Serdar Taş

İSTANBUL ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Emekçi Hareket Partisi (EHP Emek ve Özgürlük İttifakı) bileşenlerinden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, Haliç Kongre Mezkezi’nde düzenlediği kongreyle kuruluşunu ilan etti.

24 Eylül 2022 tarihinde, saat 15.30’da başlayan halk buluşmasında ittifak dahilindeki partilerin genel başkanları, eş genel başkanları, sözcüleri sırasıyla söz alıp ittifakın genel politikalarını, çözüm yöntemlerini, politik güzergahını ve vaatlerini kamuoyuna duyurdu.

Emek ve Özgürlük İttifakı; Cumhur İttifakı, Millet İttifakı ve Sosyalist Güç Birliği'nin ardından kurulan dördüncü ittifak konumunda. “Hep Birlikte Başaracağız,” sloganıyla yola koyulan ittifak, Kürt Sorunu’nun demokratik yollarla çözümü, savaşın değil barışın hâkim olduğu bir rejimin tesis edilmesi, LGBTQ+ hakları, Millet ve Cumhur İttifakı arasında sıkıştırılan ve alternatifsiz bırakılan Türkiye halklarına ses olabilmeyi, işçilerin çalışma saatlerinin düşürülmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sendikasız işçi kalmaması, açlık sınırının bile altında olan asgari ücret çemberinin kırılması, hiper enflasyonla mücadele, en temel insani hakların özel sermayenin insafından kurtarılıp kamusallaştırılması, işlerinden atılan işçilerin yeniden işlerine iade edilmesi; hasta tutsakların, politik rehinelerin ve gazetecilerin derhal tahliye edilmesi hususlarındaki politikalarını halka açıkladı.

Kongre esnasında Selahattin Demirtaş’ın şahsında bütün politik tutsaklar anıldı ve selamlandı. Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz elinde Molla Rejimi tarafından katledilen Mahsa Amini’nin fotoğrafıyla, “İş, ekmek, özgürlük” sloganları eşliğinde kürsüye çıktı. “ETF işçileri, İBB işçileri, Türkiye işçi sınıfı, hepinize selam olsun. Hoş geldiniz. Gezi Anneleri, Barış Anneleri, doğa savunucuları hepiniz hoş geldiniz. Hoş geldiniz gençler. Hoş geldiniz kadınlar. Yürüyüşümüz başlıyor” diyen Akdeniz, “Kalbimizin yarısı buradaysa yarısı İran'dadır. Otokratik rejime karşı başkaldıran kadınların özgürlük mücadelesindedir” sözleriyle İran’da direnen kadınlara Farsça selam gönderdi, enternasyonal dayanışma çağrısında bulundu.

Emekçi Hareket Partisi Sözcüsü Özge Akman, "Aslında bizim ittifakımız kendisini ismiyle de anlatan bir ittifak. Üç temel kavram üzerinden yola çıkıyoruz. Emek için yola çıkıyoruz, özgürlük için yola çıkıyoruz ve barış için yola çıkıyoruz” dedi. Ülkenin dış borç batağında olduğunu söylen Akman, “Dış borcun batağına düşmüşüz, her konuda dışa bağımlılığın batağına düşmüşüz, ucuz kredilerle her yeri betonlaştırmanın batağına düşmüşüz. Bu halkımıza nasıl yansıyor? Enflasyon olarak, yoksulluk olarak, işsizlik olarak yansıyor. Enflasyonumuz sıcak savaşın içinde olan ülkelerden bile daha yüksek. O konuda dünya beşincisiyiz. İnsanlarımız yoksulluk çekiyor” şeklinde ve devamla şöyle dedi: En temel besin maddelerine bile erişimin zorlaştığından dem vuran Akman, “Tarım ve gıda üretimi alanlarında büyük ölçüde kamu yatırımları yapmalıyız. Eğer bu ülkede insanlarımız elektrik faturasını ödeyemediği için karanlıkta oturuyorsa, enerji sektöründe kamulaştırmaları hayata geçirmeliyiz. Eğer bu ülkede halk hastane kapılarında inim inim inliyorsa sağlık sektöründe kamu yatırımları yapmalıyız ve kamulaştırmaya gitmeliyiz. Neden mi? Çünkü halkın temel ihtiyaçlarını özel sektörün insafına bırakamayacağımızı defalarca öğrendik” dedi. Akman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu otoriter rejim, bu tek adam rejimi bizi sıkıştırıyor, sesimizi boğmaya çalışıyor. Böyle devam etme niyetindeler belli ki. Ama bizim böyle devam etmeye hiç niyetimiz yok. Kabul etmiyoruz onların baskıcı yönetimini. Hani yoldaşımız Demirtaş demişti ya 'seni başkan yaptırmayacağız' diye, biz de şimdi diyoruz ki seni başkanlıktan göndereceğiz,” beyanatında bulundu.

