Seçimler birçok ülkenin gündemini belirlemeye devam ediyor. İtalya ve Pakistan, seçim hükümeti kararı aldı. Irak sahte oy nedeniyle yeniden sayıma giderken, Kolombiya’da ilk turda kimse yüzde 50’yi alamadı

Seçim tartışmalarının ülke gündemine oturduğu ülkelerin başında İtalya geliyor. Cumhurbaşkanı Sergio Matteralla’nın sağ popülist 5 Yıldız Hareketi ile Lig partilerinin ortak koalisyon hükümetini veto etmesi ile yaşanan kriz sürüyor. Cumhurbaşkanı, vetonun ardından ülkeyi yeni bir seçime götürecek teknokrat bir hükümet için IMF’nin eski yöneticilerinden ve bir dönem Türkiye Masası Şefi görevini de yapan ekonomist Carlo Cottarelli’yi görevlendirdi.

Cottarelli İtalya’da seçimlerin bu yıl sonbahar ya da 2019 yılı başında yapılacağını açıkladı.
İtalyan ekonomist parlamento çoğunluğunun kendisine destek vermesi halinde hükümeti kuracak, 2019 yılı bütçesini yapacak ve ülkenin gelecek yılın başında seçimlere gitmesini sağlayacak. Parlamentonun bu desteği vermemesi halinde ise İtalya’da seçimler, Cottarelli’nin ifadelerine göre, “Ağustos’tan sonra” düzenlenecek. İtalya’da erken seçimin en erken Eylül ayında yapılabileceği ifade ediliyor.
Cottarelli’nin parlamentoda çoğunluğun desteğini alamayacağı ve hükümeti kuramayacağı tahmin ediliyor. İtalya eski başbakanı Silvio Berlusconi’nin partisi Forza Italia da henüz aday gösterilmeden önce Cottarelli’ye destek vermeyeceğini açıklamıştı.

AB destek çıktı

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İtalya Cumhurbaşkanı’nı güveninin tam olduğunu söyledi. Açıklama’nın Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Dışişleri ve AB Bakanlarının katılacağı Dışişleri Konseyi toplantısı öncesi gelmesi dikkat çekti.
İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattrella, AB karşıtı söylemleri nedeniyle sistem karşıtı partilerince kurulması muhtemel hükumetteki bazı isimleri reddetmişti.

Pakistan’da seçim hükümeti

Pakistan ise 5 yıldır iktidarda olan Pakistan Müslüman Birliği iktidarının görev süresinin Mayıs sonu itibariyle dolması üzerine seçime gidiyor. 25 Temmuz’daki seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet de belirlendi. Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Nasırul Mülk, seçim hükümetinin Başbakanı olarak atandı.
Başbakan Şahid Hakan Abbasi ile Halk Partisi ortak toplantı düzenledi. Abbasi, Mülk’ün başbakanlığı ve birçok isim konusunda muhalefetteki Pakistan Halk Partisi lideri Hurşid Şah ile uzlaşmaya vardıklarını vurguladı.

Şah da basın toplantısında, “Geçici Başbakan’ın da ülkeyi özgür ve adil bir seçime götürmesini ümit ediyoruz. Nasırul Mülk, geçmişi temiz bir kişidir” dedi. Pakistan’da geçen Temmuz’da ‘Panama Belgeleri’ olarak anılan off-shore hesap zincirleriyle ilişkilendirilen Müslüman Birliği’nin eski başkanı ve Başbakan Navaz Şerif, Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından istifa etmişti.

Kolombiya’da FARC faktörü

Kolombiya’da ise geçtiğimiz pazar günü yapılan başkanlık seçimleri, herhangi bir adayın yüzde 50 oya ulaşamaması nedeniyle ikinci tura kaldı. Seçimlerde yüzde 39.7 ile birinci çıkan sağcı aday Ivan Duque’nin başkan seçilmesi durumunda Marksist FARC örgütü ile yapılan barışı “yeniden değerlendireceğini” içeren sözleri, seçimlerin daha da önem kazanmasına yol açtı. FARC ile anlaşmayı savunan solcu rakibi Gustavo Petro yüzde 25.1’de kaldı. 2016 yılında imzalanan anlaşmayla, Kolombiya’nın en büyük isyancı grubu olan FARC ile 50 yıldan uzun süredir devam eden savaşa son verilmişti.

Irak’ta oylar yeniden sayılacak

12 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde, “hile” yapıldığı yönündeki yoğun itirazlar üzerine 4 kentte oyların yüzde 10’unun elle sayılması kararı aldığı bildirildi. Karar, Irak Parlamentosu’nda 165 üyenin hazır bulunduğu özel oturumda alındı. Rûdaw’ın haberine göre, Irak Parlamentosu Komel Grubu Başkanı Ahmed Haci Reşid, parlamentonun Ninova dışında 4 kentte sandıkların yüzde 10’unda, oyların elle sayılması kararı aldığını belirtti. Reşid, “Sonuçların elektronik sistemle çıkan sonuçlarla yüzde 25 fark olması halinde Irak’ın tüm kentlerinde sonuçların tekrar sayılması kararı alınacaktır” dedi. Parlamento, yurt dışı oylamaların, Hıristiyan seçmenler dışındaki yurt dışı oylama sonuçlarının reddedilmesine karar verdi. Ayrıca, Ninova dışındaki göçzedelerin oylarının da kabul edilmemesini benimsedi. Ayrıca elektronik oy sayım araçlarında hafıza kartlarının değiştirildiği söylenilen Kerkük’ün bazı bölgelerinde de oy sayımının tekrar yapılacağı belirtildi.
Zaho’da yurttaşların yalnızca yüzde 61’inin elektronik oy kullanma kartına sahip olduğu ifade ediliyor.

DIŞ HABERLER SERVİSİ
Editör: Haber Merkezi