banner9

banner8

Yazar Hazargöl: Halklar değişim ve demokrasi istiyor

Türkiye halklarının gerçekten de değişim ve demokrasi istediğine işaret eden Dr. Hayri Hazargöl, “Bu iktidarın gidişiyle Türkiye’de değişim, özgürlük ve demokrasi doğrultusunda önemli gelişmeler yaşanacaktır” dedi. 

Seçim Gündemi 2023 17.03.2023, 11:21 17.03.2023, 11:27
23
Yazar Hazargöl: Halklar değişim ve demokrasi istiyor

HABER MERKEZİ –Türkiye halklarının gerçekten de değişim ve demokrasi istediğine işaret eden Dr. Hayri Hazargöl, “Bu iktidarın gidişiyle Türkiye’de değişim, özgürlük ve demokrasi doğrultusunda önemli gelişmeler yaşanacaktır” dedi. 

Yeni Yaşam gazetesi yazarı Dr. Hayri Hazargöl, 14 Mayıs’ta yapılacak milletvekili seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin ittifakların durumu ve halkların taleplerine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Dr. Hayri Hazargöl’ün “Akşener’in Pirus Zaferi” başlıklı yazısı şöyle; “Akşener’e kim masadan çekilme aklı verdi ya da kendisi mi böyle bir adım attı bilemeyiz. Ancak yanlış hesap toplumdan döndü. İyi Parti herhalde şantajla istediklerini kabul ettireceğine inandı, aslında bir yönüyle dediklerini kabul ettirmiş de oldu. Ancak masadan kalkış öncesi konumundan daha zayıf duruma düştüğü açıktır. Önceden kendini demokrat ve özgürlükçü temelde AKP-MHP ittifakına ve Erdoğan’a karşı olduğu algısını yaratmıştı. Ancak bu karşıtlığının iki gün bile olmaması hali bu algıyı yıktı. Bu algının yıkılması iyi oldu. Yoksa İyi Parti ve Akşener’in önceki algısı demokrasi ve özgürlük mücadelesine ciddi biçimde zarar verici olacaktı. Şimdi bu zarar aza indirilmiştir.

ZİHNİYET DEĞİŞMEDEN DEMOKRATİKLEŞME OLMAZ

Türkiye’de siyasi zihniyetler değişmeden Türkiye’de değişim de demokratikleşme de yaşanamaz. Aslında AKP’nin çok katı politika izlemesi, MHP ve faşist zihniyetteki ulusalcılarla ittifak yapması Türkiye halklarına büyük acılar çektirse de eski maskelenmiş zihniyetlerin maskesinin düşmesi önemli olmuştur. Erdoğan ve AKP’nin 8 yıla yakındır izlediği politika İslami kesimlerde önemli bir ayrışmayı ortaya çıkarmıştır. Siyasi İslam içinde otoriter-faşist eğilimlerle demokratik eğilimleri ayrıştırmıştır. İktidarcı Emevi İslam anlayışına sahip Erdoğan, İslami kesimlerin Cumhuriyet döneminde dışlanmalarını kullanarak iktidar oldu. Aslında İslami kesimde otoriter, baskıcı yönetimlere tepki temelinde sınırlı da olsa demokratik bir eğilim gelişmişti. Erdoğan hem bunu kullandı hem de inançlı topluma seslenerek iktidarını pekiştirdi. Ancak son 8 yıllık iktidarı döneminde İslami kesimlerin rahatsız olduğu otoriter yönetim anlayışlarını aratacak düzeyde bir despotik yönetim haline gelince topluma dayanan ve belli düzeyde demokrasi isteyen İslami çevrelerin tepkisini ortaya çıkardı. Daha doğrusu inançlı toplum içinde bu iktidarın uygulamalarından rahatsız olan kesimlerin temsilcileri ortaya çıkarak Erdoğan ve AKP’sine tavır aldılar. Bu aslında Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından olumlu bir gelişme olarak görülmelidir.

