DERİSM ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Yazar Metin Aktaş’ın ‘Dilsiz’ romanı Dara Yayınlarından çıktı. Tarikatların son dönemde topluma egemen olma isteğine ve yaşam tarzına yönelik müdahalesine dair konuların ele alındığı kitaba dair Yazar Aktaş, Ülkede yaşanan bu gerçeği daha iyi anlayabilmek, daha iyi değerlendirebilmek adına okunmalıdır” dedi.

Uzun Yaz, Nişancı, Yezda romanlarının yazarı Metin Aktaş’ın son kitabı ‘Dilsiz’ okuyucuyla buluştu. Tarikatların son süreçte toplumun tümüne egemen olma isteği ve halkların yaşam tarzına yönelik baskısının ele alındığı kitapta inançların tabulaştırılması ve insanlığa hizmet etmekten çıkarılmasına yönelik bilgiler de aktarılıyor.

TARİKATLARIN TOPLUM İÇERİSİNDE YAYGINLAŞMASI

Yazar Aktaş, “Dilsiz romanımda müridi olduğu bir tarikat şeyhinin kızına platonik aşık olan bir müridin hayatını anlatıyor. Çok çarpıcı bir öykü. Aynı zamanda Dilsiz romanı sadece birbirine platonik âşık olan iki insanın hayatını anlatmıyor. Ülkemizde son yıllarda mantar gibi türeyen tarikatların toplumun içerisinde nasıl yaygınlaştığını, nasıl topluma egemen olmak, insanları tek hayat tarzı, tek yaşam tarzına mahkum etmek için neler yaptıklarını da anlatan bir roman. Yani birbirine platonik âşık olan şeyhin kızıyla müridin hayatını anlatırken beraberinde o tarikatın örgütlenmelerini, tarikatın ritüellerini, tarikatın bir kenti ele geçirmek için neler yaptığını anlatıyor” diye konuştu.

İNANÇLARIN TABULAŞMASI

Yazar Aktaş, romanın ana temasını ise şöyle aktarıyor:

“Romanda ana tema şu yani sonuçta fanatizm bir insanı tek bir hayat tarzına, tek bir yaşam tarzına, tek bir düşünce tarzına zorlamaya çalışan fanatizm sadece o insanlara zarar vermez. Aynı zamanda onu yapan kişilere de zarar verir. Tarihte bunun birçok örneği vardır. Bir kenti zorla bir hayat tarzına zorlamaya çalışan bir tarikatın yöneticilerinin sonunda yarattıkları canavarın nasıl onları da yediklerini anlatıyor. Çünkü bizim doğu toplumlarında düşünceler, inançlar bir noktadan sonra tabulaşır. Artık insana hizmet eden bir olgu olmaktan çıkarak inançları uğruna insanüstü bir dogmaya dönüşür. Bu kez o insanlara hükmetmeye başlar. Aslında tarikatlar bu canavarı yaratırken bu canavarın kendilerine de bütün insanlara zarar verdiği gibi kendilerine de verebileceğini anlatmaya çalıştım. Zaten tarikat şeyhinin ve kızının sürecini okurken bu sürecin nasıl yaşandığını, nasıl ağır ağır kendisini de var eden bireyleri yok ettiğini göreceğiz.”

AYNI ZAMANDA İNSANIN UNUTAMAYACAĞI GÜZEL BİR AŞK…

Romanı ülkedeki tek tipleşmenin kimseye yararı olamayacağını, bunu yaratan insanlarında zarar görebileceğini anlatmaya çalıştığını ifade eden Aktaş, “Ama sadece romanı böyle politik bir mesaj olarak değil aynı zamanda insanın unutamayacağı güzel bir aşk… Birbirini seven ama yaşam tarzlarından dolayı, kültürel farklılıklarından dolayı asla ulaşılmaz kılınan aşıklarında, insanların da aşklarına ulaşmak için neler yaptıklarını da anlatan bir romandır” dedi.

“RADİKALİZM, SOFTALIK; İNSANLARIN SEVGİSİNİ DAHİ BÖLEBİLİR”

Aktaş, romanın içeriğine dair şunları kaydetti:

“Şimdi roman çok sofu olan bir tarikat şeyhinin kızı Amerika’ya gidiyor. Giderken çok muhafazakârdır. Kadınların hakkını savunan, kadınların özgürlüğünden yana olan seküler bir kadın olarak Amerika’dan dönüyor. Döndükten sonra bir zamanlar insanların kızları için giyim kuşamından dolayı fetva veren tarikat şeyhi bu kez aynı fetvayı kendi kızına verip vermeme noktasında çünkü sorunlar başlıyor. Demek istediğim şey bu romanda da diğer romanlarımda da anlattığım gibi bunu anlatmak istedim. Yani softalığın, aşırı radikalizmin, bu inançsal olabilir, düşünsel olabilir bunun hiç kimseye de bir yararı yoktur. Kişinin, insanların sevgisini bile böler. Bırakın yani yaşamın diğer alanını bir kadının, bir erkeğin özgürce birleşmesini engeller. Özgürce giyinmesini engeller. Özgürce düşünmesini engeller.”

Yazar Metin Aktaş, “Kitapta ülkemizde yaşanan bu gerçeği daha iyi anlayabilmek, daha iyi değerlendirebilmek için dilsiz romanını okumak lazım” diyerek sözlerini tamamladı.

Kameraman ve Editör Arzu KIZILKAYA

ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ

Ötekilerin Gündemi, ÖTEKİ TV Youtube kanalında 2 yeni program ile yayında.

Güncele Bakış ve Pozitif Dil programları ile ülkenin sıcak gündemini ötekilerin sesinden ekrana taşıyoruz.

ÖTEKİ TV Resmi Web Sitesi ► https://www.otekileringundemi.com/

ÖTEKİ TV Sosyal Medya Hesapları:

Twitter ► https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook ►https://www.facebook.com/otekileringu...

Instagram ► https://www.instagram.com/otekilerin_...

YouTube►https://www.youtube.com/channel/UCmKl...

Sizler de kanalımıza abone olabilir ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz!

Editör: Haber Merkezi