SEÇİME GİDERKEN

2023 seçiminde iki seçenek var. 1-Türkiye'nin yüzünü Osmanlı'ya mı?

2-Yoksa Demokratik Cumhuriyete mi?  Tercihiyle karşı karşıyasınız. 

Türkiye tarihinde erken ve genel seçimler oldu. Hiç bu kadar tartışmalar olmadı. Çünkü o dönemler Kürtler uyanmamış ve örgütlü siyasal partileri yoktu.

24 Haziran seçimin sonrasında 2022’den erken seçim tartışmasıyla başlayan tartışmalar verilen tarihlerinde yapılmadı. Gözler ve tartışmalar Nisan veya Mayıs ayına çevrilirken, diğer tartışmalar ise muhalefetin ortak cumhurbaşkanı aday tartışması, altımasa, Emek ve Özgürlük İttifakı, Sosyalist güç birliği ittifakın ve dışındaki partilerinde ittifak tartışmaları sürüyor.

En çok tartışılan kiminle kazanırız tartışmasıdır. Asıl tartışma kazanmak değil, Kürt, Alevi ve Cumhuriyetçi kimliğine karşı direnen bir tartışma aynı zamanda anket algılarla algı yaratma çabasındalar. Söz konusu Kemal Kılıçdaroğlu olduğunda “kazanılacak aday” diye hemen gündem saptırmaktalar.

Kürtler, Türkler Cumhuriyetin kurucu halklardır. Cumhuriyetin demokratikleşmesini en çok savunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) tabanları başta olmak üzere halkların birliğinden, barıştan, demokrasiden, özgürlükten, bilimden yana olan ile doğa, hayvan, kadın, çocuk, LGBTİ+ İnsan hak ve özgürlüğü ve kısacası eşit yaşamı savunanlar '2023 'te Demokratik Cumhuriyeti en çok savunanlardır. Ortak adayda hem fikir oldukları Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Anketler değil öngörümüzde oyları % 50 üstündedir.

Bu realiteye karşı direnlere karşı elbette Kürtlerin dün belediyelerine kayyım atayan kayyım zihniyetine karşı nasıl misilleme haklarını politik oylarıyla İstanbul, Ankara, Antalya, Aydın vs birçok kentti Millet ittifakına kazandırdı. Kendi iradesiyle, politik duruşuyla gösterdiler. Tiwittlerin etkisiyle değildi.

Bugünde Kürtlere bize oy verin ama adayımız olmayın dersiniz; Kürtlerin bir sözü var o sözde orijinal diliyle “Em xulam û xidamên we nîn in, hûn ji bavê xwe de bêminet in" derler.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Kars il kongresinden kendi adayımızla seçime gidileceğini açıklamasından sonra hedeften olan HDP’e daha da hedef haline getirdiler.

HDP adayı tartışma gündemine otururken karalamalar, anti probagandalar sürüyor. Kürtlere her seferinde sorulan bir soru var “Kürtler ne istiyor” peki Kürtlerde sormaz mı bizden ne istiyorsunuz?

HDP’nın aldığı kararı tabanı sahiplenirken Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne Cumhurbaşkanı adayları hep erkek olması HDP’e bu seçimde adayı kadın olursa bir ezberide bozmuş olur. Aynı zamanda HDP’nın tabanın dışındaki kadın kimliğini savunan cinsiyetlerde bu seçimde kadın adayın etrafında kilitlenmesi kaçınılmazdır.

CHP’ye altılımasanın karın ağrısı CHP’in Kürt sorunu mecliste çözeriz demesiyle devam eden bir ağrıdır. Kürtlerde o ağrılarını nerede biliyorlar Özal’dan, Demirel’den, Erbakan’dan, Yılmaz’dan ve Erdoğan’dan biliyorlar ( Kürt realitesini tanıyoruz, Avrupa yolu Diyarbakır’dan geçer, Norşîn ve Kürt sorunu benim sorumdur”) demelerinde tanıyor, Bugünde “Kürt sorunu benim sorunumdur” diyen sonrasında Kürt sorunu yoktur diyenin partisinden ayrılıp o gün konuşmayan bugün, Kürt sorunu çözeceğini ilan ediyorsan, ana dil de eğitim vs. Kürtler sormazlar mı dün bakandın niye çözüm için bir şey demedin de bugün diyorsun? Politik bir halka politika yapmayın tutmaz.

CHP’nin artık karar verme zamanıdır. Altılımasa Kürtlerle açık ve net konuşmalıdır.

Yoksa yarın çok geç olur. CHP, Mustafa Kemal’in 1920 ' ruhuyla Cumhuriyet’in kurucularını Türkler ve Kürtlerdir dediği gibi artık CHP yüzüncü yılında alnının da ve gönlünde bugüne kadar ihmal ettiği kurucu halklarından olan Kürtlere yüzünü dönme zamanıdır. 2023 hükümetin kurucuları, yöneticileri, iradesi, temsilcisi başta Türkler- Kürtler ve halklardır demesiyle, Genel başkanımız adayımızdır, ilan ediyoruz.

Dün söylediklerimiz arkasındayız. Kürt sorunu mecliste çözeceğiz. Muhatabımız Kürtlerin temsilcileridir. Derse Kürt sorunu ve tüm sorunların çözümünü savunanlar CHP’nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu’yu destekler ve ilk turda kazanmaması için bir neden de yoktur.

Birleşe birleşe kazanacağız.

15.01.2023

Hamza Özkan