DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Türkiye'de koronavirüs kaynaklı vaka ve can kayıplarının artması sonrası pandeminin başlamasından yaklaşık 15 ay sonra "17 gün sürecek" tam kapanma kararı alınmıştı. 

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre son haftalarda Türkiye'de günlük can kaybı 300'ün üzerine çıkarken, vaka sayısı da günlük 30 binin üzerinde seyretti.
Tüm ülkede geçerli olmak kaydıyla, 29 Nisan saat 19.00'dan, 17 Mayıs 05.00'a kadar sürecek tam kapanmanın uygulayacağını belirtildi. 
Ekonomik nedenlerle aylarca ertelenen tam kapanma ve ekonomik olarak zor günler geçirilen dönemde esnaf alınan karar hakkında ne düşünüyor?
Öteki TV olarak Diyarbakır’da esnafa mikrofon uzattık. Esnaf, tam kapanma süreciyle birlikte işlerin tamamıyla durduğunu belirtti. Destek konusunda bir şey yapılmadığını dile getiren esnaflar, dükkanların kirasını dahi çıkaramadıklarını belirttiler. 


“MÜCADELE EDİYORUZ”


Kadın işletmeci, Pelda Çiçek “Küçük bir işletmem var. Pandemi süreci hepimizi çok fazla etkiledi. Gıda hizmetinde olduğum için açığız şu an. Ama iş yapamıyoruz. Destek konusunda cüzi bir miktar verildi. Zor oluyor ama bugünlerin geçeceğini düşünerek mücadele ediyoruz” dedi. 


“DÜKKAN KENDİNİ ÇEVİREMİYOR”


İşletmeci, Çiçek “Pandeminin ilk başlarında böyle bir işe atıldım. Tüm esnaflar zor zamanlar geçiriyor. Yasaklar kalkınca borç altına girdi herkes ama tekrar tam kapanma sürecine girildi. Bu, insanları çok fazla etkiliyor. Hafta içi akşam 7’den sonra insanlar dışarı çıkabiliyor. Yasaktan kaynaklı hiç iş yapamıyoruz. Şu an dükkan kendini çeviremiyor” diye konuştu. 


“ÜRÜNLER HEP ELDE KALDI”


İşletmeci, Ethem Dayı  "esnaf perişan oldu. Bayram arifesinde yapılan harcamalar oldu. Ürünler hep elde kaldı. İade edemediğimiz ürünler çok oldu. 

Emekçi, Halil İbrahim "Pandemi döneminde yardım yapılması lazım. Daha kötü durumda olan insanlar var." dedi.

Kameraman ve Editör Arzu KIZILKAYA

Editör: Haber Merkezi