Pervin Buldan ise şunları söyledi: “Değiştirmeye geliyoruz, yeni bir başlangıç yapmaya geliyoruz. Demokrasinin önündeki tüm kilitleri açmaya geliyoruz. Çözüm için gerekli olan irade de coşku ve kararlılık da bizdedir, bu salondadır. Yolumuz Mahirlerin, İboların, Mazlumların, Deniz Poyrazların yoludur. Mirasımız Seyit Rızaların, Denizlerin idam sehpalarındaki dik duruşudur. Yeni zaferimiz yeni haziranlar kadar yakındır. Savaşların değil barışın hakim olduğu bir toprak yaratmak için geliyoruz. Kürt sorununun demokratik çözümü için geliyoruz. Toprağımızı, suyumuzu, ağaçlarımızı talandan kurtarmak için geliyoruz. Güzel sabahlara güneş olmak için geliyoruz. Emine Anne, Barış Anneleri, Çorlu Anneleri, Roboski Anneleri için geliyoruz. Saçı göründüğü için katledilen İranlı Mahsa Amini’nin, gençlerin geleceği, yarınları için geliyoruz. İşçiler ve emekçiler için geliyoruz. Kayyum rejimini darbeler mezarlığına gömmek için geliyoruz. Hoş geldin, demokrasi, hoş geldin barış, adalet demek için günler yakındır. Yolumuz açık olsun. Jin, jiyan, azadi."

Mithat Sancar ise şunları söyledi: “Bu ülke on yıllardır, sömürü düzeni, talan ve yalanla yönetiliyor. Bu yürüyüş emek ve özgürlük, demokrasi ve barış, adalet ve hakikat yürüyüşüdür. Bu yürüyüşü büyüteceğiz. Bu yürüyüşü büyütmek bu ülkenin halklarına tarihi sorumluluğumuzdur. Bu birliktelik büyüyecek, geleceğin kurucu gücü haline gelecek. Adalet, demokrasi, barış, eşitlik, emek diyen herkesi bu yürüyüşe çağırıyoruz. Yolumuz açıktır.”

Sosyalist Meclisler Federasyonu Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu şunları söyledi: “AKP-MHP iktidarı başta olmak üzere bütün burjuva egemenlik sistemi karşısında geniş halk kitlelerini birleştirmek, somut demokratik kazanımlar yaratmak ve önümüzdeki sürecin ortaya çıkaracağı avantajlı ve dezavantajlı siyasal zemini doğru okuyarak siyasal konum almak ve devrimci temelde hazırlık yapmak günün tayin edici politik görevlerinden biridir. Emek ve Özgürlük İttifakı bu politik görevler ve ihtiyaçlar zemininde atılmış önemli adımlardan birini ifade etmektedir. İşçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, LGBTİ+'lar; Kürt halkı başta olmak üzere ezilen uluslar, Aleviler, Lazlar, Çerkesler , emekten, özgürlükten ve adaletten yana olan geniş halk yığınlarını, adaletsiz ve burjuva yönetim biçimi olan ‘başkanlık sistemi-parlamenter sistem’ ikilemine hapsetmeye çalışıyorlar. Ve çözümü sadece ve sadece buralardan arayan her iki anlayışı Emek ve Özgürlük İttifakı olarak reddediyoruz.” Toplumsal mücadele cephesinde önemli kazanımlardan biri olan Emek ve Özgürlük İttifakı’nı büyütmek ve geniş halk yığınlarında, somut maddi bir güce dönüştürmek önümüzdeki başlıca görevlerden biri olduğunu belirten Kayaoğlu, “Bu anlayışla işçi sınıfı ve emekçiler başta olmak üzere tüm ezilenleri, kadınları, gençleri, LGBTİ+'ları Emek ve Özgürlük İttifakı etrafında birleşmeye ve toplumsal mücadeleyi birlikte yükseltmeye davet ediyoruz” dedi.

