu bozar, halkların ve emekçilerin kazanacağı yeni bir denklemi kurarız. Karanlık güçler ikinci yüzyılın demokratik cumhuriyet ile taçlanmasından korkmaktadır. Siyasi ayak oyunları bizi yolumuzdan alıkoyamaz.”

MA / Özgür Paksoy

Editör: Haber Merkezi