Hamza ÖZKAN

DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Toplumda kadına ilişkin önyargılardan birisi de esnaflık yapmaları. Erkek işidir yapamaz algısı birçok yerde hakimken son zamanlarda kadınların bu algıyı yıktığı açıkça görülüyor. Aynı zamanda cinsiyetçi kavramların da toplumda anlatarak var olan cinsiyetçi kavramlarına yerine toplumsal cinsiyet barışına katkı sunan kavramlar iş yerlerindeki tabelalarda dahi belirgin olmaya başladı. Öte yandan en çok göze çarpan kadın ve bayan kavramları tartışması da kadınların istediği yönde değişime ve dönüşüme uğradı. Esnafların da günlük yaşamında bayan değil kadın kavramı kullanılmaktadır. Ötekilerin Gündemi olarak Diyarbakır’daki iş kadınlarına mikrofon uzattık.

“KADINLAR ALGILARI YIKIYOR”

Çiçekçilik yapan Arzu Kızılkaya, toplumsal cinsiyet için büyük mücadele verdiğini belirterek, “Biz kadınlar her alanda rengimizle kimliğimizle mücadelemizle sürdürmekteyiz. Esnaflık her ne kadar geçmişte erkek esnaflık ancak yapar denilmişse kadın yapamaz algısı bugün kadınlar olarak birçok alanda bu algıyı yıkmaktadır” dedi.

“TÜRKİYE’DE BİR İLK”

Kızılkaya, “Biz esnaf kadınlar bugün sadece esnaflıkla yetinmedik, bizi temsil eden odalarımızda yer aldık. Yanılmıyorsam Türkiye bir ilk biz Diyarbakırlı kadınlar gerçekleştirdik. İş kadınlardan oluşan kadın meclisimiz vardır, 6 ayda bir arkadaşımızı dönem sözcüsü olarak seçmekteyiz” diye konuştu.

CİNSİYETÇİ KAVRAMLARIN YERİNİ EŞİTLİKÇİ KAVRAMLAR ALDI

İş dünyasında kadın kavramının geniş yer bulduğunu belirten Kızılkaya, “İş yerlerinden düne baktığımızda ‘bayan kuaför, terzi, giyim, spor iş adamı vs cinsiyetçi kavramların yerini kadın kuaför, terzi, giyim, kadın sporcu, vs pratikte artık birçok yerde karşılaşmaktayız. Kadın arkadaşlarımıza sesleniyorum bayan değil kadın kimliğimizi her yerden söyleyelim esnaflık sayımızı daha da artıralım” dedi.

“ÖZGÜVENLE ÇALIŞALIM”

Pastane işletmecisi Pelda çiçek ise, iş yerlerinin tabelalarında 'Bayan' yazısını değil ‘Kadın’ yazısını görmek istediklerini dile getirdi. Çiçek, “Esnaf olarak kadın sayısı az daha da çoğalmalıyız. Her iş merkezinden sokaklarda caddelerde iş yerlerinde kadın esnaf görmek istiyorum. Biz kadınlar kendi ayağımızın üstünde durduk bugün de yarın da dururuz yeter ki birazda özgüvenle çalışalım” dedi.

Editör: Haber Merkezi