AKŞENER’İN TUTUMU

AKP-MHP iktidarının uygulamaları tüm toplumda ciddi rahatsızlık yarattığı gibi MHP tabanı ve ona yakın milliyetçi çevrelerde de rahatsızlıklar yarattı. Akşener ve ekibi de bu durumu değerlendirerek MHP’den ayrılıp İyi Parti’yi kurdular. Bunlar da toplumdaki özgürlük ve demokrasi eğilimini görerek bunu değerlendirmek istedi. Bu nedenle Erdoğan ve AKP karşıtlığı yaptı. Kendisini özgürlükçü ve demokratik göstermek için CHP’ye yanaştı. AKP-MHP iktidarına tepkiyi siyasi güçlenme olarak değerlendirmek isteyen Millet İttifakı’nın ikinci büyük siyasi gücü olarak kendisini güçlendirmeyi hedefledi. Ancak bunların geçmişinde bırakalım demokrasi ve özgülük mücadelesi vermesi, aksine ceberut faşist devletin en büyük destekçisi olmuşlardı. İnançlı toplumsal kesim gibi sınırlı da olsa bir demokratik geleneğe ve eğilime sahip değillerdi. Bu karakteriyle de Millet İttifakı’nın, 6’lı Masa’nın en büyük zaafını oluşturuyordu. AKP-MHP karşıtı görünen bu ittifak içinde demokrasi ve özgürlük eğilimi ve söylemlerini engelleyen bir güç konumundaydı. Sanki böyle bir rolle bu ittifaka katılmış gibiydi. Bırakalım Türkiye’nin değişimi ve demokratikleşmesinde sınırlı da olsa olumlu rol oynamayı, engelleyecek bir zihniyet ve tutuma sahipti. Türkiye halklarının değişim ve demokratikleşme istediği ve bu zeminin olgunlaştığı dönemde böyle bir siyasi eğilimin varlığı olumsuz bir durumdu. Bu nedenle Akşener’in ve İyi Parti’nin gerçeğinin görülmesi iyi oldu. Artık halkları ve toplulukları demokratik ve özgürlükçü bir siyasi güçlermiş gibi kandıramayacaktır. Bunun sonucu siyasi etkisi ve rolü göründüğünden fazla olmayacaktır. Çünkü AKP-MHP iktidarının devrilmesinde rolü abartılıyordu. Şimdi artık gerçek konumu ve gücü kadar rolü olacaktır. Hatta gerçek yüzünün görülmesiyle birlikte varlığını sürdürmek açısından kendisini demokratik ve özgürlükçü gösterecek bazı yaklaşımlar içine de girebilecektir.

ESKİYİ CİLALAMAK

AKP-MHP iktidarı son 8 yılda öyle bir baskı düzeni kurdu ki, toplumu yaşam içinde bilinçlendirdi. İyi ile kötü netleşti. Özel savaşı bir yöntem olarak kullanan Türk devleti bu iktidar döneminde özel savaşı ve psikolojik savaşı yeni imkan ve araçlarla sürdürmek istese de devekuşu misali her tarafı açıkta kaldı. Osmanlı döneminde halkın “Paşa paşa zulmün artsın ki gidişin de yakınlaşsın” sözü tam da AKP-MHP iktidarı döneminde gerçekleşti. Artırdıkları zulüm yıkılışlarını hızlandırdı ve yakınlaştırdı. AKP-MHP iktidarı gerçekleri o kadar aydınlattı ki, artık gerçekleri saptırmak kolay olmayacaktır. Belki İyi Parti, AKP-MHP iktidarının gidişinden sonra bu çürüyen ve dağılan devletin restorasyonunda en aktif güçlerden olacaktı. Ancak AKP-MHP faşist iktidarının baskıları gerçekleri o kadar tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi ve toplumu bilinçlendirdi ki, artık eskiyi cilalayıp bu topluma yutturmak mümkün olmayacaktır.

ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ 

Türkiye halkları gerçekten de değişim ve demokrasi istiyor. Türkiye halklarının durumu diğer Ortadoğu ülkelerine benzemiyor. Türkiye’de Mustafa Suphilerden bu yana özgürlük ve demokrasi isteyenlerle bu güçlere zulüm ve baskı yapanlar arasındaki mücadele sürmektedir. Yine Kürt halkının yürütülen soykırım politikalarına ve yapılan baskılara karşı 100 yıldır süren bir mücadelesi bulunmaktadır. Bu baskılar ve buna karşı yürütülen mücadeleler Türk’ü, Kürd’ü, Çerkes’i, Laz’ı, Arap’ı ve diğer tüm halkları ve inanç kesimlerini önemli düzeyde demokratik bilinç ve iradeye kavuşturmuştur. AKP-MHP iktidarı tüm bu demokrasi ve özgürlük birikimini açığa çıkaran ve güçleri birleştiren katalizör olmuştur. Bu açıdan bu iktidarın gidişiyle Türkiye’de değişim, özgürlük ve demokrasi doğrultusunda önemli gelişmeler yaşanacaktır.”

(MA)

Yorumlar (0)
banner44
Günün Anketi Tümü
HDP cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararı aldı. Peki siz bu adayın kim olmasını istersiniz?
HDP cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararı aldı. Peki siz bu adayın kim olmasını istersiniz?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 26 61
2. Fenerbahçe 24 54
3. Beşiktaş 25 49
4. A.Demirspor 26 46
5. Trabzonspor 26 44
6. Başakşehir 25 44
7. Kayserispor 26 41
8. Konyaspor 25 34
9. Karagümrük 24 31
10. Antalyaspor 25 28
11. Alanyaspor 25 28
12. Sivasspor 25 27
13. Kasımpaşa 25 26
14. Gaziantep FK 25 25
15. Ankaragücü 25 25
16. İstanbulspor 24 24
17. Giresunspor 24 23
18. Hatayspor 24 23
19. Ümraniye 25 22
Takımlar O P
1. Samsunspor 29 63
2. Eyüpspor 28 53
3. Rizespor 27 52
4. Sakaryaspor 28 52
5. Pendikspor 28 50
6. Keçiörengücü 28 47
7. Bodrumspor 28 45
8. Göztepe 28 44
9. Boluspor 28 44
10. Manisa FK 27 42
11. Bandırmaspor 27 40
12. Altay 28 28
13. Tuzlaspor 27 28
14. Altınordu 28 26
15. Erzurumspor 27 25
16. Adanaspor 29 25
17. Gençlerbirliği 27 21
18. Denizlispor 29 17
19. Yeni Malatyaspor 29 16
Takımlar O P
1. Arsenal 29 72
2. M.City 28 64
3. M. United 26 50
4. Tottenham 28 49
5. Newcastle 26 47
6. Brighton 26 43
7. Brentford 28 43
8. Liverpool 27 42
9. Aston Villa 28 41
10. Fulham 28 39
11. Chelsea 28 38
12. Crystal Palace 29 30
13. Wolves 29 28
14. Nottingham Forest 28 27
15. Bournemouth 28 27
16. Leeds United 28 26
17. Everton 28 26
18. Leicester City 28 25
19. West Ham United 26 24
20. Southampton 28 23
Takımlar O P
1. Barcelona 26 68
2. Real Madrid 26 56
3. Atletico Madrid 26 51
4. Real Sociedad 26 48
5. Real Betis 26 45
6. Villarreal 26 41
7. Athletic Bilbao 27 37
8. Rayo Vallecano 26 36
9. Osasuna 27 35
10. Girona 27 34
11. Celta Vigo 26 34
12. Mallorca 27 33
13. Getafe 27 30
14. Sevilla 27 29
15. Cadiz 27 29
16. Real Valladolid 26 28
17. Espanyol 27 27
18. Valencia 26 26
19. Almeria 26 26
20. Elche 26 13
Günün Karikatürü Tümü