Erkan Baş şunları söyledi: “Tarih demişken bir şeyi eklemezsem eksik kalacak. Bugün bir ittifakı ilan ediyoruz. Dışarıdan bakanlar diyebilir ki Türkiye'de artık yeni bir ittifak daha var. Oysa unutulmaması gereken bir şey var. Biz Türkiye'nin en yeni ittifakı olabiliriz ama bu toprakların en köklü ittifakıyız. İdam sehpalarında 'yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği' diyen Deniz Gezmişlerle başlamış, 12 Eylül zindanlarında faşist cuntaya karşı direnişle kurulmuş bir ittifaktır bizim ittifakımız. Yargısız infazlara, köy yakmalara, köy boşaltmalara karşı Cumartesi Anneleri kurdu bizim ittifakımızı. Tarihin akışında zaman zaman ayrı düştüğümüz yerler olmuştur. Ama acılarımız her zaman ortaktı. Yüreklerimiz her zaman birlikte atıyordu. Ve o yüzden bugün burada Türkiye tarihinin en köklü, en güçlü ittifakını hep birlikte ilan ediyoruz. İttifakı oluşturanlar ülkenin, halkın bu iktidardan kurtulması için bedeli ne olursun mücadeleyi göze alanlardır. Biz Gezi'nin en güzel çocuklarının yoldaşlarıyız, biz IŞİD barbarlarına teslim olmayanlarız, kentleri bombalanan, seçilmişleri esir alınan, her gün, her saat bu iktidarın baskısına, zorbalığına, hukuksuzluğuna karşı yarım adım bile geri adım atmayanların temsilcisi olmaya çalışıyoruz. Dost, düşman herkes bilsin. Bundan sonra aynı kararlılıkla ve mutlaka çok daha güçlü olarak bu mücadeleyi büyüteceğiz. Yarım adım geri atmayacağız. Hadi hep beraber hayal edelim. O kaçak Saray'ı utanç müzesi yapmışız ve çocuklarımızı gezdiriyoruz. Bu ülke tarihinde nasıl rezaletler yaşandığını, bir diktatörü nasıl devirdiğimizi çocuklarımıza anlatıyoruz...”

Toplumsal Özgürlük Partisi Dönem sözcüsü Perihan Koca, “Halkçı bir seçeneğin inşası, demokratik bir Türkiye'nin kuruluşu için son derece tarihsel, tayin edici bir dönemin eşiğinde halkın yegâne seçeneği olan kuruluşu için bir araya geldik," diyerek başladı konuşmasına.

Koca devamla, "Ülkemiz bir yol ayrımında. Adeta bir mayın tarlasında yaşıyoruz. Memleket yangın yeri. Memleket kan ağlıyor. Devasa bir yıkım ve enkazla karşı karşıyayız. Ekonomi krizde, devlet krizde, siyaset krizde, toplum krizde. Çünkü kardeşler, memleketi boğazına kadar pisliğe batırdılar. Memleketi mafyalarıyla, çeteleriyle, yobazlarıyla, zindanlarıyla, para babalarıyla boğazına kadar batırdılar. Halka karşı savaş ilan ederek adım adım memleketi faşizme doğru sürüklüyorlar. Görüyoruz kardeşler, bir avuç azınlık dışında hiçbirimiz güvende değiliz. Çünkü bu suç düzeninde, bu yağma düzeninde görüyoruz ki iş yok, ekmek yok, aş yok. Çünkü bu saltanat düzeninde barış yok. Eşitlik yok, adalet yok, özgürlük yok. Hal böyleyken kardeşler birileri de kürsülere çıkıp sabredin diyor. Seçimi bekleyin. Aman ha sandığı bekleyin diyor. Yalanlara da sahte umutlara da karnımız tok. Halkımızı kötünün iyisine biz mahkum etmeyeceğiz," dedi.

Merhaba sevgili okur; dünden bugüne, bugünden yarına; emeğiniz, dayanışmanız ve duyarlığınız için bir kez daha teşekkür ederiz

Ötekilerin Gündemi dezavantajlı grupların sesi oluyor. Diyarbakır'da faaliyet gösteren gazete sesi ulusal medyada duyulmayan kesimlerin haberlerini yaygınlaştırıyor.

Sizler de kanalımıza abone olabilir, Sosyal Medya Hesaplarımızı takip edebilirsiniz ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz..
Sosyal Medya Hesapları:

WEP ► https://www.otekileringundemi.com/

Twitter ► https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook ► https://www.facebook.com/OtekilerinG/

Instagram ► https://www.instagram.com/otekilerin_gundemi/

YouTube► https://tinyurl.com/2kjpj5w8

Linkedin► https://www.linkedin.com/feed/

E. posta ► [email protected] [email protected]

Editör: Haber Merkezi