DİYARBAKIR- Kadının ötekileştirilmesi ile ilgili birçok farkındalık çalışmaları gerçekleştirilirken Diyarbakırlı esnaf, samimi ve farkındalık yaratan bir iş ilan verdi.

Söyleşi: Hamza ÖZKAN

Diyarbakır’da esnaflık yapan Cengi Öngül kadının ötekileştirilmesine karşı olarak ‘Kadın çalışma arkadaşı alınacaktır’ şeklinde iş ilanı verdi. Gelen tepkilerden memnun olduklarını belirten Öngül “Bizce bayan kelimesi de itici bir kavram. Egemen erkek zihniyeti toplumunun içselleştirdiği bir durumdur. Biz bunu kabul etmiyoruz ve kadın arıyoruz. Toplumumuz kadın kelimesine alışkın değil. Daha çok evli ve çocuklu kadını kastettiğini düşünerek garipsiyor da aynı zamanda bu durumu. O yüzden bizde farkındalık olsun diye bu şekilde bir ilan verdik.” Dedi.

Kadın ve kadın çalışmaları gündemde yoğun bir şekilde karşılaştığımız kavramlar. Bu kavramların ötekileştirilmesi ile ilgili birçok çalışma gerçekleşirken verdiği ‘Kadın çalışma arkadaşı arıyoruz’ ilanı ile ilgi çeken Cengiz Öngül “Öncelikle bayan cinsiyeti belirten bir kavram değil. ‘Kadın’ cinsiyet belirtir. Ya kadındır ya da erkek ama bayan diye bir kavram yok. Bizce bayan kelimesi de itici bir kavram. Egemen erkek zihniyeti toplumunun içselleştirdiği bir durumdur. Biz bunu kabul etmiyoruz ve kadın arıyoruz. Toplumumuz kadın kelimesine alışkın değil. Daha çok evli ve çocuklu kadını kastettiğini düşünerek garipsiyor da aynı zamanda bu durumu. O yüzden bizde farkındalık olsun diye bu şekilde bir ilan verdik. “

Eleman yerine ‘çalışma arkadaşı’ kavramını ise şu şekilde açıkladı: Eleman yerine ise arkadaş kelimesini kullanmamızın sebebi ise burada aynı işi yapıyor ve aynı zamanı geçiriyoruz. Bu yüzden bu bizim çalışma arkadaşımız oluyor. Bizden bir farkı yok. Biz böyle bir ilan verdikten sonra gerek müşterilerimizden gerek çevre insanlarından çok güzel tepkiler aldık. Yani bir farkındalık yarattığımızı düşünüyoruz. Duyarlı insanlar gelip teşekkür ediyorlar.

‘KADIN DA DOĞUMUNDAN ÖLÜMÜNE KADAR KADINDIR VE KADIN KALACAK’

Konuyla ilgili konuşan sosyolog Nehrevân Dicle esnaf tarafından böyle bir ilanın verilmesinin sevindirici bir durum olduğunu belirtti. Konuşmanın devamında “Böyle bir ilanın olması artık toplumun bazı konularda düşündüğünü ve düşündürdüğünü gösteriyor. “ diyen  Dicle sözlerini şu şekilde tamamladı; “Artık ikili cinsiyet kavramının geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Erkekler doğumdan ölüme kadar sadece erkek ama kadınlar sürekli farklı şekilde nitelendiriliyorlar. Bu nitelemeler ataerkil söylemler ve evrensel bir sorun. Kadın da doğumundan ölümüne kadar kadındır ve kadın kalacak.”

https://www.instagram.com/cisse_butik_accessories/



Editör: Haber Merkezi